Mai întâi, o scurtă recapitulare a formatului – din nou modificat [cel al ediţiei 2021] – după care se dispută anul acesta Cupa Davis care anul acesta este dotată cu premii în valoare de 15 milioane USD:

  • în urma Turului Calificativ, care s-a disputat pe 4-5 martie şi la care au participat 24 de echipe – o singură întâlnire -, 12 dintre acestea s-au calificat la Turneul Final, alături de Serbia – cea mai bine clasată semifinalistă de la ediţia trecută, care a luat locul deţinătoarei titlului, Rusia  -, de vicecampioana Croaţia şi de două echipe care au primit wild carduri, Canada (care l-a luat pe cel al Serbiei) – şi Marea Britanie.
  • prima fază a Turneului Final, 4 grupe a câte 4 echipe, format Round Robin (“fiecare cu fiecare”) s-a disputat în 4 oraşe, Bologna, Glasgow, Hamburg şi Valencia în perioada 13-18 septembrie
  • primele două echipe din fiecare grupă

Echipele calificate în Final 8, ordinea este cea a întâlnirilor din sferturi

participă săptămâna aceasta, la aşa numitul Final 8″ – găzduit de Málaga – fază în care se joacă pentru titlul de campioană mondială şi care este eliminatorie (Serbia şi Marea Britanie nu au trecut de faza grupelor).
Formatul întâlnirilor este de “două partide din 3”, cele de simplu fiind urmate în caz de egalitate de cea de dublu.

Credit Foto: daviscup.com

Sferturile de finală s-au jucat de marţi până joi şi au prilejuit o calificare neaşteptată a Italiei – fără Matteo Berrettini (16 ATP) – care este în lot, dar  nu poate juca din cauza accidentării la picior, căpătată în finala de la ATP 250 Napoli – şi Jannik Sinner (15) – după o victorie în faţa echipei SUA, cu Taylor Fritz (9) şi Frances Tiafoe (19). Încă un argument pentru nivelul foarte ridicat la care a ajuns tenisul masculin italian.
Lorenzo Sonego (45) l-a învins pe Frances Tiafoe [videoclip, mai jos] şi chiar dacă Taylor Fritz a egalat, după meciul cu Lorenzo Musetti (23), dublul italian – campion la Australian Open 2015 – Simone Bolleli / Fabio Fognini a calificat echipa Italiei în semifinale, impunându-se tot în două seturi (la fel s-au decis şi partidele de simplu) în faţa lui Tommy Paul / Jack Sock [videoclip, mai jos, dar şi cu rezumatul întâlnirii].

Americanii – căpitan este Mardy Fish – au fost criticaţi pentru neselecţionarea lui Rajeev Ram, proaspăt campion la Turneul Final ATP, care în octombrie şi noiembrie, anul acesta, a fost şi lider al ierahiei de dublu timp de 5 săptămâni. În plus, Rajeev – e drept, alături de partenerul lui tradiţional, Joe Salisbury – îi învinsese de două ori în 2022 pe Bolelli / Fognini, în sferturi la Australian Open şi în optimile US Open.

Şi jucătorul a părut să fie afectat, căci după înfrângerea compatrioţilor săi, a postat de acasă, laconic şi, după toate probabilităţile, ironic:

Cum vă simţiţi de Ziua Recunoştinţei?

În semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului, care se va disputa sâmbătă, italienii vor întâlni echipa Canadei, care a câştigat greu în faţa celei a Germaniei, lipsită de Alexander Zverev (12).
Denis Shapovalov (18) care fusese învins în primul meci de simplu de Jan-Lennard Struff (152), s-a revanşat la dublu, alături de Vasek Pospisil, unde au revenit de la 0-1 la seturi şi au câştigat în faţa echipei Kevin Krawietz / Tim Pütz. Félix Auger Aliassime (6) adusese celălalt punct [videoclip, mai jos].

Astăzi (vineri) se dispută semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului, AustraliaCroaţia, ambele echipe trecând cu 2-0 de Ţările de Jos [videoclip, mai joscu rezumatul întâlnirii], respectiv de gazda Spania.

Pentru australieni au punctat Jordan Thompson (84) şi Alex de Minaur (24),

iar pentru croaţi, Borna Coric (26) şi Marin Cilic (17), după ce acesta din urmă a revenit de la 0-1 la seturi şi de la 1-4 în tie-break-ul celui decisiv, înainte de a-l învinge pe Pablo Carreño Busta (13) [videoclip, mai jos].

Programul competiţiei şi rezultatele complete

Galerie videoclipuri (6) – Rezumatele partidelor şi întâlnirilor către care am făcut trimitere în text:


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.