A fost publicat regulamentul circuitului ATP [Rulebook] pentru sezonul 2023 (de asemenea, cel al ITF, iar pentru WTA, încă nu).

În cel al ATP, observăm cel puţin două modificări interesante:

  • la pagina 240, cap. 9.03 – este amendată una din regulile de bază ale alcătuirii liniei de clasament a jucătorilor.
    Aşa cum se ştie, până acum se luau în considerare în alcătuirea liniei de clasament 20 de turnee [4 de Grand Slam, 8 Masters 1000 mandatory (Monte Carlo, deşi turneu de 1000 de puncte pentru campion nu este obligatoriu) plus Turneul Final ATP şi cele mai bune 7 punctaje de la turnee ATP 500, 250, Challenger, ITF (Best other)].
    Dacă jucătorul este acceptat în orice formă pe tabloul principal sau în calificări la unul din primele 12 turnee (4 de Grand Slam + 8 Masters 1000) atunci punctajul lui va fi luat în considerare, fie că participă, fie că nu (evident  nu va primi puncte în acest din urmă caz). Dacă nu este acceptat din cauza clasamentului, atunci îl va putea înlocui cu un punctaj obţinut la rubrica “cele mai bune din restul”.

    Însă începând cu anul acesta jucătorilor li se vor putea înlocui în linia de clasament până la 3 turnee Masters 1000 unde au obţinut 10 puncte (adică au participat şi au pierdut în primul meci) cu alte 3 ATP 500 sau 250, cu condiţia ca acestea să se fi disputat după turneul sau turneele Masters 1000 pe care le înlocuiesc.
    Bloggerul
    Oleg S.@AnnaK_4ever ale cărui observaţii stau la baza acestui articol a dat şi un exemplu: dacă această regulă s-ar fi aplicat în 2022, lui Félix Auger-Aliassime i s-ar fi înlocuit rezultatele de 10 puncte de la Masters 1000 Indian Wells şi Miami – unde a pierdut în primul meci – cu 90 de puncte pentru sfertul de la ATP 500 Barcelona, respectiv 45 pentru cel de la ATP 250 Estoril. Aşadar, un spor de 115 puncte ATP, în acest caz fără ipotetice implicaţii pentru locul lui în clasament, adică tot pe 6 ar fi rămas, în urma lui Novak Djokovic.
    Aşadar, o modificare care nu va avea un imapct major – mai ales că jucătorii ar trebui să acumuleze mai mult de 10 puncte la alte 3 turnee ATP 500 şi 250 faţă de cele 7 care le intră oricum la rubrica “Cele mai bune din restul” – dar care la un moment dat ar putea fi decisivă – de exemplu, pentru calificarea la Nitto ATP Finals – şi care arată flexibilitate din partea celor care stabilesc regulile în circuitul ATP
  • a doua modificare este legată de bonusul acordat jucătorilor din top 30 la sfârşitul anului, despre care vorbisem având ca sursă informaţiile preliminare oferite de ATP.


Acum, în regulamentul publicat – Cap. I G şi H, pag. 11-12,  vezi şi foto mai sus –  ATP aduce precizări în sensul că da, numărul jucătorilor care vor primi bonusuri la sfârşitul sezonului va creşte, de asemenea, sumele acordate.
Dar dacă pentru participarea la turnee ATP Masters 1000 şi Nitto ATP Finals, condiţiile rămân cât de cât la fel (penalizările pentru neparticiparea la unul sau mai multe turnee au fost relaxate, iar jucătorii pot compensa lipsa la un turneu, cu activităţi promoţionale în marja acestuia) – fondul total pentru aceştia fiind de 20 de milioane USD, a mai fost înfiinţat un fond pentru 5 jucători care vor obţine cele mai bune rezultate la turneele ATP 500 [în regulament este precizat explicit că punctele obţinute la ATP Masters 1000 Monte Carlo nu se contabilizează nici aici], urmând ca primul să fie recompensat cu 600.000 USD etc. până la al 5-lea, cu 75.000 USD.
Cei 5 nu vor fi condiţionaţi de locul ocupat în clasamentul de la sfârşitul anului, precum cei care vor fi premiaţi la prima categorie.
O măsură menită să sporească interesul jucătorilor pentru turneele ATP 500, dar care dacă ar fi fost aplicată anul acesta ar fi dat naştere unei situaţii injuste, tocmai din cauza lipsei de condiţionalitate din paragraful precedent.
Acelaşi blogger a calculat că Daniel Evans (27 ATP) şi Alejando Davidovich Fokina (31) ar fi obţinut un bonus mai mare pe baza rezultatelor la turnee ATP 500 decât Daniil Medvedev (7), în urma realizărilor la cele ATP Masters 1000.

În sfârşit, un tabel cu numărul de locuri pe scaune la toate turneele din circuit, conform ATP Media Info:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.