Nu rata:

WTA Sydney 2018: Muguruza s-a calificat în sferturile de finală. Ce se întâmplă în clasament dacă o să câştige turneul.

Galerie
Credit Foto: “Sydney International”

ACTUALIZARE: Acum câteva minute Garbiñe Muguruza a anunţat că se retrage din turneu în urma unei accidentări la coapsa dreaptă.
Anunţul a venit DUPĂ ce am publicat articolul de mai jos, care sper să vă folosească totuşi legat de viitoarele calcule pe care le veţi face în legătură cu clasamentele.

Garbiñe Muguruza s-a calificat astăzi în sferturile de finală ale turneului WTA Premier “Sydney International”, după:

Garbiñe Muguruza (Spania, 3) [1,WC] – Kiki Bertens (Olanda, 32) 6-3, 7-6(6) în 1h48′

În sferturile de finală, Muguruza o va întâlni pe învingătoarea din partida dintre australiencele Daria Gavrilova (25) – Samantha Stosur (42), care se va disputa mai târziu.

*

Să ne aplecăm puţin asupra liniei de clasament a jucătoarei din Spania, ţinând cont că:

 •  la începutul săptămânii, top 3 al ierarhiei WTA era: 1. Halep 6.425 puncte / 2. Wozniacki – 6.095 / 3. Muguruza – 6005, adică o diferenţă de 420 de puncte între Halep şi Muguruza
 • şi că punctele acordate la un turneu de categoria Premier – cum este cel de la Sydney – sunt: turul 1 – 1 punct; turul 2 – 55 de puncte; sferturi de finală – 100 de puncte; semifinale – 185 de puncte; finală – 305 puncte; titlu – 470 de puncte

Pentru a forma clasamentul unei jucătoare se iau în calcul doar 16 turnee în 52 de săptămâni, indiferent de câte joacă în acest interval.

Pentru cele clasate în top 20 se iau în calcul 10 turnee obligatorii:

 • cele 4 de Mare Şlem (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, Us Open)
 • cele 4 Premier Mandatory (Indian Wells, Miami, Madrid, Beijing)
 • cele mai bune două de categoria Premier 5
 • plus 6 din cele mai bune rezultate / punctaje de la restul turneelor jucate: restul de Premier 5, Premier şi International

Aşadar, cele 10 obligatorii sunt fixe, punctele obţinute la ele se înlocuiesc după 52 de săptămâni, fără alte calcule suplimentare.

Problema intervine la cele 6 neobligatorii, unde în afara criteriului săptămânii din an în care s-a jucat (cu 52 de săptămâni în urmă), intervine şi criteriul dacă se încadrează sau “în cele mai bune 6”.

Concret, Muguruza avea “în cont” la început sezonului 2018, punctele de la următoarele 6 turnee la rubrica “cele mai bune din restul”:

 • 190 de puncte pentru QF (sferturi de finală) la WTA Premier 5 Toronto
 • 190 de puncte pentru QF la WTA Premier 5 Wuhan
 • câte 185 de puncte pentru SF (semifinale) la următoarele 4 turnee de categoria WTA Premier: Brisbane, Birmingham, Stanford, Tokyo

(toate în 2017).

La primul turneu al sezonului la care a participat, Muguruza a pierdut la primul meci jucat la WTA Premier Brisbane [chiar dacă a pierdut în turul 2, având BYE în primul tur ea nu a primit 55 de puncte (puncte pentru tur 2), ci doar 1 punct – corespunzător turului 1.

A pierdut ea 185-1=184 de puncte (diferenţa dintre 2017 şi 2018)?
Nu, căci în intervalul de 52 de săptămâni la rubrica “cele mai bune 6 rezultate din turneele neobligatorii”, semifinala de la WTA Premier Brisbane 2017 a fost înlocuită cu sfertul de finală de la WTA Premier Doha 2017 = 55 puncte, următorul cel mai bun rezultat.

Aşadar la începutul acestei săptămâni ea a pierdut 180-55=125 de puncte.

Şi iată-ne ajunşi în săptămâna curentă în care Muguruza joacă WTA Premier Sydney cu punctajul de mai sus acordat la turneele WTA Premier.

Orice rezultat mai bun pe care îl va obţine aici îl va îlocui pe cel mai slab de până acum, tocmai acel WTA Premier Doha 2017=55 de puncte de mai sus.

Aşadar, jucătoarei din Spania îi vor fi scăzute din orice punctaj obţinut 55 de puncte.

Acest lucru s-a întâmplat azi şi pentru calificarea în sferturile de finală – 100 de puncte dobândite – ei îi vor fi adunate în clasament doar 100-55=45 de puncte.
Astfel că în clasamentul live ea are acum 6.005+45=6.050 de puncte.

În cazul cel mai defavorabil pentru noi, în care ea va câştiga turneul, va fi recompensată cu 470 de puncte, dar în clasament i se vor aduna 470-55=415 puncte şi ea va ajunge în următorea ierarhie oficială ce va fi dată publicităţii luni cu 6.005+415=6.420 de puncte, cu 5 mai puţine decât Simona Halep.
Astfel, Simona va fi lider al clasamentului WTA şi în timpul Australian Open.

5 Comments

 1. FaneDuru

  10/01/2018 at 4:01 pm

  Articolul asta ma mai lumineaza un pic, cu privire la calculare ranking, dar as mai avea oarecari neclaritati, respectiv:
  In regulament spune:
  “…singles WTA Ranking shall be those yielding the highest ranking points during a rolling, 52-week period, and must include:
  i. the ranking points she earns from the Grand Slams, Premier Mandatory Tournaments, and the WTA Finals;
  ii. if she is a Top 10 Player, the ranking points she earns from her two (2) best Premier 5 Tournament results;
  iii. if she is a Top 20 Player, the ranking points she earns from her two (2) best Premier 5 Tournament results, if any; and
  iv. any applicable zero (0) point penalties.
  b. Top”

  Acel ‘must include’ ar cam insemna ca e obligatoriu… In articol se povesteste despre cele din Top 20. Sa inteleg ca pentru restul lumii, sunt obligatorii doar primele opt si alte opt, care vor fi fiind acelea (mai bune)? Asa mi se pare coreland ce scrie aici cu ce spune acolo…
  Pentru Top 20:
  Cele 8 turnee din primele doua categorii sunt obligatorii pentru toata lumea si cele doua Premier 5 ar fi (de asemenea) obligatorii (doar) pentru Top 20. As cam deduce ca acestea ultime doua nu sunt obligatorii pentru ranking sub 20. Corect?

  WTA Finals – inseamna Turenul campioanelor.
  In articol se zice ca se aduna 4 GS, 4 Premier Mandatory si doua Premier 5. In regulament scrie clar despre WTA Finals. Acesta ar fi al 16-lea + 1, ori se aduna in prima categorie si obligatorii ar fi (pentru Top 20) 9, doar 5 ramanand pentru categoria asta la ‘libere’?

  Cum la Sydney Muguruza obtine acelasi numar de puncte ca la Doha, teoretic, oricare dintre aceste doua turnee participa la suma celor 16 mai bune. Practic, cum Doha urmeaza in februarie, unde oricum i se vor scadea punctele, poate sa opteze ea pentru Sydney, ca mai poate folosi punctele de aici inca o luna? E cat se poate de imposibil sa faci astfel de aprecieri doar citind regulamentul WTA. O fi avand si instructiuni de aplicare, cum apare in legislatia noastra…?

  P.S. Bifand optiuna de follow-ap voi primi notificare pe mail in caz de dvs, ori alticineva raspunde la comentariul meu?

  Multumesc anticipat!

  • Dragoş Marinescu

   10/01/2018 at 4:11 pm

   salut! eu sunt Dragoş Marinescu! presupun că suntem dacă nu de o vârstă, atunci eu mai mare sau mult mai mare 🙂 aşa că îmi permit să te tutuiesc… o să încerc să-ţi răspund puţin mai târziu, când reuşesc, între timp ţi-am cerut Add pe fb
   Mulţumesc şi eu!

   • FaneDuru

    10/01/2018 at 4:26 pm

    Indraznesc sa cred ca pe langa mine esti junior, dar ar fi absurd ca in situatia asta sa nu ne tutuim…
    Faci parte din grupul (Facebook) ‘Simona Halep Top 10 WTA’? Acolo am primit link-ul catre pagina asta si am tot avut dispute cu privire la stabilirea ranking-ului WTA. Am citit atent regulamentul, dar n-am prea reusit sa ma prind ce vrea sa spuna in textul lui, desi ma consider o persoana analitica.
    Imi propusesem sa-mi verific teoria pe punctajul Simonei din anul acesta…
    Daca gasesc o cale sa ma luminez mai repede, even better…

    • FaneDuru

     11/01/2018 at 11:31 am

     Dupa o cugetare mai adanca, am cam concluzionat (referitor la intrebarile mele de mai sus) ca ultima are o explicatie foarte simpla se de-aia nu se mai justifica, respectiv: Pentru stabilirea clasamentului de dupa Sydney i se va lua in calcul oricare dintre cele doua turnee in discutie (Sydney sau Doha). Dupa Doha, intra in drepturi regula celor 16 turnee, Doha nu mai incape in cele 52 saptamani si AUTOMAT, se va lua in calcul Sydney…

     Apoi, daca in regulament scrie destul de clar 16 turnee, dupa care se enumera cele obligatorii (4 GS + 1 Turneul Campioanelor, 4 PM si pentru Top 20 alte doua Premier 5) as ajunge la concluzia ca sunt obligatorii 9 turnee, iar pentru Top 20 ai posibilitatea sa contabilizezi cele mai bune doua turnee Premier 5, dar in detrimetul altora mai slabe din prima categorie. Nu scrie nicaieri explicit, ori n-am gasit eu inca, dar cam asa as tinde sa inteleg regula celor 16…

     Desi din ce-am citit in regulament, reiese ca regulile povestite mai sus ar fi valabile PENTRU TOATA LUMEA, cu exceptia Top 20 (ca sa incurc si mai multa lume se vorbeste despre Top 20, apoi despre Top 10 (inclus in prima categorie) fara sa observ nicio diferenta). Desi asa inteleg, mi-e greu sa cred ca ‘necunoscutele’ pot ajunge in Top 20, fiind carne de tun la turneele mari (calificari, jocuri doar cu capii de serie, etc.) aplicand strict regula asta a obligativitatii turneelor mari. Si adunand astfel puncte doar din cele marunte… Cred ca infirmarea sau confirmarea ‘banuielilor’ esprimate mai sus am putea-o face doar uitandu-ne la felul in care s-au adunat punctele pentru jucatoare din cele doua categorii…

 2. FaneDuru

  11/01/2018 at 1:34 pm

  Cum iti explici (in baza regulamentului) punctele adaugate in clasamentul la zi, de aici:
  https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking
  Daca la Venus Williams se poate considera R32 (1 punct) si de-aia a primit 1, cum iti explici cele 45 acordate Muguruzei? Pentru R16 se acorda 55 puncte. De unde 45? La R32 se acorda 1 punct, iar la QF 100 puncte. De unde 45? Exista vreo regula, care presupune ca in cazul retragerii ti se scad 10 puncte…? N-am stire sa existe vreun turneu la care sa se acorde 45 puncte in nicio faza.

ComenteazĂ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com