“Sí se puede!” Carlos Alcaraz îl învinge şi pe Novak Djokovic, la capătul unui meci antologic, pentru cea mai importantă victorie a carierei şi a doua finală Masters 1000

“Sí se puede!” a fost scandarea cu care spectatorii din Caja Mágica l-au încurajat pe Carlos Alcaraz pe toată durata partidei din semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului ATP Masters 1000 Madrid Open 2022.

Restul a făcut singur: la capătul unei partide antologice l-a învins pe Novak Djokovic, după ce în sferturi trecuse de Rafael Nadal.
Astăzi, a jucat şi mai bine decât ieri, dacă ţinem cont că Nole a fost în plenitudinea forţelor fizice şi la cele mai înalte cote ale ambiţiei, una din cele mai importante calităţi ale sale.

Dar Carlos, în afara jocului extraordinar, a arătat o maturitate de necrezut pentru vârsta lui, a deciziilor luate la timp şi a încrederii de neclintit, datorită căreia a trecut cu seninătate peste prima minge de meci ratată.

Mai multe statistici vor urma, deocamdată să evidenţiem doar că:

  • el a obţinut prima victorie a carierei în faţa unui număr 1 ATP – cel mai tânăr care reuşeşte această performanţă de la victoria lui Nadal (34 ATP) în faţa lui Federer, la Miami 2004 (o nouă coincidenţă dintre carierele celor doi spanioli) – a 5-a în faţa unuia din top 5, a 10-a în faţa unuia din top 10:

Sursă tabel: @wikipedia.org

  • a devenit şi cel mai tânăr jucător care îi învinge în meciuri consecutive, pe Nadal şi Djokovic la unul şi acelaşi turneu jucat pe zgură:

Sursă tabel: @atpmediainfo

  • s-a calificat în a doua finală Masters 1000 a carierei – pe prima o câştiga la Miami, tot anul acesta, pe hard – şi a 5-a a carierei, primele două, de asemenea câştigate, pe zgură, ATP 250 Umag (iulie) 2021, ATP 500 Rio de Janeiro (februarie) şi Barcelona (aprilie), ultimele două tot anul acesta.

Embed from Getty Images

Carlos Alcaraz (9 ATP) [7] Novak Djokovic (1 ATP) [1] 6-7(5), 7-5, 7-6(5)

Partida a durat 3h35′.
Plin de încredere, după victoria din sferturile de finală, Alcaraz a început-o şi pe aceasta cu un break. Dar, avertizat, Djokovic a câştigat de acolo şi până la sfârşitul setului, 24 din următoarele 26 de puncte – inclusiv tie-break-ul. Ca să ajungă în tie-break a trebuit să facă un re-break şi acela a fost în jocul 8, atunci când a convertit una dintre cele trei şanse de break pe care le-a avut. Pe prima o ratase în jocul 6 şi pe a treia la 5-4, care a fost şi o minge de set. Carlos nu a mai avut alte şanse de break în acest set.
În schimb, în al doilea, a avut primul şansa de a câştiga la retur. Următoarele ocazii au fost însă ale lui Nole – două în jocul 9, una în al 11-lea – astfel că nimic nu anunţa dezastrul jucătorului sârb la serviciu, din game-ul 12 – la 5-6 – în care a ajuns repede la 0-40 şi nu a reuşit decât să salveze prima minge de set. Carlos a închis setul cu un punct foarte asemănător celui de la mingea de meci, de ieri:

Pentru ca în setul decisiv, tot jucătorul spaniol să rateze primele 5 mingi de break, 3 în jocul 4, alte două în jocul 6. Nole şi-a avut şi el şansa lui de a câştiga la retur – unica din acest set – la 3-4. La 5-4, Alcaraz a ratat prima  minge de meci la retur şi apoi a anulat în tie-break întreaga experienţă a lui Djokovic – fiind şi mai proaspăt din punct de vedere fizic – şi după ce a mai ratat o minge de meci a convertit-o pe treia pentru finală:

ATP - Turneele Săptămânii (rezultate actualizate)
Hover deasupra butonului ”Tablouri”, Click pe tabloul pe care vreți să-l vizualizați
@ Roma
8 mai - 15 mai 2022
"Internazionali BNL d'Italia"
ATP Masters 1000 - zgură, aer liber
5.415.410 € / 6.008.725 €
Cronicile turneului

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.