În clasamentul ATP de luni, despre al cărui top 10 vorbeam ieri pe larg, şi-a făcut apariţia în top 100 un nume nou: Ben Shelton, cel mai tânăr din SUA, prezent în acest interval al ierarhiei.

Imagini cu Ben Shelton

Jucătorul american în vârstă de 20 de ani împliniţi pe 9 octombrie, provine din campionatul universitar american, unde a reprezentat echipa Gators a universităţii din Florida.

Părinţii lui Ben Shelton au fost jucători de tenis: tatăl, Bryan, fost 55 ATP la simplu / 1992, apoi fost antrenor al importantului jucător nord-american MaliVai Washington (fost 11 ATP), vicecampion la Wimbledon 1996, iar din 2012 lucrează pentru Florida Gators, iar mama, Lisa Witsken Shelton a avut rezultate bune la junioare.

Ben Shelton a avut o carieră modestă la juniori – locul 306, fără titlu câştigat -, dar aceasta pentru că tatăl lui l-a sfătuit să nu călătorească, ci să respecte acasă o rutină riguroasă a pregătirii.

Astfel, Ben a performat în campionatul universitar, unde a devenit campion naţional al juniorilor la dublu în 2016. În 2021 a câştigat cu Florida Gators titlul pe echipe în campionatul universitar, iar anul acesta la individual, rezultat care i-a asigurat wild card-ul de pe tabloul principal la US Open 2022. La Australian Open 2023 şi-a asigurat prin locul actual prezenţa de drept pe tabloul principal şi a lăsat liberă invitaţia oferită de Tennis Australia, federaţiei americane, USTA, pe bază de reciprocitate, învinsului său din finala de acum două săptămâni, Cristopher Eubanks [detalii, dar şi videoclip, mai jos].

Până anul acesta, nu câştigase în circuitul profesionist, decât un titlu ITF, de categoria M25 (la simplu şi dublu) la singura finală, tot acasă.

Pentru ca în 2022, an început pe locul 573 ATP, astrele să se alinieze pentru Ben, sprijinit masiv cu wild card-uri:

  • în circuitul principal a obţinut prima victorie pe un tablou principal, la ATP 250 Atlanta, în luna iulie, urmată de alte două, în august la ATP Masters 1000 Cincinnati: prima în faţa unui adversar clasat în top 100 – Lorenzo Sonego (56) – şi una formidabilă, în faţa lui Casper Ruud (5) [videoclip, mai jos]. El devenea astfel primul jucător din SUA care învingea un adversar din top 5 ATP, după Andy Roddick în faţa lui Gustavo Kuerten, la Montréal 2001.
    După acest turneu a anunţat, firesc, că renunţă la colegiu şi se va dedica activităţii profesioniste. În acest sens, a semnat un contract cu un agent de la firma de management Team8, a lui Roger Federer.

    La US Open a pierdut în primul tur – în 5 seturi  [videoclip, mai jos] – dar a avut cel mai rapid serviciu din întreg turneul, 223 km/h.
  • a completat rezultatele excelente de mai sus, în circuitul intermediar, o sursă foarte bună de puncte, deci de progres în clasament: după ce a pierdut primele 3 finale la ATP Challenger Rome, Chicago şi Tiburn – în iulie, august şi septembrie,  Ben Shelton a câştigat începând cu 31 octombrie, atunci când era clasat pe locul 158, trei titluri în săptămâni consecutive: la ATP Challenger Charlottesville, Knoxville şi Champaign, unde obţinuse şi titlul ITF M25, pe care l-am menţionat mai sus. În urma acestei din urmă victorii de turneu el a progresat luni cu 11 locuri, în interiorul top 100.
    Să mai precizăm că toate turneele de mai sus s-au disputat în SUA pe hard, iar în seria activă de 15 victorii consecutive nu a învins niciun adversar clasat actualmente în top 100 ATP.

O primă parte a carierei excelent conduse, tânărul jucător fiind scutit de uzura fizică, dar mai ales psihică cauzată de călătoriile între turnee, dar rolul wild card-urilor trebuie din nou subliniat. Desigur acestea au fost meritate, pentru că el a confirmat apăsat şi repede
Entuziasmul pentru jucător este mare în media americană şi nu numai, iar în continuare va fi extrem de interesant de urmărit în ce măsură va confirma Ben la turneele din afara SUA, unde până acum nu a jucat niciun turneu, dar şi pe alte suprafeţe decât hardul, el evoluând până acum doar la două turnee – ITF M15 –  pe zgură.

Galerie videoclipuri (4) – Partide importante din cariera lui Shelton:LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.