Federaţia Spaniolă de Tenis (RFET – Real Federación Española de Tenis) a publicat ieri un comunicat [tradus în engleză, mai jos] în care descrie starea de fapt legată de carantina instituită la Australian Open, cu referire directă doar la doi dintre jucătorii săi, ambii plasaţi în izolare totală.

Precizând că înţelege situaţia creată de pandemie, eforturile organizatorilor de a proteja sănătatea jucătorilor, a spectatorilor şi a tuturor celor implicaţi în desfăşurarea turneului, Federaţia Spaniolă obiectează că:

  • jucătorii nu au fost anunţaţi înainte de a porni la drum că în situaţia unui caz pozitiv depistat în avionul lor, vor fi izolaţi total, fără posibilitatea de a se antrena
  • exprimându-şi solidaritatea cu toţi jucătorii spanioli aflaţi în Australia, forul spaniol ridică problema a doi dintre ei, unul la prima participare pe un tablou principal de Grand Slam, celălalt la a doua.
    Este pusă în balanţă lipsa lor de experienţă la un asemenea nivel, inegalitatea de şanse cu ceilalţi competitori, dar mai ales faptul că întregul lor sezon poate fi periclitat, în cazul în care vor juca nepregătiţi
  • este pus accentul şi pe daunele psihice pe care le pot suferi cei doi în urma izolării şi în încheiere se face apel la organizatori pentru ca aceştia să se aplece asupra acestui caz

Este vorba de doi jucători promovaţi pe tabloul principal, după ce au câştigat câte 3 partide în turneul de calificare, care s-a disputat la Doha:

  • Carlos Alcaraz (142 ATP, clasament maxim: 136 ATP / octombrie 2020, 17 ani).

Alcaraz a jucat până la această fragedă vârstă, nu mai puţin de 4 finale ATP Challenger – toate, anul trecut – dintre care a câştigat 3 şi are deja o victorie pe un tablou principal ATP, în primul tur al 500 Rio de Janeiro 2020, în faţa compatriotului său, Alberto Ramos-Vinolas (41). 
La începutul lui 2020 se clasa pe locul 490 ATP şi acest progres important i-a determinat pe colegii lui să-l voteze câştigător al distincţiei “Revelaţia Anului”, acordată de organizaţia tenisului masculin, la finalul anului trecut. Este cel mai tânăr jucător din top 200 ATP.
Înaintea Australian Open jucase doar o singură dată în calificările unui turneu major, la Roland Garros 2020, unde pierduse în primul tur.

  • Mario Vilella Martínez (186 ATP, clasament maxim: 170 ATP / august 2020, 25 de ani).

Mario Vilella a câştigat un singur titlu ATP Challenger în carieră, în 2019 – şi nu a jucat până acum niciun meci pe un tablou principal ATP, ci doar în calificări, unde la 7 turnee a înregistrat o singură victorie.
În schimb, în calificările turneelor de Grand Slam a câştigat – înaintea celor de anul acesta – 8 partide la 4 participări, 3 dintre acestea asigurându-i calificarea pe tabloul principal, tot la Australian Open.

Interesant în acest demers este implicarea Federaţiei Spaniole pentru cei doi – unul la începutul carierei, celălalt fără rezultate deosebite şi deci cu posibilităţi financiare extrem de reduse – în condiţiile în care ceilalţi importanţi jucători spanioli – aflaţi fie la Melbourne, fie la Adelaide – îşi pot purta şi singuri de grijă.

Adresantul demersului poate fi însă unul greşit, căci Craig Tiley a repetat de multe ori că decizia legată de protocolul sanitar nu-i aparţine lui, ci autorităţilor statului Victoria. În ultimul interviu – pe care l-am prezentat – el a explicat că modificarea de ultim moment, la care face referire Federaţia Spaniolă – care a fost contestată de mulţi alţi jucători şi antrenori – a fost luată în urma apariţiei noilor tulpini ale virusului.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.