..

[16 septembrie]

Patricia Ţig – după o victorie la zero – şi junioara Ruxandra Bertea – după  ce a salvat trei mingi de meci – s-au calificat în semifinale

Ambele jucătoare din România – redutabila Patricia Ţig (28 de ani), revenită în circuit după o pauză mai lungă şi junioara Ruxandra Bertea (16 ani) – s-au calificat în semifinalele turneului ITF W15 “Varna Open”, care se dispută pe zgură.

Ele au avut partide complet diferite în sferturile de finală:

 • victoria Patriciei (861 WTA) [6] în faţa reprezentantei gazdelor, Yoana Radulova (17 ani, fără clasament WTA) [Q] era de aşteptat, ea a obţinut-o însă fără să piardă vreun game, chiar dacă 6 dintre acestea – câte 3 în fiecare set – au avut nevoie de avantaje, ultimul, de 4 egalităţi, niciunul nefiind alb.
  Ea va întâlni în semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului altă jucătoare a gazdelor, pe Daria Shalamanova (1037, clasată pe cel mai bun loc al carierei, 19 ani), care a eliminat-o în sferturi pe Lia Karatancheva (651) [3].

Ruxandra, foto de arhivă

 • în schimb, junioara Elena Ruxandra Bertea (16 ani, încă fără clasament WTA) a obţinut a doua victorie la acest turneu – şi în carieră – la o jucătoare clasată în top 1000, acum una dramatică – 6-2, 4-6, 7-6(8) în 3h9′  cu Nikola Breckova (Cehia, 912 WTA, clasament maxim: 820 WTA, 21 de ani) – după ce a salvat trei mingi de meci în tie-break – de la 4-6 şi la 7-8 – şi a convertit-o pe a doua, pe prima o ratase la 7-6.
  Aceasta a fost a 5-a victorie a Ruxandrei aici, primele două în calificări.
  Desigur, mai e mult până departe, dar o asemenea putere de luptă, la doar al 4-lea turneu pe care îl dispută la senioare, atrage atenţia asupra Ruxandrei, pe care va fi foarte interesant s-o  urmărim constant.
  Ea o va întâlni în semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului – desigur, prima a carierei pentru ea – pe Lucija Ciric Bagaric (Croaţia, 853, clasată pe cel mai bun loc al carierei, 18 ani) [7], la a 3-a semifinală ITF W15 a sezonului şi a carierei, fostă 20 ITF în clasamentul combinat al junioarelor, la începutul sezonului, semifinalistă anul acesta la puternicul turneu premergător celui de la Wimbledon, J1 (grad 1) Roehampton şi campioană la un turneu J4 şi unul J5.

Jucătoarele noastre acumulează deocamdată câte 4 puncte WTA şi premii financiare în valoare de 734 €.

Tabloul de Simplu ITF W15 Varna 2022 [Credit: itftennis.com]:

Înapoi la Cuprins

..

[15 septembrie]

Patricia Ţig şi junioara Ruxandra Bertea – pentru prima dată în cariera profesionistă – s-au calificat în sferturile de finală

Două jucătoare din România vor fi prezente în sferturile de finală ale ITF W15 “Varna Open”:

 • Patricia Ţig (861 WTA, 28 de ani) [6], care a învins-o pe compatrioata ei, Maria Sara Popa (1197 WTA, 17 ani): 7-6(5), 3-6, 6-0 în 2h31′, după ce tânara jucătoare a făcut faţă cu brio în primele două seturi: în cel dintâi a menţinut echilibrul până la 5-5 în tie-break şi în al doilea s-a desprins de la 2-2. Dar în decisiv, experimentata şi valoroasa ei colegă nu i-a mai permis să câştige decât 4 puncte.

Pentru Patricia urmează în sferturile de finală jucătoarea gazdelor Yoana Radulova (17 ani, fără clasament WTA, nici ITF şi doar 1396 în clasamentul junioarelor) [Q], care s-a calificat după ce a profitat de abandonul favoritei principale, Nastja Kolar (Slovenia, 620, fostă 178 WTA) [1], după primul set, pe care jucătoarea din Bulgaria îl câştigase cu 6-0.
Ea participă la doar al doilea turneu în circuitul profesionist şi pentru prima dată pe un tablou principal. 

 • şi junioara noastră Elena Ruxandra Bertea (16 ani împliniţi pe 6 mai, şi ea fără clasament WTA) s-a calificat pentru prima dată în sferturile de finală ale unui turneu de senioare, la a 4-a participare.
  Prima victorie pe un tablou principal în circuitul profesionist o obţinuse la ITF W15 Bucureşti, unde primise un wild card.

  Aici a trecut de calificări cu victorii la alte două românce Anastasia Safta (1387) şi Iulia Ionescu (-), iar pe tabloul principal a obţinut o preţioasă victorie în primul tur, la Anastasia Sukhotina (Rusia, 737) [4], iar astăzi, la Romana Cisovska (Slovacia, 1003) [rezultatele în tabloul de mai jos].
  În sferturile de finală, Ruxandra o va întâlni pe Nikola Breckova (Cehia, 912 WTA, 21 de ani).
  Jucătoarele calificate în sferturile de finală ale turneelor ITF W15 acumulează câte 2 puncte WTA şi premii financiare în valoare de 367 USD.

Ruxandra şi două din titlurile pe care le-a câştigat la junioare
[fotografii din arhiva jucătoarei]

Ruxandra Bertea este născută la Brăila, acum este legitimată la Dinamo Bucureşti şi se clasează pe locul 206 în clasamentul junioarelor, după ce anul trecut câştiga două titluri ITF J5 (Grad 5) şi anul acesta, două J4.

Tabloul de Simplu ITF W15 Varna 2022:

Înapoi la Cuprins

..

[14 septembrie]

Patricia Maria Ţig o va întâlni pe Maria Sara Popa în optimi

Adversara Patriciei Ţig (861 WTA, 28 de ani) [6] în optimile de finală ale ITF W15 “Varna Open” va fi tânăra noastră jucătoare Maria Sara Popa (1197 WTA, 17 ani), care tot marţi, în primul tur a trecut de altă compatrioată, puţin mai vârstnica Vanessa Popa Teiuşanu (1056, 18 ani): 1-6, 6-2, 6-2.

Patricia a imortalizat printr-un selfie momentele de dinaintea revenirii în circuit

Maria Sara Popa s-a calificat pentru a 3-a oară în optimile de finală ale unui turneu ITF, după cele două turnee W15 disputate la Antalya, în ianuarie – atunci remarcam prima ei victorie pe un tablou principal – şi decembrie 2021. Acum două săptămâni se califica pe tabloul principal la ITF W25 Viena. Ultima dată vorbeam despre Sara, atunci când câştiga primul titlu la junioare, tot la Antalya.

Confruntarea generaţiilor din tenisul românesc va avea loc joi.

Tabloul de simplu ITF W15 Antalya:

Înapoi la Cuprins

..

[13 septembrie]

Patricia Ţig revine, după mai bine de un an, în circuit cu o partidă câştigată

Patricia Ţig jucase ultima partidă în circuit în primul tur al Wimbledon 2021.
Astăzi jucătoarea în vârstă de 28 de ani, împliniţi pe 27 iulie, clasament maxim 56 WTA / octombie 2020 a revenit la ITF W15 (premii în valoare de 15.000 USD) “Varna Open”, care se dispută pe zgură.

Clasată acum pe locul 861, ea a fost cotată cap de serie 6.
Adversara din primul tur nu avea cum să-i ridice prea multe probleme, chiar şi după o atât de lungă absenţă şi aşa a fost – 6-2, 6-1 cu reprezentanta gazdelor, Yoana Konstantinova (fără clasament, 15 ani, acceptată pe un loc rezervat junioarelor [JR]) – dar îmbucurătoare este revenirea în sine şi faptul că aceasta a decurs fără probleme fizice. 

Patricia acumulează deocamdată 1 punct WTA, un premiu financiar în valoare de 294 USD şi va întâlni în turul al doilea o compatrioată, învingătoarea din partida Maria Sara Popa (1197) – Vanessa Popa Teiuşanu (1056), care va începe în curând.

Tabloul de simplu ITF W15 Varna:

Înapoi la Cuprins

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.