..

[28 mai]
Alexandru Coman, vicecampion, după un set decisiv echilibrat

Finala turneului de categoria J1 “Astrid Bowl Charleroi, Belgian International Junior Championships“, care s-a disputat la Charleroi-Marcinelle, în Belgia, pe zgură, s-a încheiat cu rezultatul:

Credit Foto: Thomas Legay & @gzaracassport

Arthur Gea (74 ITF) – Alexandru Coman (108) 2-6, 6-1, 7-5 [videoclip cu festivitatea de premiere, mai jos]

Alex rămâne cu acumulările cuvenite calificării în finala turneului la care a obţinut cel mai important rezultat şi cea mai preţioasă victorie a carierei. Progresul în clasamentul combinat al juniorilor îi va asigura o poziţionare mai bună pe tablourile turneelor viitoare şi, mai ales, prezenţa pe cele principale de Grand Slam.

Pentru Alex urmează acum o săptămână de pauză, care va fi dedicată şcolii şi apoi două turnee în Germania, J1 Bamberg si J2 Gladbeck.

Înapoi la Cuprins

[28 mai]
Alexandru Coman, a 5-a victorie şi calificare în cea mai importantă finală a carierei

Alexandru Coman (108 ITF, 17 ani ani împliniţi pe 15 ianuarie) a câştigat şi a 5-a partidă la turneul de categoria J1 “Astrid Bowl Charleroi, Belgian International Junior Championships“, care se dispută la Charleroi-Marcinelle, în Belgia, pe zgură.

El s-a calificat astfel în a 5-a şi cea mai importantă finală a carierei, prima la această categorie, la care a jucat aici pentru prima dată.
În precedentele 4 are un palmares 3-1: ITF J2 Villach (3-7 mai) 2022 – zgură, pierdută; ITF J4 Frankfurt (4-9 ianuarie) 2022 – hard, câştigată; J4 Oradea (15-20 septembrie) 2020zgură, câştigată şi J5 Oradea (7-12 septembrie) 2020zgură, câştigată.

Imagini din timpul partidei de ieri
Credit Foto: Thomas Legay

În semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului, a obţinut a 4-a victorie în două seturi aici (a pierdut doar primul set pe care l-a jucat în acest turneu, iar în turul al doilea obţinea cea mai importantă victorie a carierei), aseară: 7-6(4), 7-5 cu Ozan Colak (33 ITF, clasament maxim: 12 ITF / ianuarie 2022, 18 ani) [3], după ce juniorul nostru a salvat în manşa întâi – la 5-6 şi serviciul – nu mai puţin de şase mingi set, iar în a doua a închis partida cu un joc câştigat la retur.
Acesta a fost al treilea cap de serie pe care l-a eliminat românul aici.

Alex acumulează deocamdată 210 puncte ITF, care îi vor asigura prezenţa printre primii 70 de jucători în clasamentul combinat al juniorilor de săptămâna viitoare [maximul vechi: 104 ITF / 9 mai 2022].

În ultima partidă a turneului, jucătorul nostru îl va întâlni astăzi (sâmbătă), de la ora estimată 16.00, pe jucătorul francez Arthur Gea (74, clasament maxim: 55 ITF / ianuarie 2022, 17 ani) [14], care are în palmares două titluri, J4 şi J5, ambele cucerite în 2020.

Cele două jumătăţi ale tabloului:

[26 mai]
Alexandru Coman, a patra victorie şi va juca în semifinale

Alexandru Coman a obţinut a 4-a victorie la turneul de categoria J1 “Astrid Bowl Charleroi, Belgian International Junior Championships“, care se dispută la Charleroi-Marcinelle, în Belgia, pe zgură.

Juniorul nostru în vârstă de 17 ani şi-a egalat astfel cel mai bun rezultat al carierei, în ce priveşte numărul punctelor ITF obţinute – 140 la număr, la fel de multe câte obţinea în luna martie finala de la ITF J2 Villach. Acestea îi asigură deja prezenţa printre primii 80 jucători ai clasamentului combinat ITF al juniorilor, începând de săptămâna viitoare.

Astăzi, în sferturile de finală, el a eliminat al doilea cap de serie la acest turneu:

Foto de arhivă. Credit: Alexandru Firu

Alexandru Coman (108 ITF) – Vilius Gaubas (43) [6] 6-3, 7-6(1), după ce jucătorul nostru s-a desprins cu break la 4-3 în primul set, iar în al doilea fiecare a câştigat de câte două ori la retur.

Alex îl va întâlni în semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului pe americanul Ozan Colak (33 ITF, clasament maxim: 12 ITF / ianuarie 2022, 18 ani) [3], care are în palmares 5 titluri, printre care J1 Barranquilla 2021.

Cele două jumătăţi ale tabloului:

Înapoi la Cuprins

[25 mai]Alexandru Coman – prezent pentru prima dată la un turneu al acestei categorii – s-a calificat în sferturile de finală

La primul turneu de categoria J1 pe care îl joacă în carieră – “Astrid Bowl Charleroi, Belgian International Junior Championships”, care se dispută la Charleroi-Marcinelle, în Belgia, pe zgură – Alexandru Coman s-a calificat în sferturile de finală.

Foto de arhivă. Credit: Alexandru Firu

Astăzi, jucătorul nostru care a împlinit 17 ani pe 15 ianuarie a obţinut a 3-a victorie [tabloul a fost de 48 de jucători – în format PDF, mai jos]: 6-3, 6-2 cu Illya Maksymchuk (122 ITF, fost membru al top 100).
Alex acumulează deocamdată 100 de puncte ITF, al treilea cel mai bun rezultat la acest capitol, după cele 140 pentru finala de la ITF J2 Villach şi cele 100 pentru semifinala de la ITF J2 Santo Domingo, ambele rezultate obţinute în luna martie, anul acesta, ceea ce denotă o constanţă remarcabilă a tânărului nostru jucător.

Situat acum pe locul 108 în clasamentul combinat al juniorilor, el îşi asigurase intrarea în top 100 al ierarhiei de săptâmâna viitoare, încă după victoria din optimi, dar rezultatul de astăzi îi va permite un progres până pe locul 87 [estimare, neoficial].

Adversar în sferturile de finală îi va fi, pentru prima dată în carieră, lituanianul Vilius Gaubas (43 ITF, clasament maxim: 20 ITF / ianuarie 2022, 17 ani) [6].

Cele două jumătăţi ale tabloului:

Înapoi la Cuprins

[24 mai]
Alexandru Coman, la cea mai importantă victorie a carierei. Va intra în top 100 al clasamentului combinat al juniorilor. După meci ne-a împărtăşit câteva gânduri

Juniorul nostru, Alexandru Mihai Coman (17 ani împliniţi pe 15 ianuarie) participă săptămâna aceasta la turneul ITF J1 “Astrid Bowl Charleroi, Belgian International Junior Championships”, care se dispută la Charleroi-Marcinelle, în Belgia, pe zgură.
Categoria J1 este a 4-a cea mai importantă după Grand Slam-uri, Turneul Final ITF şi Grad A.

Astăzi, el a obţinut cea mai importantă victorie a carierei, în ce priveşte locul adversarului învins: 6-1, 6-0 cu Gonzalo Bueno, clasat pe locul 6 ITF, 18 ani, cap de serie 1 aici, un jucător peruan cu 4 titluri ITF în palmares, ultimul cucerit anul trecut, la prestigiosul turneu de categoria A, Trofeo Bonfiglio, care se dispută la Milano.
Alex a câştigat 59 din punctele disputate, iar adversarul lui, 34

Alex, după victoria de astăzi

Am vorbit cu Alex după meci şi ne-a spus că:

Astăzi s-a simţit excelent pe teren, şi-a respectat cu stricteţe planul tactic şi s-a concentrat la fiecare punct în parte. A subliniat că tocmai la capitolul concentrare a înregistrat cel mai mare progres în ultimele luni, de când se pregăteşte la Alexander Waske Tennis University, la Offenbach. De asemenea, alte avantaje ar fi că acolo poate juca cu mulţi parteneri, în general, mai vârstnici decât el, evident cu stiluri diferite, astfel că şi jocul lui a căpătat valenţe mai ample.
Deseori este îndrumat chiar de fondatorul Academiei, reputatul fost jucător Alexander Waske, fost 16 ATP la dublu / probă în care a devenit campion la ATP 500 (pe atunci, categoria Gold) Barcelona 2007, alături de Andrei Pavel.

Această partidă a contat pentru turul 2 (R32), în care Alex s-a calificat după ce în primul tur (R48) trecuse de jucătorul gazdelor Jack Loge (255 ITF, 17 ani): 2-6, 7-5, 6-3. În setul al doilea, jucătorul nostru a salvat trei mingi de meci, două la 3-5, aflat la retur şi una, la 4-5.

Clasat acum pe locul 108 în clasamentul ITF combinat al juniorilor, Alex acumulează deocamdată 60 de puncte ITF, care îi vor asigura începând de săptămâna viitoare prezenţa pentru prima dată în top 100 al ierarhiei respective.

El joacă aici şi în proba de dublu, unde face echipă cu un coleg de Academie, germanul Taym Al Azmeh, cu care jucătorul născut la Craiova călătoreşte împreună, se pregătesc în timpul turneului şi vor face de-acum înainte constant echipă, alt aspect benefic pe care a ţinut să-l sublinieze Alex (clasamentul combinat include atât punctele obţinute la simplu, cât şi pe cele de la dublu).

În optimile probei de simplu, jucătorul nostru îl va întâlni pe ucraineanul Illya Maksymchuk (122 ITF, clasament maxim: 88 / la începutul anului, 18 ani).

Înapoi la Cuprins

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.