După ce a fost vehiculată varianta Indian Wells, California, pentru disputarea US Open 2020 (31 august – 13 septembrie), organizatorii o studiază acum pe cea a mutării turneului de Grand Slam din New York-ul atât de afectat de pandemie, la Orlando, Florida.

Statul este mai puţin afectat de pandemie – s-au şi disputat câteva turnee, altele sunt programate – iar baza de pregătire a USTA (Federaţia Americană) – dată în folosinţă acum doi ani – are 100 de terenuri. Evident, această ipoteză poate fi luată în calcul doar dacă se adoptă varianta „fără spectatori”, căci facilitatea nu este dotată cu arene potrivite pentru un turneu major.

Chiar şi aşa, ar mai fi nevoie de îmbunătăţiri la Orlando: instalaţii pentru transmisiuni TV, îmbunătăţirea spaţiilor destinate jucătorilor şi a celor de catering. 

Dar principala motivaţie a USTA ca turneul să se dispute este cea financiară. 80% din bugetul Federaţiei este asigurat de turneul de Mare Şlem. Lipsa spectatorilor l-ar scădea, dar tot ar rămâne reţete importante din drepturile de televizare şi parteneriatele cu sponsorii. De fapt, aceleaşi socoteli le făcea cu glas tare preşedintele Federaţiei Franceze, într-o conferinţă de presă, legat de Grand Slam-ul de pe zgură.

Dezavantajele ar fi temperaturile ridicate din Florida în acea perioadă şi, mai important, apropierea calendaristică de reprogramatul turneu major de la Roland Garros, chiar dacă acesta ar fi amânat cu încă o săptămână (27 septembrie – 11 octombrie).

În condiţiile în care jucătorii ar fi carantinaţi două săptămâni înainte de turneu această vecinătate în calendar ar deveni chiar o problemă de nerezolvat.

Gilles Simon a făcut un calcul pentru cotidianul „20 minutes”:

Dacă trebuie să stăm într-o cameră de hotel timp de 14 zile, atunci când ajungem undeva, avem nevoie apoi de 15 zile de antrenament intensiv, pentru a reintra în formă. Asta ar însemna un turneu la o lună şi jumătate.

Dar tot el lansează o ipoteză care ar rezolva problema, chiar dacă la prima vedere pare bizară:

USTA va contacta jucătorii, va negocia cu unii din top, aşa că vom avea pe de o parte câţiva care vor prefera US Open, iar alţii vor merge la Roland Garros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.