Nu rata:

Caricaturistul Mark Knight a fost nevoit să-şi închidă conturile pe reţelele de socializare.

Autorul caricaturii care o înfăţişează pe Serena Williams în plină criză de nervi în timpul finalei US Open 2018 – arbitrul i se adresează adversarei: “nu poţi pur şi simplu s-o laşi să câştige?” – a fost supus unui atac devastator din partea fanilor jucătoarei, astfel că a fost nevoit să-şi închidă conturile pe reţelele de socializare, inundate de jigniri şi ameninţări, inclusiv cu moartea.

Mark Knight este unul din cei mai importanţi caricaturişti australieni, iar desenul a fost publicat în ziarul din Melbourne Herald Sun.

Acuzaţia care i s-a adus a fost cea de rasism, deşi logica nu o sprijină în niciun fel. El a înfăţişat o jucătoare de culoare, masivă, îmbrăcată într-un tutu, ceea ce corespunde perfect realităţii.

Şi această imagine a Serenei – în afara performanţelor uriaşe, care nu sunt contestate de nimeni – a contribuit la crearea brandului atât de lucrativ pentru jucătoare.
Doar că evenimentele din finală şi cele ulterioare confirmă fără putinţă de tăgadă, că operaţiunea de marketing a fost transformată într-una de semizeificare a jucătoarei, care pur şi simplu nu mai poate fi criticată sau ironizată, orice tentativă de acest fel fiind înfierată de către ea sau susţinătorii ei, unii dintre ei cu funcţii importante în lumea tenisului. Putem să rememorăm aici cazul Ilie Năstase.

Aşa că fie el n-ar fi trebuit să publice caricatura respectivă, fie – vorba cuiva – ar fi trebuit s-o înfăţişeze pe Serena ca pe o jucătoare caucaziană, slabă şi îmbrăcată cu ceva potrivit.

De altfel, posesorul contului de Twitter @SmeeHereAgain a adunat multe caricaturi făcute Serenei de-a lungul timpului de alţi artişti şi niciunul dintre ei nu a fost acuzat de rasism.

Şi dacă tot suntem la capitolul standarde duble – termen atât de drag preşedintei USTA, Katrina Adams – să ne reamintim de caricatura care o înfăţişa pe Simona, după ce a câştigat titlul de la Roland Garros vânzând fier vechi şi care în afara ţării practic nu a stârnit reacţii de protest.

Mark Knight s-a arătat consternat de toate reacţiile care l-au tratat drept rasist (videoclip la sfârşitul ştirii) – inclusiv din partea autoarei seriei Harry Potter, J.K. Rowling – şi a spus că pe viitor va fi mai atent la ce publică, pentru că familia lui este îngrijorată de ameninţările pe care le-a primit.

Scopul susţinătorilor Serenei a fost atins.

ComenteazĂ

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com