Nicholas David Ionel şi-a făcut cadou ieri, 12 octombrie, de ziua lui – a împlinit 20 de ani – o victorie în faţa unui fost membru al top 10 ATP, clasat acum pe locul 124 ATP.
Astfel, palierul despre care vorbeam recent, pe care l-a atins graţie victoriilor sale în faţa unor jucători clasaţi în top 200 ATP şi chiar dincolo de graniţa superioară a acestuia, capătă o nouă – şi acum, sonoră – confirmare.

Ionel şi Sock, în timpul partidei de ieri
Credit Foto: @sainttropezopen

În primul tur (R32) al turneului ATP Challenger “Saint-Tropez Open”, care se dispută pe hard şi este dotat cu premii în valoare de 90.280 €, jucătorul român l-a învins pe Jack Sock (124). Adversarul a abandonat spre sfârşitul setului al doilea, dar asta nu scade cu nimic din meritele lui Nicholas, dacă ţinem seama de context [vezi mai jos].

Binecunoscutul jucător american este un fost membru al top 10 ATP. El urca pe locul 8 ATP pe 20 noiembrie 2017, după ce devenea campion la ATP Masters 1000 Paris 2017, cel mai important din cele 4 titluri pe care le-a cucerit la simplu în circuitul principal şi se califica astfel la “Nitto ATP Finals” – Turneul Final ATP 2017, unde ajungea până în semifinale.
Anul acesta, Sock a câştigat un titlu ATP Challenger – la Savannah (SUA, pe zgură) – şi a jucat o finală – la Ilkley (Marea Britanie, pe iarbă) – ca apoi să treacă de calificări şi să ajungă în turul 3 la Wimbledon, după victorii în faţa unor jucători clasaţi pe locurile 90, respectiv 45 ATP.

Aceasta este pentru Nicholas, a 3-a cea mai importantă  victorie a carierei, în funcţie de locul adversarului învins, primele două, tot anul acesta, în faţa lui Roberto Carballés Baena (91), în luna iunie, în primul tur al ATP Challenger Montechiarugolo – Parma şi Norbert Gombos (99), în Cupa Davis, la întâlnirea Slovacia – România. În săptămâna următoare, se calificase în prima semifnală a carierei, din circuitul intermediar, la ATP Challenger Sibiu, după o victorie în faţa lui Filip Misolic (145).

La Saint-Tropez, jucătorul nostru clasat acum pe locul 263, fusese cotat cap de serie 2 în calificări şi eliminase doi jucători ai gazdelor: Mathys Erhard (405) – 6-2, 6-4 – şi Mathias Bourgue (397, dar fost 140 ATP / 2017): 7-6(5), 2-6, 6-3.
Pentru ca ieri seară, în primul tur să treacă de Jack Sock [6]: 6-4, 5-4 abandon al jucătorului american după 1h27′.
În primul set, Nicholas câştigase la retur în game-ul 7, după ce în prealabil ratase alte 5 oportunităţi de break, iar americanul nu a avut decât una (în jocul al patrulea).
În al doilea, s-a ajuns la 4 egal fără nicio minge de break de nicio parte, iar în game-ul 9, jucătorul nostru s-a desprins pe serviciul adversarului la 40-0 şi apoi a convertit a doua minge de break, scor la care Sock a abandonat, mai degrabă, urmare frustrării cauzate de jocul din ce în ce mai bun al românului, decât din cauza motivului oficial (dureri la spate), căci aproape la fiecare punct a avut ceva să-i reproşeze arbitrului.

Înregistrarea partidei poate fi urmărită pe ATP Challenger TV, la fel şi meciul live pe care îl va disputa Nicholas astăzi în optimi – a fost programat ultimul de pe terenul central, de la ora estimată 17.30 – în care va întâlni un fost membru al top 100 ATP, pe italianul Salvatore Caruso (271, clasament maxim: 76 ATP / noiembrie 2020, 29 de ani), care promovase la rândul lui din calificări. Cei doi se vor întâlni pentru prima dată.
Graţie celor 14 puncte acumulate până acum – 9 pe tabloul principal + 5 în calificări – Nicholas este sigur că îşi va îmbunătăţi din nou cea mai bună clasare a carierei, 256 ATP, pe care o atingea săptămâna trecută.
Conform clasamentului live oficial, el se clasează acum pe locul 249, dar mai are în urma lui câţiva jucători activi la turneele de săptămâna aceasta.

Ordinea de joc – 13.10 – ATP Challenger Saint-Tropez 2022

Tabloul de Simplu – ATP Challenger Saint-Tropez 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.