Andreea Prisăcariu (324 WTA) a acordat un interviu jurnaliştilor Ben Lewis and Mike McIntyre, pe canalul de podacast-uri “Match Point Canada”, care au dorit să afle mai multe despre meciul ei din Billie Jean King Cup, cu Iga Swiatek şi despre reacţiile care au urmat.

Înainte de a spicui câteva din cele spuse de Andreea (22 de ani împliniţi pe 9 februarie) să recapitulăm rezultatele ei din acest sezon, în care şi-a atins cel mai bun loc al carierei, 321 WTA / 4 aprilie 2022): a jucat 9 turnee ITF W25 (premii în valoare de 25.000 USD) şi W15, s-a calificat în semifinalele ITF W25 Antalya, în luna februarie, după calificări. La alte trei turnee ITF W25, toate la Monastir, Tunisia, a obţinut câte o victorie, pentru optimile de finală, la celelalte 5 a pierdut în primul tur sau nu a trecut de calificări.
Anul trecut obţinea cea mai importantă victorie a carierei în faţa Kristinei Kucova (116), în primul tur al ITF W80 Valencia.

Să mai precizăm că jucătoarea are un succes enorm pe Twitter, fiecare tweet postat de ea are sute de aprecieri, iar baza ei de fani, formată în majoritate din străini, o sprijină necondiţionat.

În podcastul menţionat mai sus interviul începe de la minutul 12, Andreea a fost întrebată mai întâi despre  discursul de la festivitatea de deschidere:


Andreea răspuns că discursul nu a fost unul pregătit, ci l-a ţinut la cererea ITF, care i l-a solicitat în calitate de debutantă. Aşa că a improvizat, influenţată de starea de spirit pe care a avut-o atunci şi a fost apreciat de colege şi adversare.

Apoi a analizat meciul cu Iga Swiatek: a spus că nu a intrat pe teren cu frică de adversară, ci a avut emoţii din cauză că juca prima dată pentru ţara ei şi nu ştia cât de bine va reuşi să o facă. A ajutat-o că o ştia pe Iga, mai jucase cu ea într-un turneu Tennis Europe şi astfel presiunea nu a fost atât de mare.

Nu consideră că scorul în sine este o dramă – aşa cum a fost considerat în România – ci o sperie faptul că a dat 100% pe teren şi nu a câştigat niciun joc. Astfel realizează că va trebui să se pregătescă la un nivel de 200% pentru a-i oferi data viitoare un meci bun lui Swiatek.

Spune că a mai întâlnit jucătoare care fuseseră în top 100, dar nivelul Igăi a fost deosebit de ridicat, astfel că toate încercările ei de a o destabiliza au eşuat: a încercat scurtele la care poloneza ajungea fără probleme, a încercat să deschidă unghiurile, dar a fost şi mai rău, pentru că adversarei îi convenea şi mai mult, a lovit tare pe mijloc, dar nu-şi simţea loviturile.
A apreciat concentrarea cu care a jucat liderul ierarhiei WTA, de parcă ar fi avut-o în faţă pe Serena Williams, nu o jucătoare din afara top 300. Îşi propune să preia această forţă mentală de la Iga şi s-o folosească pe viitor.

Despre reacţiile negative care au venit din România, Andreea spune că aici este văzută ca  o fată tatuată, incultă, sălbatică, rebelă, care se concentrează doar la postarea unor poze de la plajă şi apoi evită să redea categorisirea pe care a văzut-o în mai multe comentarii. Spune că şi anumite personalităţi au judecat-o pentru discursurile ei de pe teren sau de la conferinţa de presă, fără ca mulţi să le traducă în mod corect.

Consideră că niciun jucător de tenis nu a fost atât de hărţuit, tratat cu atâta ură, cruzime, că s-a dorit uciderea candorii pe care o mai are şi a pasiunii ei pentru tenis, dar că nu se va lăsa învinsă, pentru că are personalitatea unui viking.

Promite că nu va mai citi niciun articol din presa românească şi este sigură că a greşit fiind prietenoasă cu ziariştii români.

Afirmă că nu vrea să exprime lucruri comune în răspunsurile ei date media, ci vrea să redea durerea, suferinţa, dar şi dragostea care însoţesc procesul formării unei jucătoare din România. Aduce aminte că nu a beneficiat de wild card-uri, ca alte colege de generaţie din străinătate, una foarte puternică, de altfel, şi le nominalizează pe Swiatek, Andreescu, Yastremska, Potapova.

Aduce aminte că este singura româncă din această generaţie, care continuă să joace, restul alegând calea colegiilor.
Asigură că va continua să joace chiar dacă se încearcă dărâmarea ei, că este o persoană pozitivă  şi că va încerca să facă totul din inimă şi este sigură că dacă va proceda aşa, va reuşi.

Îşi fixează ca ţel pentru anul acesta intrarea în top 100 WTA şi pentru aceasta îşi propune să joace cât mai multe turnee ITF W60 şi astfel să se apropie de scena mare a tenisului, pentru că este conştientă că pentru a progresa, trebuie să joace cu adversare tari.
În încheiere a răspuns unui interviu fulger.

De remarcat respectul cu care au tratat-o cei doi jurnalişti canadieni şi aprecierea pe care i-au arătat-o pentru curajul de care dă dovadă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.