Casper Ruud este primul semifinalist. Carlos Alcaraz, cel mai tânăr număr 1 ATP la sfârşitul anului, din istorie. Rafael Nadal, eliminat

Propoziţiile a doua şi a treia din subtitlul de mai sus au devenit adevărate aseară, după ce Casper Ruud câştigase primul set, în meciul al doilea din runda a doua a Grupei Verzi la Turneul Final ATP – “Nitto ATP Finals”.

Cum Taylor Fritz a egalat situaţia la seturi, norvegianul avea nevoie să se impună în decisiv, pentru ca şi prima propoziţie să devină reală. Şi a reuşit aceasta, după un tie-break animat.
Ruud (clasament maxim: 2 ATP / 12 septembrie 2022, pe 22 decembrie va împlini 24 de ani) se califică astfel pentru al doilea an la rând – din tot atâtea participări – în semifinalele Turneului Final, după a doua victorie în grupe:

Casper Ruud (4 ATP) [3] – Taylor Fritz (9) [8] 6-3, 4-6, 7-6(6)

Partida a durat 2h11′.
Primul set a fost decis în game-ul al doilea, atunci când Casper a convertit a 3-a minge de break, de la 40-0. Alte şanse de a câştiga la retur nu au fost în această manşă, în care niciun game nu s-a încheiat la avantaje.
În game-ul 2 al setului al doilea, Fritz a ratat 3 şanse de a câştiga la retur – primele pe care le-a avut în meci – dar a reuşit break-ul hotărâtor în ultimul joc. Pentru ca în setul decisiv, norvegianul să rateze  două mingi de break – singurele pe care le-a avut în această manşă – în game-ul 5, unicul încheiat la avantaje.
În tie-break s-a distanţat la 5-1, Fritz s-a apropiat până la 5-4, Ruud a câştigat următorul punct, a ratat cele două mingi de meci, nu şi pe a treia [rezumatele partidelor de ieri şi separat, tie-break-ul, mai jos].

Casper Ruud a câştigat astfel a 8-a partidă a carierei în faţa unui adversar din top 10 ATP, a doua la acest turneu [Credit Info: wikipedia.org]:

Imagini din timpul partidelor de ieri
Credit Foto: Corinne Dubreuil @cocodubreuilphoto

Taylor Fritz şi Félix Auger-Aliassime – fiecare cu câte o victorie [tabloul în format PDF, mai jos] – îşi vor disputa joi locul al doilea, unul dintre ei urmând să-l însoţească pe norvegian în semifinale, iar Rafael Nadal este eliminat.

Fără doar şi poate, Turneul Final ATP nu îi este pe plac legendarului jucător spaniol, căci el nu depăşeşte faza grupelor pentru a 5-a oară din 11 participări, ca să nu mai vorbim că este unul din puţinele la care a participat şi pe care nu le-a câştigat, pierzând finalele din 2010 şi 2013.

El a devenit astfel al 7-lea jucător din Era Open care nu încheie anul pe primul loc, deşi a câştigat două titluri de Grand Slam [Credit Info: @TennisMyLife68]:

Eliminarea lui Nadal consfinţeşte şi locul 1 la sfârşitul lui 2022 pentru Carlos Alcaraz [clasamentul live oficial] el devenind astfel al 18-lea lider la sfârşitul anului – primul, Ilie Năstase – de la înfiinţarea clasamentului pe 23 august 1973 şi cel mai tânăr, 19 ani şi 240 de zile [Credit Info 2: @JeuSetMaths]:

*

 

Credit Foto: @nittoatpfinals

În a doua partidă a rundei a doua din Grupa Verde la dublu:

Rajeev Ram (SUA, 3 ATP la dublu) / Joe Salisbury (Marea Britanie, 4) [2] – Lloyd Glasspool (Marea Britanie, 14 ATP la dublu) / Harry Heliovaara (Finlanda, 13) [6] 7-5, 6-4 în 1h13′ [rezumatul video al partidelor de dublu disputate ieri, mai jos].

Ram / Salisbury au acum două victorii în grupă dar nu au încă asigurată calificarea în  semifinale, Glasspool / Heliovaara şi Arevalo / Rojer, câte una, iar Granollers / Zeballos, niciuna.

Rajeev Ram (număr 1 ATP timp de 5 săptămâni, anul acesta, între 5 octombrie şi 6 noiembrie) a câştigat ieri a 400-a partidă în circuit, la dublu.

Astăzi se dispută partidele rundei a doua din Grupa Roşie la simplu – de la orele 15.00, respectiv 22.00 – şi Grupa Verde la dublu:

@ Torino
13 - 20 nov 2022
SimpluDublu
"Nitto ATP Finals"
ATP Finals - hard, sală
$ 14.750.000 / $ 14.750.000

Galerie videoclipuri (3) – Rezumatele partidelor de simplu. Finalul partidei Ruud – Fritz. Rezumatul partidelor de dublu:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.