A doua partidă a primei runde din Grupa Roşie a probei de simplu la Turneul Final ATP – “Nitto ATP Finals” nu a avut nici pe departe dramatismul celei dintâi, chiar dacă statisticile dintre adversari, la sfârşitul partidei, nu au fost prea dezechilibrate.

Înainte de a vorbi despre partidă, relatări credibile din presă susţin că guvernul australian îi va acorda viză lui Novak în luna ianuarie, anulând astfel interdicţia, astfel că el va putea participa la primul turneu de Grand Slam al sezonului.

Imagini din timpul partidelor de luni
Credit Foto: Corinne Dubreuil @
cocodubreuilphoto

Dar Novak Djokovic a creat diferenţa cu un break – la a doua oportunitate – încă din primul game al meciului şi a păstrat status-quo-ul până la final. Nu a mai avut nicio minge de break până la sfârşitul partidei, dar cum Tsitsipas a ratat-o pe singura a lui în game-ul 4 al setului al doilea s-a ajuns la un tie-break, în care Nole s-a desprins încă de la început –  5-1 – şi apoi şi-a apărat avantajul.
Scorul la puncte a fost 66-58 pentru jucătorul sârb, doar numărul aşilor fiind mai mare în dreptul grecului: 9-3. O partidă antrenantă, în care cei doi au rupt deseori ritmul, iar finalizările care au urmat au fost de multe ori speciale  [galerie videoclipuri, la sfârşitul articolului]:

Novak Djokovic (8) [7] Stefanos Tsitsipas (3) [2] 6-4, 7-6(4) în 1h38′ şi palmaresul direct a devenit acum 10-2 în favoarea învingătorului.

Nole a obţinut astfel a 38-a victorie din acest an, a 14-a din ultimele 15 partide (iar dacă nu luăm în considerare Laver Cup, aşa cum face site-ul ATP, a 21-a din ultimele 22) – a fost învins doar de Holger Rune în finala ATP Masters 1000 Paris şi a 236-a în faţa unui adversar clasat în top 10 ATP, record, fiind urmat în ierarhia la acest capitol de: Federer cu 223 de victorii, Nadal – 185, Lendl – 164, Connors – 147, Laver – 146, McEnroe – 128, Sampras – 124, Becker – 121, Borg – 117 [Credit: @RelevantTennis].

De asemenea, el a obţinut a 42-a victorie la Turneele Finale, în timp ce competitorii lui de anul acesta au, cumulat, 41 de victorii: Nadal – 20, Medvedev – 9, Tsitsipas – 5, Ruud – 3, Rublev – 3, Fritz – 1, Auger-Alissime – 0.

Djokovic i-a anulat şi speranţele lui Tsitsipas pentru locul 1 la sfârşitul anului*, acesta avea nevoie de titlu  – cu 5 victorii – aici pentru a-l depăşi pe Carlos Alcaraz. Acum doar Rafael Nadal îl mai poate depăşi teoretic pe compatriotul lui, dar doar dacă va câştiga titlul [clasamentul live oficial].

* A nu se confunda locul de la sfârşitul sezonului cu cel de la sfârşitul anului. Sezonul – valabil şi în cazul WTA – se încheie după Turneele Finale şi imediat începe următorul. Atunci când în clasamentul WTA Race se contabilizau punctele din circuitele secundare – WTA 125 şi ITF, aceasta avea şi o repercusiune tehnică: clasamentul WTA Race era resetat după Turneului Final. Dar chiar şi aşa, trofeele pentru locurile 1 în sezonul 2022 fiind deja acordate – Carlos Alcaraz şi Iga Swiatek – turneele din circuitele secundare contează pentru sezonul 2023, chiar dacă se dispută anul acesta, iar în cazul ATP, jucătorul care încheia anul 2022 pe locul 1 în clasament putea / poate să fie altul decât Alcaraz: 

În al doilea meci al primei runde din Grupa Verde la dublu:

Nikola Mektic (10 ATP la dublu) / Mate Pavic (7) (ambii Croaţia) [4] – Ivan Dodig (Croaţia, 8) / Austin Krajicek (SUA, 9) [5] 6-4, 3-6, [10-7] în 1h31′ [videoclipuri cu rezumatele partidelor de dublu de ieri, mai jos].

Astăzi – de la orele 15.00, respectiv 22.00 – se dispută partidele rundei a doua din Grupa Verde, la simplu şi Grupa Roşie, la dublu.

Ordinea de joc de marţi şi cea de miercuri [Credit: @nittoatpfinals]

@ Torino
13 - 20 nov 2022
SimpluDublu
"Nitto ATP Finals"
ATP Finals - hard, sală
$ 14.750.000 / $ 14.750.000

Galerie videoclipuri (5) – Rezumatul partidei Djokovic – Tsitsipas. Extrase din conferinţele de presă ale celor doi. Separat, rezumatele zilei de ieri, la simplu şi dublu. Cei 8 participanţi la simplu intervievându-se unul pe altul:
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.