După cum ne reaminteam zilele trecute, Ilie Năstase rămâne până în ziua de astăzi unul dintre cei mai performanţi jucători la Turneul Final, denumit pe vremea aceea Masters.
El a câştigat ediţia a doua, din 1971, care s-a disputat la Paris, pe a 3-a – din 1972, de la Barcelona, a patra – din 1973, de la Boston şi a 6-a – din 1975, de la Stockholm.
La cea de-a 5-a ediţie Melbourne 1974, Ilie a fost învins în finală de Guillermo Vilas, în 5 seturi, 6-4 în decisiv. Dacă ar fi câştigat-o şi pe aceea, ar fi deţinut şi astăzi recordul victoriilor de turneu consecutive. Aşa, acesta îi aparţine lui Novak Djokovic, cu 4 titluri la rând, 2012-2015, din cele 5 cucerite în total.
Dar şi aşa, Ilie a rămas cel mai eficient jucător, palmares victorii – înfrîngeri, în istoria turneului.

Rezultatele complete ale ediţiilor menţionate

Ilie Năstase la Paris 1971 (foto 1), Barcelona 1972 (foto 2-4) şi Stockholm 1975, primind trofeul de la prinţesa Christina a Suediei
Credit Foto: @atptour.com / FC Barcelona/Horacio Seguí (foto 3 şi 4)
Videoclipuri cu momentele importante a trei dintre cele cinci finale jucate de Ilie, la sfârşitul ştirii

În cadrul articolelor omagiale pe care le-a dedicat evenimentului, la cei 50 de ani de la înfiinţare, site-ul ATP i-a acordat, firesc,  atenţia cuvenită jucătorului care a câştigat 4 din primele 10 ediţii ale turneului.

Editorialistul Dave Seminara intercalează enumerarea unor momente importante din cariera jucătorului român, cu extrase dintr-un interviu pe care i l-a luat fostul important jucător britanic, Tim Henmann, pe Zoom [articolul conţine şi videoclip].
Ilie a spus printre altele:

Nu-mi pasă că-l simbolizez pe “băiatul cel rău” din tenis. Cineva trebuie să fie “Nasty” [porecla lui Ilie pe care o primise după numeroasele incidente=rău, dezagreabil]. Nu toată lumea poate să fie amabilă. Şi mie îmi place să fiu cel “nasty”.

Nu ştiu de ce am fost atât de bun la Masters-uri. Era turneul meu norocos, îmi plăcea cel mai mult, dar nu ştiu cum am reuşit.

Site-ul ATP îl citează pe legendarul jucător iugoslav, Zeljko Franulovic, cu care Ilie a avut un palmares direct 11-6:

Lumea îşi aduce aminte de năzdrăvăniile lui de pe teren şi uită cât de talentat a fost. Este unul dintre cei mai talentaţi din toate timpurile. Ne obişnuisem cu felul lui de a fi, care acum nu şi-ar mai găsi locul, căci regulile s-au schimbat. 

Apoi îi dă din nou cuvântul lui Ilie:

Am locuit patru ani la Paris. Era oraşul meu preferat. După ce am încasat premiul, a doua zi a trebuit să iau autobuzul, pentru că îi cheltuisem pe toţi într-un club de noapte din Saint Germain.

Ilie îşi aduce aminte că la ediţia Masters-ului de la Boston, arbitrul de scaun nu a apărut la unul din meciurile sale:

Au luat un om de pe stradă ca să arbitreze.

Despre ediţia de la Melbourne, disputată pe iarbă, care nu era suprafaţa lui preferată şi când a terminat totuşi neînvins grupa şi l-a eliminat în semifinale pe legendarul John Newcombe, înainte de a pierde la Guillermo Vilas în finală: 

Iarba era foarte lentă, mingile destul de mari… Parcă jucam pe zgură.

După finala de la Stockholm, din 1975, când în finală l-a învins pe Björn Borg, în vârstă de 19 ani, dar care era deja numărul 2 al ierarhiei a spus:

A fost meciul la care m-am concentrat cel mai mult în ultimii 29 de ani [aceea era vârsta lui de atunci]. De-acum înainte n-o să mai fac glume, oricum nu aşa de multe.

Se referea la partida din grupe cu Artur Ashe în care la un punct a simulat de patru ori că serveşte, fără să o facă, întrebând de fiecare dată: “Sunteţi gata, domnule Ashe?” Jucătorul american a părăsit terenul în semn de protest şi a fost descalificat, la scurt timp fiind descalificat şi Ilie.

Ilie povesteşte acum:

A fost vina mea. M-am dus la Jack Kramer, preşedintele ATP, mi-am cerut scuze şi i-am spus că ar trebui să-i acorde victoria lui Arthur. Niciun alt jucător nu ar fi făcut asta. Deci, vezi că n-am fost mereu atât de “nasty”.

Galerie videoclipuri (3), primele două, calitate slabă
Finalele din 1972, 1973 şi 1974LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.