Peyton Stearns este antrenată în Florida de Gabriel Trifu – căpitanul echipei de Cupa Davis a României – iar rezultatele tinerei jucătoare din SUA încep să fie din ce în ce mai preţioase şi locul în clasament din ce în ce mai bun.

Peyton, campioană săptămâna trecută la ITF W60 Rome şi în fotografii de arhivă, inclusiv alături de Gabi Trifu
Galerie videoclipuri, la sfârşitul articolului

Jucătoarea născută pe 8 octombrie 2001 la Mason – o suburbie a Cincinnati – a ales să studieze la Universitatea Longhorn din Texas, pentru că mama ei, fostă gimnastă, învăţase şi se pregătise o perioadă la Austin.
Iar tenisul universitar din SUA a demonstrat şi în cazul ei, ca în atâtea alte rânduri – cel mai recent exemplu oferit fiind Ben Shelton, recent sfertfinalist la Australian Open, săptămâna aceasta, locul 41 ATP, despre care scriam încă de la sfârşitul anului trecut şi care a fost campion universitar – cu echipa şi la individual în 2021 şi 2022 – atunci când studia la Universitatea Florida Gators.

Condiţiile foarte bune de pregătire, organizarea judicioasă a carierei, dar mai ales numărul mare de turnee ITF de categorii mari – la feminin – sau ATP Challenger, la masculin – organizate în SUA, le permit jucătorilor să adune puncte preţioase, dar să aibă şi o stabilitate financiară garantată.
Studenţii acestor universităţi au un statut de semi-profesionişti. Instituţiile de învăţământ respective păstrează o cotă importantă din premiile lor, în schimbul facilităţilor pe care le oferă.
De altfel şi destui jucători români aleg această cale, care le permite să rămână în tenis, dar să-şi desăvârşească şi o educaţie de înaltă calitate, câteva exemple ar fi Mihaela Mărculescu, Fatima Keita, Andreea Velcea sau, mai recent, Radu Papoe (20 de ani), ca să dăm doar câteva exemple.
În context, Raducampion naţional al juniorilor U18 în 2020 – a câştigat în luna ianuarie, primul turneu al carierei, ITF M15 Ithaca, New York, disputat chiar în localitatea unde studiază la prestigioasa Universitate Cornell, unde directorul departamentului de tenis este antrenorul român Silviu Tănăsoiu [prezentare].

Revenind la Peyton Stearns, talentul i-a fost potenţat la Universitatea din Texas, ea devenind acolo campioană universitară NCAA în 2022, titlu care i-a adus un wild card pe tabloul principal la US Open. Acolo a pierdut greu în primul tur la Ekaterina Alexandrova (28): 4-6, 6-4, 5-7 [videoclip, mai jos].
Dar ceva mai devreme în sezon primise o invitaţie în calificările WTA 1000 Cincinnati, pe care o onorase cu cea dintâi victorie a carierei în faţa unei adversare clasate în top 100 WTA, Varvara Gracheva (62).

Totuşi, Peyton nu venise de nicăieri atunci când a primit wild card-ul la Cincinnati. După ce a abandonat cariera la junioare în martie 2019 – an în care fusese semifinalistă în proba de dublu la Wimbledon – s-a calificat în 3 finale ITF W25 – în 2019, 2021 şi 2022 – din care a câştigat una.

Dar prezenţa şi evoluţia bună la turneul WTA 1000 şi la cel de Grand Slam din 2022 (între timp a devenit jucătoare profesionistă – videoclip 3, mai jos) i-au dat impulsul necesar, astfel încât ulterior s-a calificat în semifinale la WTA 125 Midland, la începutul lunii noiembrie, iar în circuitul ITF a jucat 5 finale ITF W25 între lunile octombrie şi ianuarie, dintre care a câştigat 4.
Pentru ca săptămâna trecută, să câştige cel mai important titlu al carierei, la ITF W60 Rome, Georgia.
În acest şir de rezultate n-a mai avut de înfruntat adversare din top 100 şi doar câteva din top 200, dar tocmai aici este marele avantaj al acestui sistem.

Iar dacă înainte de WTA 1000 Cincinnati – 15 august 2022 – se clasa pe locul 356 WTA, săptămâna aceasta este pe locul 137.
Fără să joace turnee W15 – doar două în carieră, ultimul în iunie 2019 – aşadar fără o uzură suplimentară şi cu şanse multiple oferite la cele de categorie superioară. Încă o similitudine cu cariera lui Ben Shelton – care a jucat primele turnee în afara SUA la începutul acestui sezon – este aceea că nici Peyton nu a participat până acum la vreun turneu în afara ţării.

Ea trebuie să confirme acum – ajutată de antrenorul român – în faţa unor adversare din top 100, la turnee WTA, dar pleacă de pe acest loc, care îi conferă cu totul alte perspective.

Sau cum foarte bine întreba retoric un prieten: în cazul în care Coco Gauff ar fi trebuit să joace turnee ITF W15, cutreierând continente, ar mai fi ajuns unde este acum?

Surse primare: Colette Lewis / Zoo Tennis, The Daily Texan, Tennis Recruiting Network

Galerie videoclipuri (4). Evoluţia carierei lui Peyton şi momentele importante ale partidei cu Alexandrova, la US Open 2022: 




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.