Novak Djokovic îl va întâlni în semifinala de pe jumătatea superioară pe Carlos Alcaraz, care l-a învins pentru prima dată pe Rafael Nadal. Tânărul spaniol s-a recuperat repede, după o căzătură urâtă în setul al doilea. În primul şi al treilea a jucat fantastic

Sferturile de finală ale ATP Masters 1000 Madrid Open 2022 au fost programate să se dispute în ordinea tabloului, astfel că prima jucată a fost cea de pe primul pătrar.
Aceasta i-a prilejuit lui Novak Djokovic o victorie liniară, fără ca adversarul să-i ridice vreun obstacol semnificativ.
Liderul ierarhiei ATP a fost sigur pe el, dar şi singurul cap de serie necotat dintre primii 8, care a fost prezent în sferturi, a greşit mult, asumându-şi deseori riscuri fără acoperire. De aceea, nici nivelul partidei nu a fost unul ridicat, Djokovic evoluând la un nivel suficient pentru a păstra mereu controlul:

Credit Foto: @mutuamadridopen, @atp, @tennistv

Novak Djokovic (1 ATP) [1] – Hubert Hurkacz (14) [12] 6-3, 6-4 în 1h21′, după ce jucătorul sârb a convertit două din cele şase ocazii de break pe care şi le-a creat – în jocurile 2, respectiv 5 – iar polonezul nu a avut niciuna.
Palmaresul direct a devenit acum 4-0.

Novak Djokovic (număr 1 ATP timp de 368 de săptămâni în 6 serii, ultima activă, va împlini 35 de ani pe 22 mai) s-a calificat în a 7-a semifinală aici – a devenit campion în 2011, 2016, 2019 şi a pierdut în această fază în 2007, 2009 şi 2017 – în a 72-a la un turneu ATP Masters 1000 – locul al doilea la acest capitol, după Nadal, cu 76, înaintea lui Federer, cu 66 –  prima la Indian Wells 2007, unde avea să piardă finala în faţa lui Rafael Nadal, penultima la Paris 2021, turneu pe care avea să-l câştige.

Nole are acum cel puţin 7 prezenţe în semifinalele celor 9 turnee Masters 1000:

Roma – 12; Cincinnati – 8; Indian Wells – 8; Shanghai – 8; Miami, Monte Carlo,  Paris, Canada şi Madrid – câte 7 [încă una la fostul Masters 1000 de la Hamburg, în 2008]

şi în a doua a sezonului, prima la turneul precedent pe care l-a jucat – ATP 250 Belgrad, luna trecută – unde avea să se califice în finală.

În semifinala de pe jumătatea superioară, Nole îl va întâlni pentru întâia oară pe Carlos Alcaraz, care l-a învins pentru prima dată în carieră pe idolul copilăriei şi adolescenţei sale, Rafael Nadal.

În primul şi al treilea set, Carlos a jucat încântător: agresiv, inspirat şi cu o deplasare în teren aproape de perfecţiune. Sigur, Nadal nu este evident în cea mai bună formă fizică, dar asta nu scade cu nimic din meritele lui Alcaraz, mai ales că în urma accidentării sale din setul al doilea, situaţia la acest capitol s-a echilibrat. Doar că tinereţea l-a ajutat să se recupereze imediat şi să revină la jocul din primul set, astfel că Rafa a fost pus de multe ori în situaţia de fi în criză de atitudine, lucru care i se întâmplă atât de rar.

Carlos Alcaraz (9) [7] Rafael Nadal (4) [3] 6-2, 1-6, 6-3

Partida a durat 2h28′.
Meciul a început fără vreo tatonare, cu un schimb de break-uri: primul, al lui Carlos, la cea dintâi oportunitate, cel al lui Rafa, de-abia la a 4-a. Doar că Alcaraz a mai câştigat încă o dată la retur, iar Nadal nu şi-a mai creat nicio şansă de break până la sfârşitul setului, ba mai mult şi-a mai pierdut încă o dată serviciul în jocul 7.

În setul al doilea, Carlos a salvat la 0-1 trei mingi de break consecutive şi a egalat. Doar că la 1-1, 15-40, a căzut rău şi s-a lovit atât la glezna dreaptă, cât şi la degetul mare de la mâna dreaptă. A primit îngrijiri medicale, a mai beneficiat şi de o întrerupere cauzată de faptul că unui spectator i s-a făcut rău în tribune, dar în setul acesta nu a mai reuşit să facă nimic, Rafa câştigând de la 1-1, 16 din cele 18 puncte jucate. 
Dar după o pauză de vestiar de 6 minute, Alcaraz a revenit pe teren la nivelul din setul 1, astfel că break-ul câştigat la zero în jocul 4, singurul în care au existat oportunităţi de a câştiga la retur, de ambele părţi, i-a fost  suficient pentru a se desprinde.
De subliniat şi cele două puncte superbe – mai ales mingea de meci [videoclip la sfârşitul articolului, dar şi rezumatul partidei] – de la sfârşitul meciului.

Aceasta a fost a 4-a lui victorie în faţa unui jucător clasat în top 5 ATP, a 9-a în faţa unuia din top 10 [Credit tabel: @wikipedia.org]:

Carlos Alcaraz (clasat pe cel mai bun loc al carierei, ieri a împlinit 19 ani) s-a calificat în a 3-a semifinală ATP Masters 1000 – după cele de la Indian Wells şi Miami, la al doilea a câştigat titlul – şi în a 5-a sezonului, la ATP 500 Rio de Janeiro şi Barcelona a devenit, de asemenea, campion.

Ordinea de joc – 06.05 – ATP / WTA Madrid 2022

Galerie videoclipuri (2): Mingea de meci a lui Alcaraz, rezumatul partidei şi câteva momente din Djokovic – HurkaczATP - Turneele Săptămânii (rezultate actualizate)
Hover deasupra butonului ”Tablouri”, Click pe tabloul pe care vreți să-l vizualizați
@ Roma
8 mai - 15 mai 2022
"Internazionali BNL d'Italia"
ATP Masters 1000 - zgură, aer liber
5.415.410 € / 6.008.725 €
Cronicile turneului

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.