Finala ediţiei 2022 a Cupei Davis va fi prima fără o echipă europeană după 32 de ani, mai precis din 1990, atunci când SUA învingeau Australia.
La fel ca în semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului Final 8 al “Davis Cup Finals”, în cea de pe jumătatea superioară, echipa învingătoare – Canada – a fost nevoită să revină de la 0-1, aşa cum o făcuse şi în sferturile de finală.
Altă similitudine a fost aceea că un dublu valoros, acum cel al italienilor nu a putut să joace, tot din cauza accidentării unuia dintre componenţi – de data aceasta, Simone Bolelli, la gambă – dar ieri rezultatul a fost invers.

Canada s-a calificat pentru a doua oară în finala competiţiei, după ediţia 2019, atunci când era învinsă de Spania, dar trebuie subliniat că echipa nord-americană a câştigat anul acesta a treia şi ultima ediţie a desfiinţatei ATP Cup.

Imagini din timpul întâlnirii
Credit Foto: @daviscup, @tenniscanada & @_federtennis
Galerie videoclipuri, mai jos

La fel ca în sferturile de finală, Sonego a câştigat prima partidă, iar Shapovalov a pierdut-o:

Lorenzo Sonego (45 ATP) – Denis Shapovalov (18) 7-6(4), 6-7(5), 6-4 în 3h14′, după ce italianul a salvat 5 mingi de break în setul decisiv – în game-urile 1 şi 7 -, a ratat una în al 6-lea, nu şi pe a doua pe care şi-a procurat-o în ultimul al partidei [galerie videoclipuri, mai jos].

Şi astfel greul a căzut din nou pe Auger-Aliassime, care s-a achitat din nou de sarcină, acum însă cu normă dublă.
Mai întâi, şi-a continuat excelenta serie din ultima parte a sezonului şi a câştigat a 19-a partidă din ultimele 22 jucate:

Félix Auger Aliassime (6) – Lorenzo Musetti (23) 6-3, 6-4 în 1h24′, după ce canadianul a câştigat de două ori la retur, fără să aibă de înfruntat vreo minge de break.

Pentru partida de dublu, căpitanul Frank Dancevic nu şi-a asumat niciun risc, astfel că l-a introdus tot pe Félix alături de Pospisil, spre deosebire de întâlnirea din sferturi, atunci când cel din urmă câştigase alături de Shapovalov.
Iar la italieni, în urma situaţiei create mai sus, sarcina lui Filippo Volandri a fost una dificilă, el apelând la Matteo Berrettini, care nici nu-şi propusese să evolueze aici, incomplet refăcut, în plus anul acesta nu jucase decât un meci de dublu în circuit – şi alte 5 la ATP Cup şi Laver Cup.
Totuşi, italienii au reuşit primul break în fiecare set, au fost egalaţi de fiecare dată, iar în al doilea, la 5-6 şi serviciul au condus cu 40-15, dar ultimele 4 puncte ale întâlnirii au fost ale canadienilor (dublurile s-au jucat fără punct decisiv):

Félix Auger Aliassime (258 ATP la dublu) / Vasek Pospisil (-, dar fost 4 ATP / 2015) – Matteo Berrettini (827) / Fabio Fognini (23) 7-6(2), 7-5 în 2h3′

Finala

CanadaAustralia

va începe la ora 14.00, iar palmaresul direct – 9-1 în favoarea echipei de la Antipozi – este în mare măsură irelevant, pentru că victoriile australienilor au fost obţinute fie acum un secol, fie în epoca lor de aur.
Ceva mai relevantă este întâlnirea de acum 3 ani, atunci când, în drumul spre titlu, canadienii câştigau întâlnirea din sferturile de finală, iar faţă de acum trei ani, îl au pe Félix:

Galerie videoclipuri (5) – Rezumatele celor 3 partide, cele ale întâlnirii şi ale semifinalelor:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.