Nu rata:

Cupa Davis 2017: Finalistele, eliminate în primul tur. Propunere pentru cea mai uşoară reformă posibilă a competiţiei.

Credit Foto: daviscup.com

Finalistele ediţie 2016 a Cupei Davis – Argentina şi Croaţiaau fost eliminate în weekendul trecut încă din primul tur. Ele au fost lipsite în întâlnirile pierdute la limită, de primele lor rachete, Juan Martin del Potro (38 ATP), Federico Delbonis (48), respectiv Marin Cilic (7) şi Ivo Karlovic (18). E adevărat că şi adversara Croaţiei, Spania a venit la Osijek fără Rafael Nadal (6), dar problema rămâne deschisă şi ridică serioase semne de întrebare asupra obiectivităţii competiţiei.

Căci, dacă finala ediţiei 2016 s-a disputat între 21-23 noiembrie şi a fost ultimul eveniment al sezonului, aşadar nicio problemă de calendar, primul tur al ediţiei 2017 s-a jucat deja în plin sezon, iar intervalul dintre cele două etape a fost unul scurt.
Desigur, Del Potro nu a fost nici la Australian Open, dar partial, tot ca efect al finalei, care l-a împiedicat să se refacă aşa cum şi-ar fi dorit. Croaţii sunt prezenţi la turneele acestei săptămâni şi încă în poziţii de capi de serie 1 – Cilic (Montpellier), Karlovic (Quito), iar absenţa lui Delbonis a creat ceva iritare în Argentina, acuzaţia “atitudine de divă” fiind cea mai des întâlnită la criticii lui.

Se poate discuta la infinit pe tema onorării sau nu a convocărilor dar, dacă lăsăm ipocrizia la o parte, trebuie să admitem că circuitul primează pentru orice jucător, aserţiune valabilă şi la feminin. Desigur, jucătorii fac excepţii pentru competiţiile pe echipe, dar este evident că nu le pot face mereu.

ITF, o organizaţie altfel fără prea mare iniţiativă în această privinţă, şi din cauza presiunilor la care este supusă din partea mult mai titratelor şi bogatelor ATP şi WTA, şi-a propus în nenumărate rânduri să schimbe formatul competiţiilor pe echipe, Davis Cup şi Fed Cup. De altfel aceasta a fost una din principalele teme ale campaniei electorale ce a dus la alegerea noului preşedinte ITF, David Haggerty, anul trecut.

În aceste condiţii, o propunere de reformă uşor de aplicat, până la “marile schimbări”, vine din partea prestigiosului analist american Ben Rothenberg, colaborator în calitate de freenlancer la “New York Times”. El a venit aseară cu ideea – postată pe Twitter – ca finalistele ediţiei precedente să aibă BYE în primul tur (tur liber).
Să vedem dacă propunerea lui va avea ecou, căci aceasta ar însemna ca numărul echipelor din Grupa Mondială să se reducă la 16. Dar într-o competiţie în care se joacă doar pentru ţară şi glorie, această minimă recompensă acordată celor mai performante două echipe nu ar fi prea mult. Ca să nu mai vorbim de efectul benefic pe care al sporirii competitivităţii.

 

 

ComenteazĂ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com