Aflat în plin schimb de generaţii, după retragerile lui Jo-Wilfried Tsonga, Gilles Simon, cu un Gaël Monfils care se îndreaptă şi el spre sfârşitul carierei, tenisul francez propune încă un nume nou, după Corentin Moutet (51 ATP, 23 de ani), Ugo Humbert (86 ATP, 24 de ani) sau Hugo Gaston (111 ATP, 22 de ani): Luca Van Assche.

Campion al juniorilor la Roland Garros 2021, Van Assche este născut în Belgia, ţara tatălui său – mama este italiancă – trăieşte la Paris şi până în luna septembrie câştigase la seniori un titlu ITF M15+H (zgură) şi mai jucase o finală ITF M25 (hard indoor), ambele turnee în Franţa.

Luca van Assche, campion ieri, la Maia

Explozia jucătorului în vârstă de 18 ani, împliniţi pe 11 mai, s-a produs însă la acest sfârşit de sezon, atunci când jucătorul francez a devenit vicecampion la 3 turnee din circuitul intermediar – ATP Challenger Lisabona (promovat din calificări), Brest (singurul pe hard din această serie) şi Valencia (acum două săptămâni) – pentru ca ieri să câştige al doilea şi cel mai important titlu al carierei, la ATP Challenger Maia, Portugalia, pe zgură indoor [tabloul].

El a devenit astfel primul jucător născut în 2004 care câştigă un turneu ATP Challenger [Credit Info: @Luca Beck]:


Luca se clasează astăzi pe 138 ATP (maxim), după un progres de 38 de locuri faţă de săptămâna trecută şi de 151 faţă de 26 septembrie, atunci când şi-a început ascensiunea accelerată.

Van Asche şi Krutykh, de la stânga la dreapta, la Valencia

În finala turneului de la Valencia [tabloul] Van Assche a fost învins categoric – 6-2, 6-0 – de ucraineanul Oleksii Krutykh, născut la Kiev, care la 22 de ani, câştiga acolo al doilea titlu ATP Challenger din 2022 şi din carieră, după tot atâtea finale disputate, primul la Praga, în luna  august, tot pe zgură.
El urcase săptămâna trecută pe cel mai bun loc al carierei, 188 ATP, pe care şi l-a păstrat şi astăzi, chiar dacă la Maia a pierdut în primul tur.

Un alt campion de Grand Slam al juniorilor, dar în proba de dublu, la Australian Open 2020 – împreună cu Nicholas Ionel – elveţianul Leandro Riedi (20 de ani), a câştigat două titluri consecutive în circuitul intermediar (între 11 şi 27 noiembrie), după primele două finale disputate, la ATP Challenger Helsinki – venit din calificări [tabloul] – şi Andria – fără să piardă vreun set [tabloul] – cu o victorie în finală, în faţa experimentatului jucător kazah, Mikhail Kukushkin (39 de ani).
Cele 12 victorii consecutive – obţinute pe hard – i-au adus un progres în clasament, până pe locul 159 (maxim).
Leonardo Riedi li se alătură astfel compatrioţilor lui, Marc-Andrea Hüsler (56 ATP, 26 de ani) şi Dominic Stricker (118 ATP, 20 de ani), care şi-au trecut în palmares la rândul lor câte două titluri ATP Challenger anul acesta, cel dintâi şi pe primul al carierei, în circuitul principal.

Watanuki, campion la Yokkaichi

Dacă cei trei elveţieni enumeraţi mai sus, încearcă să se apropie măcar într-o anumită măsură de performanţele iluştrilor Roger Federer şi Stan Wawrinka, japonezul Yosuke Watanuki încearcă la 24 de ani să se înscrie pe traiectoria lui Kei Nishikori sau mai nou a lui Yoshihito Nishioka.
El a profitat la maximum de seria turneelor din Japonia – despre care am vorbit în contextul prezenţei acolo a lui Nicholas şi Filip – şi a devenit la rându-i de două ori campion în săptămâni consecutive – la Kobe (unde câştigase şi primul titlu al carierei în 2019) [tabloul] – şi Yokkaichi, acesta fără set pierdut [tabloul] – ambele după finale cu acelaşi adversar, portughezul Frederico Ferreira Silva.
Watanuki se clasează săptămâna aceasta pe locul 146 ATP, după ce acum 7 zile îţi atingea maximul de până acum: 145.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.