Anca Todoni, prima semifinală a carierei în circuitul profesionist. Şi Patricia Ţig este în această fază, pe cealaltă jumătate a tabloului

Anca Todoni parcă nici nu ar fi lipsit  patru luni din circuitul profesionist.
Absentă din cauza unei accidentări la umăr, jucătoarea în vârstă de 18 ani împliniţi pe 10 octombrie, a reintrat la Campionatele Naţionale individuale de Vară ale Senioarelor, unde a devenit campioană – 5 victorii fără set pierdut, cele mai multe game-uri le-a pierdut în finală, 6 – rezultat despre care am vorbit atunci când semnalam selecţionarea ei în echipa de Billie Jean King Cup a României.

Aproape imediat a reintrat şi în circuit, săptămâna trecută la ITF W15 Antalya, prilej cu care s-a calificat pentru a 3-a oară în sferturi la senioare. Acolo era oprită de Patricia Ţig, care pierdea la rândul ei în semifinale.

Săptămâna aceasta, clasată pe locul 1249 WTA (maxim: 1243 / săptămâna trecută), Anca a rămas pe zgură în Antalya, a început săptămâna aceasta turneul ITF W15 – circuitul de aici se numeşte “Antalya Series” – din calificări, unde a obţinut 3 victorii categorice – în total a pierdut doar 9 game-uri – în faţa unor adversare fără clasament.
Acestora, le-a mai adăugat alte două câştigate la fel de clar – doar 5 game-uri pierdute – în optimi cu Bojana Marinkovic (Serbia, 912, fostă 509 WTA / 2017) [7] şi s-a calificat în al treilea sfert de finală în circuitul profesionist, al doilea în săptămâni consecutive. Prima dată ajungea în această fază tot anul acesta, în luna aprilie.

Iar dacă atunci pierdea la limită în faţa unei adversare clasate cu 1.000 de locuri mai sus, astăzi (vineri) a depăşit această bornă şi s-a calificat pentru prima dată în semifinale, după ce învins în trei seturi – 2-6, 6-4, 6-4 în 2h41′ – altă jucătoare de perspectivă a noastră, Lavinia Tănăsie (667, clasată pe cel mai bun loc al carierei, va împlini 19 ani pe 12 decembrie), cea care în calificările WTA 125 Iaşi o învingea pe Andreea Roşca (363), în cele ale WTA 125 Bucureşti, pe Tena Lukas (200), apoi se califica în sferturile ITF W25 Otocec – unde era oprită de viitoarea campioană, Miriam Bulgaru (398) şi care aici a fost cotată cap de serie 1.

Anca acumulează deocamdată 4 puncte WTA – premiul financiar este în valoare de 734 USD – şi în penultima fază a turneului o va întâlni pe Zoziya Kardava (Georgia, 923, clasament maxim: 817 WTA / 2018, 21 de ani) [8].

Şi aici este pe curs de coliziune cu Patricia Ţig (947, clasament maxim: 56 WTA / octombrie 2020, 28 de ani), care tocmai s-a calificat în semifinala de pe cealaltă jumătate a tabloului şi despre a cărei revenire în circuit, cu titlul câştigat la ITF W15 Varna, în luna septembrie, am vorbit la vremea respectivă.

Patricia a câştigat în două seturi: 7-5, 7-5 cu Jana Bojovic (Serbia, 925) şi va întâlni în semifinale o compatrioată a învinsei de astăzi, Andrea Obradovic (1677, clasament maxim: 1094 / aprilie 2022, 18 ani) [Q].

Foto copertă este din arhivă

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.