Nu rata:

Raluca Şerban – una dintre cele mai importante jucătoare ale noului val – nu va mai reprezenta România!

Credit Foto: M. Vreje

Mă declaram stupefiat într-unul din articolele trecute – cel de după calificarea Ralucăi Şerban în semifinalele turneului WTA International Luxemburg 2018 – de înverşunarea cu care forurile diriguitoare ale tenisului românesc au alungat-o pe jucătoare.

Iată că acum consecinţele acestor acţiuni au devenit efective şi triste, căci jucătoarea din Constanţa nu va mai reprezenta România. Ea a primit paşaportul cipriot şi a înaintat la WTA cererea de a reprezenta Ciprul. Mai departe, lucrurile sunt simple formalităţi, odată procedura încheiată, în dreptul numelui ei va apărea (CYP).

Este cea mai importantă pierdere pe care o suferă tenisul românesc de o bună bucată de timp.

Evenimentul intervine într-un moment în care cariera Ralucăi este într-un progres accelerat. Beneficiind de wild card-ul acordat de organizatorii International Luxemburg, ea a profitat din plin de acesta şi s-a calificat în semifinalele probei de dublu. Surplusul de curaj dat de această performanţă – şi chiar de setul pe care îl câştigase la Eugenie Bouchard în calificări – s-a făcut resimţit imediat, căci a jucat două finale consecutive în proba de simplu la categoria ITF 25.000 USD: Istanbul şi Minsk şi astfel şi-a îmbunătăţit cel mai bun clasament al carierei, în două rânduri, inclusiv astăzi, când se situează pe locul 218 WTA.

Raluca a câştigat în circuitul ITF Pro 10 titluri la simplu – dintre care două la nivel 25k – şi 11 la dublu – dintre care unul 25k+H şi trei 25k.

Nu i se poate imputa nimic Ralucăi legat de această alegere, căci ea nu a fost ajutată cu absolut nimic de Federaţia de specialitate din România. Fără cantonamente, sprijin financiar, nici măcar wild card-uri la turneele din ţară.
Mai ales că în 2011 ea s-a mutat împreună cu familia în Cipru, unul din motive fiind acela de a-i asigura Ralucăi un mediu propice pentru a-şi pune în valoare talentul. Acolo şi-a început cariera în circuitul ITF al juniorilor. De atunci şi până acum ea a reprezentat România, aşteptând zadarnic ca în urma progreselor constante pe care le-a făcut – titluri, clasamente din ce în ce mai bune, ca să nu mai vorbim despre aprecierile unanime venite din partea specialiştilor – să primească un semn de viaţă de la cei care cârmuiesc destinele tenisului românesc.
Cum nu a intrat în sfera preocupărilor diriguitorilor tenisulului românesc, s-a ajuns la situaţia de astăzi, un deznodământ ineluctabil.

Greutăţile pe care le-a avut de înfruntat Raluca în circuit au fost enorme: cheltuieli mari, oboseala deplasărilor, lipsa unui tratament medical adecvat – şi accidentări a avut destule.
Deşi mi-a povestit mereu despre ele, niciodată nu m-a lăsat să scriu pe site, ca să nu se interpreteze că îşi găseşte scuze.

Chiar dacă nici tenisul din Cipru nu este unul bogat, măcar acolo i s-au oferit condiţii de antrenament bune şi sprijin moral, adică a găsit oameni care au crezut în ea şi au încurajat-o, mai ales în persoana antrenorului ei, Yiannos Hadjigeorgiou.

Acum Raluca priveşte cu serenitate spre un nou început şi bine face. Nostalgia o domină totuşi în aceste clipe, gândurile ei îndreptându-se spre primul ei antrenor din Constanţa, Nicuşor Ene, căruia îi mulţumeşte pentru tenisul pe care l-a învăţat de la dânsul şi pentru că a fost unul dintre puţinii români care au crezut în ea.

Cum în paginile TeniSite.info am scris încă de la început despre Raluca Şerban, vom continua să-i evidenţiem rezultatele şi activitatea, la fel cum o vom face pentru oricare altă jucătoare din România, atâta timp cât vom mai scrie despre tenis.
Pentru noi va rămâne mereu o jucătoare româncă, indiferent ce simbol de ţară este trecut în dreptul numelui ei.

Succes în carieră, Raluca! Îţi ţinem pumnii!

ComenteazĂ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com