Rublev completează cvartetul semifinaliştilor. Djokovic, a treia victorie, după “agonie şi extaz”. Tsitsipas, declaraţie nefericită. Mektic / Pavic îi ajută pe Koolhof / N. Skupski

Spre deosebire de Grupa Verde a Turneului Final ATP – “Nitto ATP Finals”, unde jucătorul eliminat – Rafael Nadal – a câştigat în runda a treia dead rubber-ul (meciul fără miză) în faţa celui care câştigase grupa, în cea Roşie, lucrurile s-au petrecut taman pe dos.

Dacă ieri ne exprimam admiraţia faţă de Rafa, astăzi trebuie să o facem cu atât mai mult pentru Nole care, deşi calificat în semifinale, a luptat până la ultima “picătură de energie”, conform spuselor lui la conferinţa de presă, această atitudine fiind un argument în plus, în afara excepţionalelor rezultate din carieră, pentru a-l încadra încă  de acum printre jucătorii legendari din istoria tenisului.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

Desigur, pofta lui de a juca este mare, la capătul unui an în care nu i s-a permis s-o facă prea mult, dar ieri a făcut-o învingându-şi limitele fizice – videoclipul de mai sus este grăitor în acest sens – şi a câştigat a treia partidă în grupe:

Novak Djokovic (8 ATP) [7] – Daniil Medvedev (5) [4] 6-3, 6-7(5), 7-6(2) în 3h11′ [rezumatul video al zilei de ieri, dar separat şi al partidei, mai jos]

Imagini din timpul partidelor de ieri
Credit Foto: Corinne Dubreuil @cocodubreuilphoto

Novak a acuzat spre sfârşitul manşei a doua – după ce salvase 3 mingi de set, pe a treia după un raliu epocal cu 33 de lovituri – o accentuată stare de oboseală, astfel că a pierdut tie-break-ul, şi-a revenit treptat, dar la 4-5 în setul decisiv a primit pentru a rămâne în meci, a reuşit re-break-ul la 15 şi apoi a dominat categoric tie-break-ul.

Aceasta a fost a 44-a lui victorie la Turneele Finale, locul 2 la acest capitol şi a 238-în faţa unui adversar clasat în top 10 ATP [ierarhiile ce trebuiesc actualizate cu câte două unităţi].
El a câştigat 16 din ultimele 17 întâlniri sau 23 din ultimele 24 – dacă nu le punem la socoteală pe cele din Laver Cup şi a ajuns la un total de 1.029 de partide câştigate în circuit, faţă de 946,  câte au jucat în carieră, ceilalţi 3 semifinalişti ai Turneului Final.

Daniil – campion la Turneul Final în 2020 a pierdut a 3-a partidă în grupe după tie-breakuri în seturile decisive, iar a doua la rând după ce a servit pentru meci.
Palmaresul direct a devenit acum 8-4 pentru jucătorul sârb.

Despre calificarea lui în semifinale şi despre cea a adversarului său de astăzi, Taylor Fritz, am vorbit. Partida va începe cel mai devreme la ora 15.00 şi va fi extrem de interesant de urmărit cum va reuşi Nole să se recupereze fizic.

Al 4-lea jucător calificat în semifinale este Andrey Rublev, prezent pentru prima dată în această fază  la Turneul Final, unde joacă pentru a doua oară.
De asemenea, această semifinală este pentru el cea mai importantă a carierei, pentru că la turneele de Grand Slam a ajuns cel mai departe, în sferturi (de 6 ori).
El a câştigat partida hotărâtoare:

Andrey Rublev (7) [6] – Stefanos Tsitsipas (3 ATP) [2] 3-6, 6-3, 6-2 în 1h42′

Jucătorul născut la Moscova a egalat astfel palmaresul direct cu cel grec – 6-6 – şi a obţinut a 10-a victorie a carierei în faţa unui adversar din top 5 ATP, a 18-a în faţa unuia din top 10 ATP [Credit Info: wikipedia.org]:

Adversar în semifinale îi va fi Casper Ruud (4 ATP) [3], pe care îl domină în palmaresul direct 4-1 [1-1 pe hard (0-1 pe hard indoor)], dar ultima întâlnire a avut loc anul trecut, tot aici, atunci când norvegianul obţinea şi singura victorie [Credit Info: @atptour.com]:

Stefanos Tsitsipas, campion la Turneul Final în 2019, nu a digerat bine înfrângerea şi la conferinţa de presă a făcut iarăşi o declaraţie nefericită, atunci când s-a referit la Andrey:

Returnează bine, asta trebuie să admit. A dat multe retururi în teren. Dar e păcat că am pierdut. Simt că aş fi putut face mai multe astăzi cu mingea şi să fiu mai creativ.
El s-a impus cu puţinele mijloace [tools] pe care le are. A reuşit să profite de ele astăzi şi a câştigat.

Koolhof (stânga, în foto 1) şi Neal Skupski,
cu trofeul pentru locul 1 şi după meciul de ieri

În Grupa Verde la dublu, echipa care a fost distinsă joi cu trofeul cuvenit pentru locul 1 la sfârşitul sezonului – în care a cucerit 7 titluri, printre care ATP Masters 1000 Madrid, Montréal, Paris şi a mai jucat alte 3 finale, printre care pe cea de la US Open – a câştigat vineri şi s-a calificat în semifinale:

Wesley Koolhof (Ţările de Jos, 1 ATP la dublu) / Neal Skupski (Marea Britanie, 1) [1] – Ivan Dodig (Croaţia, 8) / Austin Krajicek (SUA, 9) [5] 7-5, 4-6, [10-6] în 1h40′

Totuşi, calificarea lor a depins de ultimul meci al grupei: dacă Thanasi Kokkinakis (18) / Nick Kyrgios (11) [8] i-ar fi învins pe Nikola Mektic (10 ATP la dublu) / Mate Pavic (7) [4], care-şi asiguraseră deja prezenţa în semifinale, australienii ar fi mers mai departe şi Koolhof / Skupski ar fi fost eliminaţi. Dar croaţii s-au implicat şi au încheiat grupa cu trei victorii: 7-6 (4), 7-6(4) în 1h30′.

Koolhof joacă pentru a doua oară în această fază la Turneul Final, în 2020 – la prima participare – devenea campion alături de Mektic, iar N. Skupski a fost debutant la ediţia actuală.
Astăzi îi vor întâlni pe Rajeev Ram (SUA, 3) / Joe Salisbury (Marea Britanie, 4) [2]
.

Nikola Mektic (10 ATP la dublu) / Mate Pavic (7) (ambii Croaţia) [4] se calificaseră încă de ieri, de pe primul loc.
Ei vor juca în semifinalele Turneului Final ATP  pentru al doilea an la rând.
Mektic joacă pentru a 4-a oară la Turneul Final – în 2020 a fost campion alături de Koolhof -, iar Pavic pentru a 5-a oară, în 2021 trecuse prima dată de grupe.
În acest sezon, echipa lor a câştigat 5 titluri – printre care ATP Masters 1000 Roma – şi a jucat în alte trei finale, printre care cea de la Wimbledon.
Astăzi îi vor întâlni pe Lloyd Glasspool (Marea Britanie, 14) / Harry Heliovaara (Finlanda, 13) [6].

Punctele şi premiile financiare

Astăzi (sâmbătă) se dispută semifinalele, cele de simplu cel mai devreme de la orele 15.00 şi 22.00, cele de de dublu de la 12.30 şi nu mai devreme de ora 19.30:

Clasamentele finale din grupele de simplu şi Ordinea de joc de sâmbătă
Credit Foto: @nittoatpfinals

@ Torino
13 - 20 nov 2022
SimpluDublu
"Nitto ATP Finals"
ATP Finals - hard, sală
$ 14.750.000 / $ 14.750.000

Galerie videoclipuri (3) – Rezumatul zilei de vineri, cel al partidei Djokovic – Medvedev şi cel al meciurilor de dublu:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.