..

[21 iunie]

Lista de acceptare a fost definitivată. Alte nume importante sunt anunţate

Ieri a fost termenul limită de înscriere la ATP Challenger “Concord Iaşi Open”, ediţia 2022 – a treia a turneului, 2020 şi 2021 – care se va disputa în perioada 11-17 iulie la baza Ciric şi va fi dotat cu premii financiare în valoare de 90.280 €. 

Dintre cei trei jucători pe care îi prezentam acum două săptămâniPablo Andujar, Lucas Pouille şi Juan Manuel Cerúndolo – doar primii doi sunt în continuare prezenţi, argentinianul, nu. 
Modificări (retrageri) mai pot surveni, în acest caz urmând să avanseze rezerve (Alternates).

Celor 21 de jucători admişi direct, li se vor adăuga 3 invitaţi (wild card-uri), 6 care vor promova din calificări şi, dacă va fi cazul, 2 SE (special exempt – exceptaţi de la calificări, pe care nu au putut să le dispute pentru că în săptămâna precedentă au avansat în fazele finale ale altor turnee), până la un total de 32

Cuttoff-ul (locul în clasamentul ATP al ultimului admis) este 235, astfel că niciun jucător român nu va intra direct, ei – în orice caz primii 4 din ierarhie – urmând să primească invitaţii pe tabloul principal sau pe cel al calificărilor. 

Coric [foto 1 şi 2, săptămâna trecută, la Parma], Lehecka,
M. Ymer, Moutet şi Kolar

Dintre noile nume pe care le vedem în lista de mai sus, prima dată sare în ochi cel al croatului Borna Coric, despre care vorbeam ieri, în contextul turneului ATP Challenger Montechiarugolo – Parma, pe care l-a câştigat, acesta fiind şi primul rezultat semnificativ, după revenire. 
Clasat acum pe locul 203 ATP – urmare a unei absenţe cauzate de o accidentare, urmată de operaţie – croatul, în vârstă de 25 de ani, are un clasament maxim: 12 ATP / noiembrie 2018, două titluri ATP în palmares – dintre care ATP 500 Halle 2018, după o victorie la Roger Federer (1) în ultimul meci – şi alte 5 finale, printre care cea de la ATP Masters 1000 Shanghai 2018 – şi o prezenţă în sferturile de finală ale unui turneu major, US Open 2020.

Pe lista de mai sus observăm doi jucători care fac parte acum din top 100 ATP:

  • Cehul Jiri Lehecka (74, clasat pe cel mai bun loc al carierei, 20 de ani) este campionul în proba de dublu a juniorilor la Wimbledon 2019 – şi partenerul lui de atunci, compatriotul Jonas Forejtek – figurează pe lista de înscriere de mai sus. Lehecka a intrat în top 100, după ce venit din calificări, a avansat până în semifinalele ATP 500 Rotterdam 2022, inclusiv cu o victorie la Denis Shapovalov (12) în primul tur. Are în palmares şi două titluri ATP Challenger, printre care Bucureşti 2021.
  • Mikael Ymer (88, clasament maxim: 67 ATP / martie 2020, 23 de ani) a jucat finala ATP 250 Winston-Salem 2021 – pierdută la Ilya Ivashka – a fot prezent de trei ori în turul 3 al unor turnee majore – la Australian Open 2021, Roland Garros 2021 şi 2022 – iar anul acesta s-a calificat în a doua semifinală din circuitul principal, la ATP 250 Montpellier, unde l-a învins pentru a doua oară în carieră pe Gaël Monfils, clasat de fiecare dată în top 20 ATP.

Un fost membru al top 100 ATP anunţat la Iaşi este Corentin Moutet (124, clasament maxim: 67 ATP / mai 2021, 23 de ani) care în 2020 juca în singura finală de până acum a carierei – după victorii în faţa lui Milos Raonic şi Stan Wawrinka, la ATP 250 Doha – pierdută la Andrey Rublev – şi ajungea de două ori în turul 3 la turnee de Grand Slam: Roland Garros 2019 şi US Open 2020.

Deţinătorul titlului, Zdenek Kolar (120) şi-a confirmat prezenţa. De la ediţia trecută a turneului de la Iaşi – pe care o începea de pe locul 222 – jucătorul ceh, în vârstă de 25 de ani, a mai câştigat un turneu ATP Challenger – Szczecin 2021 (zgură) – s-a calificat pentru prima dată pe un tablou principal la un turneu de Grand Slam, la Roland Garros 2022, unde a trecut şi de primul tur, după o victorie tocmai în faţa lui Lucas Pouille, fiind apoi eliminat greu de Stefanos Tsitsipas şi a ajuns la un clasament maxim: 111 ATP, pe 13 iunie, săptămâna trecută.

Vom continua prezentarea jucătorilor de pe lista de acceptare, pe măsură ce vor sosi alte noutăţi de la Iaşi.

TENISite.info este partener media oficial al
ATP Challenger “Concord Iaşi Open”

Înapoi la Cuprins

[7 iunie]

Nume importante, printre primii jucători înscrişi. Îi regăsim şi pe cei mai bine clasaţi trei jucători români din ierarhia ATP

Între 11 şi 17 iulie se va disputa a treia ediţie a turneului din circuitul intermediar, ATP Challenger “Concord Iaşi Open”. Primele două ediţii – 2020 şi 2021 – s-au bucurat de o organizare bună şi de un succes la public peste media turneelor din circuitul intermediar.

Învăţând pe parcurs, organizatorii turneului – care anul acesta va fi dotat cu premii financiare totale în valoare de 90.280 € – au început de câteva săptămâni o intensă campanie de promovare a turneului – de care se ocupă firma Open Event şi directoarea de comunicare, Maria Tudor – de exemplu organizarea Kids’ Day, cu participarea directorului turneului, Andrei Pavel, a Andreei Mitu, a lui Cezar Creţu şi a reputatului antrenor, Daniel Dobre, directorul turneului WTA 125 “BCR Iaşi Open” (1-7 august) [fotografii de la eveniment].

Dar, evident, lista participanţilor este până la urmă cea care decide valoarea unui eveniment şi interesul pe care îl dezvoltă iubitorii tenisului pentru acesta.

Pouille, Andujar şi J.M. Cerúndolo, anul acesta, la Roland Garros

Or, la ediţia actuală perspectivele par a fi foarte bune: în lista preliminară de înscriere – termenul limită este 20 iunie, astfel că la acest moment numele trebuiesc luate în considerare, sub rezerva unor eventuale schimbări de program ale jucătorilor – îl regăsim pe Pablo Andujar (101 ATP, clasament maxim: 32 ATP / iulie 2015, 36 de ani), a cărui participare este certă, în măsura în care va rămâne sănătos până atunci.
Jucătorul spaniol a fost prezent şi la ediţia 2020 a turneului, atunci când a ajuns până în semifinale.
El are în palmares 4 titluri ATP 250, ultimul cucerit la Marrakesh 2018, după 9 finale, două dintre acestea la Bucureşti, în 2010 şi 2011. De asemenea, a fost finalist la ATP 500 Barcelona 2015.
Anul trecut, trecea de Roger Federer (8) la ATP 250 Geneva şi apoi obţinea singura victorie a carierei în faţa unui jucător din top 5 ATP, în turul 1 al Roland Garros, la Dominic Thiem (4).

Pe lista de înscriere este şi un fost membru al top 10 ATP, Lucas Pouille (10 ATP / martie 2018, 28 de ani), care nu a reuşit să revină la nivelul de odinioară, în urma operaţiei pe care a suferit-o în luna iulie 2020 şi a altor evenimente neplăcute. Jucătorul francez se clasează acum pe locul 162 ATP.
Ultima înfrângere a suferit-o în primul tur al Roland Garros, tocmai în faţa campionului de la ATP Challenger Iaşi 2021, Zdenek Kolar (117).

O altă participare valoroasă ar fi – dacă se confirmă – cea a argentinianului Juan Manuel Cerúndolo (120, clasament maxim: 79 / ianuarie 2022, 20 de ani) despre care vorbeam atunci când anul trecut câştiga primul titlu din circuitul principal, la ATP 250, iar anul acesta trecea două tururi la ATP Masters 1000 Miami.

Desigur jucătorii români nu vor lipsi, iar până acum certă este prezenţa celor acceptaţi direct, adică a celor mai bine clasaţi trei din ierarhia ATP, Marius Copil (268), Filip Jianu (311) şi Nicholas Ionel (336).
Vom reveni pe măsură ce lista va prinde contur şi vor exista mai multe certitudini.

TENISite.info este partener media oficial al
ATP Challenger “Concord Iaşi Open”

Înapoi la Cuprins

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.