Modificări în top 10 al clasamentului ATP, după Turneul Final. Holger Rune a ieşit din top 10. Alte trei turnee ATP Masters 1000 se vor disputa anul viitor timp de două săptămâni. Premii financiare mult mai mari  în circuitul principal şi cel intermediar

În clasamentul ATP publicat ieri, 21 noiembrie – considerat cel de la sfârşitul anului (despre deosebirea faţă de cel de la sfârşitul sezonului regulat am vorbit zilele trecute) au avut loc câteva permutări interesante: 

Top 10 ATP la sfârşitul lui 2022

 • am evidenţiat primul loc ocupat tocmai de jucătorul absent de la Turneul Final, Carlos Alcaraz, şi despre faptul că este cel mai tânăr care ocupă poziţia de lider de la înfiinţarea ierarhiei. 
  Să adăugăm doar că tânărul Carlos a spart monopolul Big 4, care ocupaseră locul 1 la sfârşitul anului, începând cu 2004: Novak Djokovic, de 7 ori, Roger Federer – 5, Rafael Nadal – 5 şi Andy Murray, o dată (în ordine de la stânga la dreapta, Credit Foto: @JeuSet Maths):

şi că Spania este a doua ţară care dă primii doi jucători în ierarhie – Rafa este pe 2 – după SUA

 • între locurile 3 şi 4 a avut rocada Casper Ruud, vicecampion la ATP Finals –  Stefanos Tsitsipas, care până să fie eliminat în grupe, avea şanse teoretice la primul loc
 • Novak Djokovic, campion la ATP Finals, urcă pe locul 5, subiect pe care l-am tratat, de asemenea, pe larg. În plus, avem clasările lui Nole, la sfârşiturile de an, de la începutul carierei [Credit Eurosport]: 

 • ascensiunea jucătorului sârb a provocat şi regresul celor doi născuţi la Moscova – Daniil Medvedev, de pe 5 pe 7 şi Andrey Rublev, de pe 7, pe 8.
  Interesant în ce îl priveşte pe Daniil este că ocupă un loc în afara top 5 ATP pentru prima dată după 19 octombrie 2020 şi aceasta în sezonul în care a fost pentru prima dată  lider ATP, timp de 11 săptămâni, în două serii (3 între 28 februarie – 20 martie + 8, între 13 iunie – 11 septembrie)
 • în sfârşit, singura ieşire din top 10 este cea a campionului de la ATP Masters 1000 Paris, Holger Rune.
  Regretabil – dacă ar fi să introducem un element subiectiv – şi prin prisma că motivul este unul inedit, căci arareori intră în discuţie pentru această zonă a clasamentului un turneu din circuitul intermediar.
  Regresul t
  ânărului în vârstă de 19 ani, rezervă la Turneul Final ATP 2022 este cauzat de participarea în săptămâna corespondentă din anul trecut – 15-21 noiembrie, în timpul Turneului Final ATP 2021 – la un turneu ATP Challenger Pau (Franţa) – unde a ajuns în semifinale şi a acumulat 35 de puncte ATP. Firesc, acesta i-a ieşit ieri din linia de clasament.
  I s-a activat alt rezultat – 12 puncte pentru calificări parcurse cu succes (urmate de înfrângere în primul tur, la ATP 250 Adelaide 1) – dar pierderea diferenţei  de 23 de puncte l-a coborât – cu doar 17 puncte – sub Hubert Hurkacz.
  Jucătorul polonez a revenit astfel  în top 10 ATP (maxim: 9 ATP noiembrie 2021).

*

Vorbisem deja despre unele modificări din calendarul ATP în 2023, faţă de cel de anul acesta [în format PDF,  de la pagina 3 încolo]. 

O alta ar fi că încă trei turnee ATP Masters 1000, în afara Indian Wells şi Miami, se vor disputa pe durata a două săptămâni, mai precis vor începe la fel ca cele din SUA, miercurea: Madrid (26 aprilie – 7 mai, turneul WTA se disputa deja în acest format), Roma (10-21 mai) şi Shanghai (va reveni în circuit, după o pauză de 4 ani, în perioada 4-15 octombrie). Începând cu 2025, alte două turnee le vor urma în această privinţă: Cincinnati şi Canadian Open (alternativ, Toronto şi Montréal):

Tocmai veniturile suplimentare create prin aceste extinderi ale duratelor evenimentelor respective, vor fi sursa pentru a mări compensaţiile jucătorilor şi nu numai ale celor de top.
Sumele de mai jos [foto 1] nu includ turneele de Grand Slam, ci doar pe cele ATP – inclusiv bonusurile acordate jucătorilor clasaţi în top 30 ATP (faţă de top 12, acum – foto 2, mai jos, cu cele acordate în 2022) în funcţie de participările lor la turneele Masters 1000 şi ATP Finals – dar şi ATP Challenger.
Dacă şi de la turneele de Grand Slam vor rezulta venituri suplimentare, sumele de mai jos destinate jucătorilor (exprimate în milioane USD), vor fi mărite şi mai mult:

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.