Canada a câştigat pentru prima dată Cupa Davis, devenind astfel campioană mondială pe echipe, titulatura pe care ITF o dă echipei învingătoare, după o victorie categorică în ultima întâlnire a “Davis Cup Finals”.
Canadienii au câştigat titlul după a doua finală disputată, pe prima o pierdeau în 2019, fiind învinşi de Spania.

Greu de contestat titlul neoficial de cea mai bună echipă din 2022, după ce câştigaseră şi ATP Cup, competiţia ce se dorea o concurentă a Cupei Davis, dar la care între timp s-a renunţat.

Credit Foto: daviscup.com
Galerie videoclipuri, mai jos

Şi totuşi sunt voci care o fac, pentru că echipa Canadei a fost eliminată chiar la actuala ediţie în turul calificativ de echipa Ţărilor de Jos, cu un categoric 4-0, dar niciunul dintre Auger-Aliassime / Shapovalov / Pospisil nu fusese prezent la acea întâlnire.
În primul articol despre Final 8 am explicat cum au ajuns canadienii să joace în grupele Turneului Final. Serbia primise unul din cele două wild card-uri, dar după suspendarea campioanei din 2021 – Rusia – a intrat în locul acesteia la Turneul Final, în calitate de cea mai bine clasată semifinalistă a ediţiei 2021, iar Canada a preluat wild card-ul vecinilor noştri, fiind aleasă dintre cele 12 echipe învinse în Turul Calificativ, pentru că Germania – a doua semifinalistă din 2021 – câştigase şi îşi asigurase locul la Turneul Final.

ITF nu a motivat la vremea respectivă alegerea, dar probabil tocmai câştigarea ATP Cup să fi fost argumentul, iar Federaţia Internaţională nu a dorit să fie prea explicită, relaţiile cu ATP fiind reci la vremea respectivă, ulterior lucrurile s-au remediat.

Ulterior, Canada a trecut greu de una din grupele Turneului Final – fără Shapovalov în echipă – calificarea a fost decisă de meciaveraj (egalitate în 3), cea de la Valencia, unde a fost învinsă de Serbia, dar a câştigat în faţa gazdei, Spania – Auger-Aliassime l-a învins pe Alcaraz, Shapovalov nu a fost prezent -, iar despre victoriile de la “Final 8”, din sferturile de finală şi semifinale am vorbit.
Aşadar, argumente nejustificate sau doar într-o prea mică măsură, pentru a contesta succesul istoric al candienilor sau indirect, formatul competiţei, care treptat a devenit unul interesant; e drept, ne-am şi obişnuit cu el, după respingerea iniţială, cauzată de un conservatorism uşor de înţeles.

Şi dacă rememorăm victoria din Junior Davis Cup a canadienilor din 2015, cu Félix şi Denis în lot, atunci performanţa lor de ieri capătă o relevanţă şi mai mare în contextul istoric:

Credit Foto: itftennis.com

Duminică, nord-americanii i-au dominat pe australieni în finală, cu două victorii în câte două seturi la simplu, astfel că dublul nu s-a mai jucat.  
Shapovalov a câştigat după ce pierduse primele două partide de la Málaga, iar Auger-Aliassime şi-a mai trecut în cont o victorie, a 3-a la simplu aici – plus una la dublu -, a 60-a din 2022 (27 înfrângeri) şi a 20-a din ultimele 23 jucate, o rezervă fiind aceea că două înfrângeri au fost la Turneul Final ATP şi una în semifinalele ATP Masters 1000 Paris.
Anul acesta a mai contribuit la victoria Canadei în ATP Cup şi la cea a Restului Lumii, în Laver Cup, cu o victorie la Novak Djokovic şi una la dublu.

Denis Shapovalov (18 ATP) – Thanasi Kokkinakis (95) 6-2, 6-4 în 1h31′, cu 4 break-uri ale canadianului şi unul al australianului, la 5-2 în setul al doilea [galerie videoclipuri, mai jos].

Félix Auger Aliassime (6) – Alex de Minaur (24) 6-3, 6-4 în 1h42′, după ce învingătorul a câştigat de două ori la retur şi a anulat toate cele 8 mingi de break ale adversarului.

De remarcat şi alegerile înţelepte ale căpitanului Frank Dancevic, poreclit Frank the Tank, fost jucător (65 ATP / 2007), care deţine această funcţie din 2017.

Ar fi stat lucrurile altfel, dacă Nick Kyrgios era prezent? Nu vom şti niciodată, mai ales că în competiţiile pe echipe, rezultatele din circuit pot fi contrazise uşor, cert este că absenţa nu ajută imaginii lui şi aşa destul de mototolită. Oricum, rezultatul este unul foarte bun pentru australieni, raportat la echipierii săi.

Ieri au fost trase la sorţi şi partidele Turului Calificativ pentru Turneul Final al ediţiei 2023, care se va disputa pe 3-4 sau 4-5 februarie.

Cele 12 echipe învingătoare se vor califica la Turneul Final, care se va disputa tot la Málaga alături de Canada şi Australia şi de echipele care au primit wild card-uri, Spania şi Italia.

Aşa cum ştim, echipa României va juca în play-off-ul (barajul) pentru Grupa Mondială 1 cu cea a Thailandei, învingătoarea urmând să continue în această grupă, iar învinsa să dispute play-off-ul pentru râmânerea în Grupa Mondială I / retrogradarea în Grupa Mondială II.
Cel mai bine clasat jucător al Thailandei în ierarhia de simplu se situează pe locul 598 ATP, iar cel mai bun de dublu, pe locul 441 [vom reveni].

Galerie videoclipuri (3) – Rezumatul partidelor şi cel al întâlnirii:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.