Majoritatea jucătorilor au sosit deja în Australia
Absenţe anunţate: Kei Nishikori – încă nerefăcut după operaţia la cot, Lucas Pouille, accidentare tot la cot, Andy Murray
Foto 7: Edmund, Coric, Dimitrov şi Goffin îl încadrează pe legendarul Ken Rosewall, astăzi la Sydney, cu prilejul inaugurării noului acoperiş al arenei ce-i poartă numele
Foto 11: Casper Ruud, alături de echipa Norvegiei, al cărei căpitan este tatăl lui, fostul jucător, Christian Ruud
Foto 12: Echipa Georgiei, condusă de Nikoloz Basilashvili
Foto 13-16: Trofeul în cadre din Perth
Credit Foto & Info: atpcup.com

Între 3 -12 ianuarie se va disputa în Australia prima ediţie a competiţiei  pe echipe, ATP Cup.

Menită să reprezinte o concurenţă pentru tradiţionala Cupa Davis, organizată de ITF – a cărei ediţie inaugurală în formatul cu Turneu Final s-a disputat la sfârşitul lui 2019 (după încheierea sezonului regulat) – ATP Cup oferă participanţilor nu numai premii financiare, ci şi puncte ATP, suplimentar faţă de cele 18 turnee care intră în linia de clasament a jucătorilor.

Accesul pe tabloul de 24 de echipe s-a făcut pe baza clasamentului de simplu al celui mai bine poziţionat jucător al unei ţări (la primul termen de acceptare, 13 septembrie, când au fost nominalizate 18 echipe), atunci când a fost admis şi al doilea jucător. Australia a fost invitată, deoarece nu se calificase la acest prim termen. Ulterior – la al doilea termen, din 13 noiembrie – au fost acceptaţi ceilalţi jucători din loturi (până la 4 sau 5), dar şi celelalte  5 echipe.

Cele 24 de echipe sunt împărţite în 6 grupe de câte 4 echipe. Grupele se dispută în sistem Round Robin (fiecare cu fiecare) – între 3 şi 8 ianuarie, la Sydney, Brisbane şi Perth – câştigătoarele acestora şi cele mai bine două echipe clasate pe locul 2 se vor califica în sferturile de finală, care se vor disputa pe 9 şi 10 ianuarie. Semifinalele se vor juca pe 11 ianuarie, iar finala pe 12 ianuarie. Fazele eliminatorii vor fi găzduite doar de Sydney.

Formatul înâlnirilor este de două partide din trei. Cele de simplu se joacă în sistem de două seturi din trei, cu tie-break, iar cele de dublu, fără avantaje (punct decisiv) şi tie-break de meci. Ordinea disputării partidelor este: meciul între jucătorii numărul 2, urmat de cel între primele rachete şi cel de dublu (care se joacă chiar dacă partida este decisă).

Punctele se acordă după un sistem care ia în considerare locul jucătorului învins, dar şi faza competiţiei în care care a fost obţinută victoria. Un jucător care dispută şi câştigă toate partidele de simplu poate acumula 750 de puncte ATP (între un titlu 500 Series şi Masters 1000), iar unul de dublu, tot în acelaşi caz, 250 de puncte.

Competiţia este dotată cu premii financiare în valoare de 15 milioane USD, aceştia urmând să fie repartizaţi după un sistem în care este luat în considerare locul jucătorului în echipă (primul, al doilea etc) – la fel şi pentru prima de participare – şi faza în care echipa a obţinut victoria.

Regulamentul competiţiei, Sistemul de punctaj şi Premiile financiare

În faza grupelor fiecare din cele 3 oraşe găzduieşte zilnic câte două întâlniri, prima începe la orele locale 10.00 (ora României: 4.00 AM – Perth, 1.00 AM – Sydney, 2.00 Brisbane) a doua la 17.30 (ora României: 11.30 AM – Perth, 8.30 AM – Sydney, 9.30 Brisbane).

Repartizarea echipelor în cele 6 grupe şi ordinea de joc
Loturile complete le vom prezenta pe parcurs

*

*

*

*

*

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.