Prima semifinală disputată la Final 8 al “Davis Cup Finals” a fost cea de pe jumătatea inferioară a tabloului, prilej cu care echipa Australiei s-a calificat în finală, prima dată după ediţia 2003, pe care o câştiga în faţa Spaniei, avându-l în echipă pe actualul căpitan, Lleyton Hewitt, care tocmai îşi încheiase cele două serii în fruntea ierarhiei ATP, pentru un total de 80 de săptămâni.
Acela era al 28-lea titlu de campioană mondială pentru echipa de la Antipozi, care duminică va disputa a 48-a finală.
În perioada 1950-1967 ei au fost prezenţi în toate finalele – e drept atunci formatul era altul, campioana juca la ediţia viitoare direct în finală – şi deveneau de 15 ori campioni.

Imagini de după victorie
Credit Foto: daviscup.com

O performanţă remarcabilă pentru urmaşii legendarilor Rod Laver, John Newcombe, Roy Emerson, Fred Stolle, Tony Roche care, în plus, a fost lipsită anul acesta de primul jucător pe care îl are în clasamentele ATP de simplu şi dublu, Nick Kyrgios (22 ATP la simplu, 13 ATP la dublu).

Acesta, după Turneul Final ATP, unde a jucat în proba de dublu, alături de compatriotul şi prietenul lui, Thanasi Kokkinakis, a decis să revină acasă şi să-şi înceapă sezonul viitor cu un demonstrativ în Arabia Saudită (8-10 decembrie).
El şi-a motivat decizia de a nu ajuta Australia, spunând că echipa este suficient de puternică şi fără el, iar după calificarea în semifinale s-a arătat încrezător că aceasta va câştiga titlul.

Şi totuşi, ieri lucrurile nu începuseră bine pentru australieni, care aveau în faţă Croaţia, vicecampioana de anul trecut, campioană în 2005 şi 2018, care după prima partidă se îndrepta spre a 5-a finală (au jucat-o şi pe cea din 2016).

Croaţii au câştigat primul meci, Hewitt schimbându-l pe Jordan Thompson, care îşi câştigase meciul din sferturi. Până la urmă, decizia lui a fost una cu bătaie lungă, dar să nu anticipăm:

Borna Coric (26 ATP) – Thanasi Kokkinakis (95) 6-4, 6-3 în 1h34′

Chiar dacă reuşiseră să egaleze printr-o victorie la fel de categorică:

Alex de Minaur (24) – Marin Cilic (17) 6-2, 6-2 în 1h33′, în care croatul şi-a anulat avantajul celor 11 aşi cu 9 duble greşeli, dându-i posibilitatea adversarului să aibă iniţiativa şi să se revanşeze pentru înfrângerea din grupa Turneului Final al competiţiei pe echipe, de anul trecut.

Dar auspiciile nu se arătau favorabile pentru australieni, înaintea partidei cu excepţionalul dublu croat, Mektic / Pavic.
Mai mult, Hewitt l-a introdus la dublu pe Jordan Thompson – aşa se explică alegerea din primul meci de simplu – în locul lui Matthew Ebden, o decizie mai mult decât curajoasă, pentru că perechea Ebden / Purcell câştigase anul acesta titlul la Wimbledon – după o finală tocmai cu Mektic / Pavic (!) – iar la Australian Open, fuseseră învinşi în finală de Kokkinakis / Kyrgios.
Lleyton şi-a explicat decizia prin aceea că Ebden era uşor accidentat la gleznă şi nu a vrut să rişte. Oricum, nu a apelat nici la Kokkinakis (15 ATP), ci la un jucător cu un maxim al clasamentului la dublu, 77 ATP / 2017 şi care anul acesta disputase 7 turnee în proba perechilor, dintre care două în circuitul intermediar şi câştigase în total 3 meciuri!

Dar, până la urmă, inspiraţia căpitanului a dat roade, chiar dacă jucătorii lui au pierdut primul set, iar în al doilea s-au desprins în game-ul 11, după ce au convertit unica minge de break, de ambele părţi, din această manşă. Situaţia s-a repetat şi în decisiv, atunci când au fructificat unica oportunitate de a câştiga la retur al 7-lea joc.

Max Purcell (33 ATP la dublu) / Jordan Thompson (466) – Nikola Mektic (8) / Mate Pavic (5) 6-7(3), 7-5, 6-4 în 2h16′

În plus, să mai remarcăm că Australia s-a calificat în finala ambelor competiţii pe echipe, în acelaşi an, după 1993 atunci când o pierdeau pe cea a Davis Cup în faţa Germaniei, iar pe cea din Fed Cup, în faţa Spaniei.
Anul acesta, jucătorele au fost învinse în finala Billie Jean King Cup de Elveţia, iar în competiţia masculină o vor întâlni duminică pe învingătoarea din întâlnirea ItaliaCanada, care va începe astăzi, la ora 14.00.

Galerie videoclipuri (4) – Rezumatele celor 3 partide şi cel al întâlnirii:
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.