Au fost programate cele două evenimente din circuitele intermediare, care se vor disputa în vara anului viitor la Iaşi.

Acestea vor avea loc în săptămâni consecutive:

  • între 10 şi 16 iulie, a patra ediţie a turneului ATP Challenger [2020, 2021, 2022]
  • între 17 şi 23 iulie, a doua ediţie a turneului WTA 125 [2022]

Credit Foto: “Iaşi Open” & Cristina Huţu / Creative Fortitude


Ediţiile trecute s-au bucurat de o organizare mai bună de la un an la altul, experienţa acumulată de cei implicaţi, de la directori până la voluntari, fiind vizibilă în cele mai mici detalii.
Mai mult, atmosfera, spiritul de fair-play au fost la înălţime, fără stridenţe, cu eleganţă, aşa cum ne aşteptam de la un turneu disputat în capitala Moldovei.
Toate acestea au fost apreciate unanim de către jucători, dar şi de public, care a umplut tribunele la finale şi a contribuit din plin la crearea unui cadru festiv, dar mereu decent.
Aşadar, nu numai noi spunem că până acum tânărul turneu a avut un succes în ce priveşte organizarea, la fiecare ediţie, demn de evenimente cu tradiţie în circuit.

Turneul ATP Challenger a oferit în fiecare an momente interesante, dispute aprige cu prezenţe valoroase – pentru această categorie de turnee – pe tablouri, să-i enumerăm doar pe Borna Coric – despre a cărui evoluţie de după turneul de la Iaşi, am vorbit ieri, în alt context -, Pablo Andújarvicecamapion anul acesta şi semifinalist în 2020, Hugo Gaston, vicecampion în 2021, care ulterior a obţinut rezultate bune în circuitul principal – la ATP 250 Gstaad sau ATP Masters 1000 Paris, ambele în 2021.
Important a fost şi că tenisul masculin a căpătăt o binemeritată promovare la noi, în condiţiile binecunoscutei crize de valori locale, din ultima vreme, mai ales după retragerea ultimului mare jucător român, Horia Tecău.
Niciun român nu s-a calificat în vreo finală, iar reprezentanţii noului val, în care ne punem atâtea speranţe, sau cei care lucrau pentru a-şi relansa cariera, nu au reuşit să profite prea mult de turneul organizat acasă: Cezar Creţu / Dan Tomescu au fost semifinalişti la dublu în 2021, iar Victor Cornea (între timp, a ajuns pe locul 116 ATP al ierarhiei de dublu) a fost semifinalist alături de Marius Copil, în proba de dublu a ediţiei 2022.

Doar Nicholas Ionel, cel mai bine clasat român în ierarhia ATP a obţinut anul acesta o victorie în faţa mai sus menţionatului jucător croat, nesusţinută atunci, dar certificată ulterior prin câteva rezultate încurajatoare, în Cupa Davis, la ATP Challenger Sibiu, Saint-Tropez, Yokkaichi, dar şi în circuitul principal, la ATP 250 Stockholm, care l-au dus până pe locul 230 ATP.

Cu totul altfel, în ce priveşte popularitatea, au stat lucrurile la prima ediţie a turneului WTA 125, tenisul feminin fiind, pe bună dreptate, preferatul fanilor români.
Chiar dacă a participat o singură jucătoare de-a noastră clasată în top 100 WTA, aceasta şi-a făcut pe deplin datoria – faţă de organizatori şi fani – s-a implicat 100%, devenind campioană cu un singur set pierdut în cele cinci meciuri. Ana Bogdan îşi continua astfel traseul remarcabil, început cu finala de la WTA 250 Varşovia şi completat ulterior cu semifinale la WTA 250 Portoroz şi Parma. Succesul ei din proba de simplu a fost întregit de Andreea Roşca, devenită campioană în cea de dublu (/ Darya Astakhova).

Rămâne ca anul acesta, organizatorii să reuşească aducerea unor jucători atractivi – din punct de vedere al valorii şi charismei – turneul ATP Challenger fiind programat în a doua săptămână a turneului de la Wimbledon, iar cel WTA 125, în săptămâna imediat următoare turneului de Grand Slam, în acelaşi timp cu WTA 250 Budapesta şi Palermo, ambele disputându-se tot pe zgură.

Au fost puse în vânzare 200 de abonamente la prețul de 320 RON pentru fiecare turneu. Acestea pot fi procurate accesând acest link şi includ accesul la toate meciurile de pe tabloul principal, care se vor disputa în două sesiuni: de zi și de seară.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.