Anca Todoni a cucerit astăzi primul titlu al carierei în circuitul profesionist, după ce pornită din calificările turneului ITF W15 (premii în valoare de 15.000 USD) în cadrul “Antalya Series”, care se dispută pe zgură, se calificase în cea dintâi semifinală şi apoi în prima finală a carierei.

Aşadar 8 victorii şi doar un set pierdut, în sferturi cu Lavinia Tănăsie, pentru tânăra jucătoare – a împlinit 18 ani pe 10 octombrie, legitimată la CSM Timişoara – inclusiv cea de astăzi, în ultima partidă a turneului, câştigată în faţa unei adversare în vârstă de 28 de ani, care se clasa exact acum doi ani pe locul 56 WTA:

Anca şi primul titlu al carierei;
în foto 2 este alături de antrenorul Artemon Apostu Efremov,
cel care le-a însoţit pe tinerele noastre jucătoare
Videoclip cu cele spuse de campioană, mai jos

Anca Todoni (1249 WTA) – Patricia Ţig (947) 6-2, 7-6(4) în 2h6′, după ce învingătoarea a câştigat în primul set de două ori la retur, fără să-şi piardă serviciul, iar în al doilea a revenit de la 1-5 (!) şi apoi s-a desprins în tie-break la 5-1. 

Anca a anulat experienţa incomparabil mai mare a Patriciei, printr-un joc temerar, dar organizat, precis, care i-a permis să păstreze iniţiativa. Încrederea în forţele proprii a fost de asemenea la cote înalte, mărturie stă spectaculoasa revenire din setul al doilea.
Aceasta cu atât mai mult cu cât ea vine după o accidentare la umăr, astfel că din luna aprilie şi până la precedentul turneu de aici, nu mai participase decât la ITF W15 Bucureşti în luna iunie.

Progresul în clasament, datorat celor 10 puncte WTA acumulate aici – premiu financiar: 2352 USD – va fi unul important, oricum până printre primele 1.000 de jucătoare ale ierarhiei, dar acesta este de-abia începutul.

Nu ne stă în obicei să facem pronosticuri, în legătură cu intervalul clasamentului pe care îl va atinge un jucător într-un interval de timp, să spunem doar – după ce am văzut-o din nou pe Anca jucând, astăzi cu o adversară consacrată în circuit – că speranţele pe care ni le punem în ea sunt foarte mari. 

De asemenea, ea a arătat aici că selecţionarea în echipa de Billie Jean King Cup a României, nu este una de complezenţă – în sensul că unei foarte tinere jucătoare i se oferă oportunitatea să participe la un eveniment din tenisul mare, ceea ce este desigur un lucru bun – ci a acoperit încrederea acordată printr-un rezultat pe măsură. 

În paginile TENISite.info, i-am urmărit Ancăi cariera la junioare, iar mai apoi prima victorie în circuitul profesionist, pe a doua şi primul sfert de finală în care se califica la senioare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.