Articol actualizat

În clasamentul ITF combinat al junioarelor, de săptămâna aceasta, cele două jucătoare din România, despre ale căror excelente rezultate am vorbit în articolul iniţial [vezi mai jos] au înregistrat progrese spectaculoase:

  • Mara Gae, unul de  41 de locuri, de pe 75, pe 34 ITF şi a devenit cea mai bine clasată junioară a noastră, fiind urmată de Cara Meşter – 52 ITF
  • Giulia Safina Popa, unul de 1182 (!) de locuri, de pe 2071, pe 889 ITF

Pentru amândouă, noile locuri sunt, evident, cele mai bune din carieră.

Articolul iniţial 

Două dintre junioarele noastre – Mara Gae şi Giulia Safina Popa – nu numai că au devenit campioane la simplu săptămâna aceasta – cea dintâi şi în proba de dublu – dar au obţinut şi victorii extrem de preţioase la turneele respective, cea de-a doua, unul ieşit din comun:

Mara, campioană la simplu şi la dublu
Credit Foto: ArcProTenis

Despre Mara Gae (17 ani împliniţi pe 14 septembrie) vorbeam la sfârşitul sezonului trecut, pe care îl încheia cu 3 titluri câştigate: unul la categoria J200 (fostă J2 – noua denumire a categoriilor şi tabela de punctaj) şi unul la categoria J100 (fostă J3).
Pentru ca săptămâna aceasta, Mara – care se pregăteşte la clubul ArcProTenis sub îndrumarea antrenorului Alexandru Cojocaru – să câştige al 4-lea şi cel mai important titlu al carierei, la categoria J300 (300 de puncte pentru campioană – fosta categorie J1 – a 3-a ca importanţă după Junior Grand Slam şi J500).

Clasată pe locul 75 în clasamentul combinat al junioarelor, a fost cotată cap de serie 5 la turneul “
Méditerrannée Avenir”, care s-a disputat pe zgură la Casablanca.
După o victorie în primul tur la o adversară de pe locul 1341 şi în optimi la una poziţionată pe locul 546, a învins 3 jucătoare clasate mai bine decât ea:

  • 6-4, 6-2 cu Malak El Allami (Maroc, 55 ITF) [4] în sferturi
  • 4-6, 6-4, 6-3 cu Tereza Valentova (Cehia,  9) [1] în semifinale
  • 6-4, 6-3 cu Anastasiia Gureva (Rusia, 40) [3], în finala disputată astăzi

Alături de învinsa ei din finală a devenit campioană şi în proba de dublu, fără set pierdut [ambele tablouri, la sfârşitul articolului] şi a acumulat încă 56,25 (225/4 – punctele obţinute la dublu se împart la 4) în plus faţă de cele 300 din proba de simplu, totalul urmând să-i asigure un progres important în clasamentul de săptămâna viitoare.

Giulia, campioană la simplu

Despre Giulia Safina Popa (13 ani împliniţi pe 9 noiembrie) vorbem la începutul anului, atunci când se califica în finala prestigiosului turneu Les Petits As, care se dispută sub egida Tennis Europe, circuitul continental – rezervat juniorilor U16 şi U14 – fiind inferior celui ITF.


De altfel, ea ocupa săptămâna trecută locul 2 în clasamentul Tennis Europe – Race to Monte Carlo [am vorbit şi despre Tennis Europe Junior – turneul final Tennis Europe], la categoria U14.
Dar Giulia – care se pregăteşte la CSM Oradea sub îndrumarea tatălui ei, antrenorul Lucian Popa – a făcut imediat pasul îndrăzneţ spre circuitul ITF şi rezultatul a fost unul formidabil.
În luna februarie a jucat primul turneu ITF direct la categoria J300, la Trnava, şi după ce a trecut de calificări a mai obţinut o victorie pe tabloul principal în faţa unei adversare clasate pe locul 396.

Pentru ca săptămâna aceasta, după ce şi-a ajustat participarea la un turneu de categoria J60 – fostă J4 – cu proaspăt dobânditul clasament ITF – 2071 – să abordeze turneul “Adazi Open”, disputat pe zgură în oraşul din Letonia.
Şi acum, pornită tot din calificări, a devenit campioană la al doilea turneu ITF la care a participat!
În drumul spre titlu a eliminat pe tabloul principal doar adversare mai bine clasate, inclusiv 3 capi de serie:

  • 6-0, 6-0 cu Emilija Pranyte (Lituania, 232) [1] în optimi
  • 6-1, 6-1 cu Salome Fluri (Elveţia, 675) [7] în sferturi
  • 6-3, 6-1 cu Mille Johanna Moerk (Danemarca, 577) [3] în semifinale

Iar în finala disputată astăzi a învins-o pe Stefaniya Pushkar (Ucraina, 688): 6-1, 6-1 şi a încheiat turneul fără set pierdut în cele 8 victorii şi doar în primul de pe tabloul principal a avut nevoie de prelungiri, în rest nu a pierdut mai mult de 3 game-uri într-o manşă! [tabloul, la sfârşitul articolului]

Celor 60 de puncte ITF pe care le-a obţinut la simplu li se adaugă 3,5 (14/4) pentru semifinala în proba de dublu, progresul în clasament urmând să fie unul spectaculos.
Dar mai presus de asta, rămâne rezultatul uluitor al Giuliei, şi de-abia aşteptăm urmarea.

Tablourile de Simplu şi Dublu de la Casablanca, cel de Simplu de la Adazi [Credit itftennis.com]:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.