Scorul după prima zi a întâlnirii Thailanda – România, din Barajul (play off) pentru Grupa Mondială I, care se dispută la Nonthaburi, pe hard outdoor, este 1-1.

În prima partidă, Nicholas Ionel a pierdut neaşteptat, dacă ţinem cont de clasamentul adversarului şi mai ales de cele mai bune rezultate ale carierei sale, pe care le parcurgeam împreună, ieri.
Cert este că jucătorul nostru n-a fost azi în apele lui – la figurat – pentru că la propriu, umezeala a fost mare, iar el vizibil afectat, îşi trăgea sufletul după fiecare punct.
De altfel, Nicholas jucase acum două săptămâni şi un turneu ATP Challenger la Nonthaburi, aşa cum subliniam şi ieri, fiind învins în primul meci de un jucător din Vietnam, Nam Hoang Ly (243 ATP).

Dar adversarul lui de astăzi nu avea nici clasamentul şi nici palmaresul vietnamezului (10 titluri ITF). Şi totuşi, lăsând la o parte clima, jucătorul thailandez a arătat un tenis frumos, cu execuţii tehnice îndrăzneţe, multe dintre acestea reuşite.
Încă un argument pentru cei care urmăresc de puţină vreme fenomenul, că trebuie să se obişnuiască cu ideea, că toţi jucătorii profesionişti au un nivel ridicat, acceptabil pentru orice întâlnire şi, mai mult, sunt capabili oricând să joace peste cel pe care încercăm să-l ghicim din statisticile reci.
Şi ca o părere personală, ar fi interesant să-i vedem pe jucătorii noştri mai bine pregătiţi pe plan psihic şi atunci când condiţiile nu le sunt favorabile sau când sunt conduşi.
Până la urmă, aici se face diferenţa în circuit, la cât de bine reuşeşti să strângi din dinţi, să te adaptezi condiţiilor, să faci abstracţie de scor, pentru că tenis ştiu toţi jucătorii profesionişti. Excludem, dar nu complet, din această argumentaţie supervalorile, care au ajuns însă la acel nivel, tot bifând cele de mai sus, nu doar datorită talentului, un cuvânt căruia i se dă prea mare importanţă, deşi îşi are rolul său, deloc neglijabil. 

În schimb, Filip Jianu a rezistat mult mai bine condiţiilor, dar mai ales presiunii cauzate de scorul întâlnirii şi a trecut peste momentul greu din setul al doilea, după ce adversarul lui a întors scorul, atunci când părea că românul se îndreaptă spre o victorie în două seturi. Şi-a revenit în decisiv, dar numai după ce a făcut faţă cu brio încercărilor lui Samrej de a relansa partida. La sfârşitul meciului jucătorul român a oftat uşurat şi noi odată cu el.
În primul şi al treilea set, Filip şi-a impus ritmul şi-a valorificat tehnica superioară, în faţa unui adversar puternic pe picioare şi în lovituri, dar şi plin de încredere în forţele proprii, de aici şi numeroasele lovituri riscante, care şi-au atins deseori ţinta.

Scorurile au fost:

Yuttana Charoenphon (976 ATP) Nicholas Ionel (225) 7-5, 3-6, 6-1

Partida a durat 2h40′
Nicholas şi-a pierdut serviciul în al 7-lea game al partidei, a egalat imediat la 4, doar că jucătorul thailandez a mai câştigat o dată la retur în game-ul 9.
În setul al doilea, jocul al 4-lea pe care Nicholas l-a câştigat la retur i-a fost suficient, el anulând singura şansă de re-break a adversarului din al 7-lea.
Doar că în decisiv, după ce a făcut re-break – de la 0-2, la 1-2 – jucătorul nostru a pierdut următoarele 4 game-uri, fără ca vreunul să fie decis la avantaje.

Statisticile partidei

 Filip Jianu (267) – Kasidit Samrej (605) 6-4, 6-7(5), 6-2

Partida a durat 2h37′.
Filip a început partida cu un break, iar alte şanse de a câştiga la retur nu au fost, până în ultimul game, atunci când el a anihilat ambele mingi de re-break ale adversarului, cu 4 puncte consecutive de la 15-40.
Filip a câştigat primul la retur şi în setul al doilea, în game-ul 5, astfel că mai întâi a primit pentru victorie – la 5-3 -, apoi a servit, dar nu a câştigat decât un punct în aceste două jocuri. La 5 egal a ratat două oportunităţi de break, iar în tie-break a salvat doar primele trei mingi de set de la 2-6.
Jucătorul român s-a desprins în decisiv cu un break în al 4-lea game şi în următorele două de serviciu a anulat câte o minge de re-break a lui Samrej, dar, imediat, a închis partida la retur.

Statisticile partidei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.