Ieri după-masă a avut loc conferinţa de presă – virtuală, pe canalul său de Twitch – pe care o convocase Gaël Monfils [videoclip 1, la sfârşitul ştirii].

Jucătorul în vârstă de 34 de ani, clasat acum pe locul 11 ATP, după ce acum o lună era pe locul 9 (clasament maxim: 6 ATP / noiembrie 2016) a anunţat că pune punct sezonului 2020 şi a făcut câteva dezvăluiri personale.

Renunţarea la restul sezonului se referă în principal la turneul ATP Masters 1000 Paris, unde a fost finalist în 2009 şi 2010 [videoclipuri 2 şi 3, la sfârşitul ştirii].

O decizie înţeleaptă, căci după reluarea tenisului nimic nu se mai lega pentru el: înfrângeri în primul tur la toate evenimentele pe care le-a disputat: Masters 1000 Roma, 500 Series Hamburg şi Roland Garros şi luni, la ATP 500 Series Viena.
Un exemplu perfect de jucător căruia întreruperea i-a dăunat – aşa cum a spus-o şi el, ieri – pentru că în primele două luni ale anului câştigase două titluri – 500 Series Rotterdam şi Montpellier – se calificase în semifinale la 500 Series Dubai – unde a ratat 3 mingi de meci în faţa liderului ATP [videoclip 4] şi în optimi la Australian Open, cu un palmares victorii-înfrângeri: 16-3.

Dar ce a răzbătut îngrijorător din spusele şi atitudinea lui a fost melancolia, o stare phisică precară:

Mi-a dispărut plăcerea de a juca, nu mai am percepţii pozitive, îmi este greu. Sunt foarte trist.

Astfel că el a decis:

Să întrerup spirala negativă şi să mă opresc pentru a reporni cu forţe proaspete.
Izolarea mi-a tăiat elanul, am revenit fără încredere şi am luat deciziile greşite.

Alt efect negativ pe care situaţia actuală l-a avut asupra lui este acela că familia lui locuieşte în Guadelupa şi nu reuşit să-şi vadă mama de peste un an:

Din punct de vedere psihologic, această situaţie este traumatizantă.

Efectul asupra jocului său?

Nu reuşesc să mă destind pe teren. Sunt crispat şi greşesc. Şi cu cât greşesc mai mult, cu atât devin mai crispat. Este vorba de un blocaj mental care se transformă într-unul fizic. Trebuie să lucrez din nou cu un psiholog. Sunt prea frustrat în timpul partidelor. Este vorba de o problemă psihică, nu mai am scânteie.

Planul pe termen scurt este să întrerupă complet tenisul până la jumătatea lunii noiembrie şi apoi să înceapă pregătirea sezonului 2021:

Mai am ani buni de jucat înaintea mea. Mă văd jucând până la 40 de ani sau măcar până la 38, ca să particip la Jocurile Olimpice de la Paris.

Sursă: blog Jeu, Set et Match & tennisactu.net

Galerie videoclipuri (4)
Conferinţa de presă, finalele Paris 2009 şi 2010 şi semifinala Dubai 2020LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.