Despre calendarul ATP al sezonului 2023 am vorbit pe larg.

Şi cel al circuitului WTA a fost dat publicităţii [în format PDF], dar ca de obicei în ultimii ani, organizaţia tenisului feminin are probleme la acest capitol, cea mai importantă fiind aceea că nu se ştie încă unde se va disputa “WTA Finals” – Turneul Final 2023. Astfel, calendarul este unul provizoriu şi se încheie, deocamdată, după US Open, la începutul lunii septembrie (inclusiv un WTA 125 în săptămâna respectivă).
De remarcat, că dacă în calendarul ATP reapar turneele din China, în cel WTA acestea nu sunt prezente. Acesta este pesemne alt motiv care a determinat provizoratul, o decizie nefiind încă luată în acest sens, decât pentru începutul sezonului, în care nici chinezii n-ar fi dorit să organizeze vreun eveniment – chiar dacă n-ar fi existat boicotul pentru cazul Shuai Peng – ţara fiind practic închisă, aşa cum se ştie.

  • două turnee noi apar deocamdată, ambele de categoria WTA 250, la Austin, Texas şi Merida – ambele în luna februarie (înaintea “Sunshine Double”, WTA 1000 Indian Wells şi Miami) –  cel din Mexic înlocuieşte Guadalajara, care probabil îl va păstra pe cel WTA 1000 (octombrie), atunci când ar urma să fie programat şi WTA 250 “Transylvania Open”, la Cluj-Napoca
  • WTA 1000 Roma se va disputa pe durata a două săptămâni, la fel ca turneul ATP Masters 1000, deci probabil se vor acorda 1000 de puncte campioanei – nu 900 ca până acum (fost Premier 5), iar premiile financiare vor fi aceleaşi, aşa cum se întâmplă la Indian Wells, Miami şi Madrid. Sau aşa ar fi normal.

Între timp, Tennis Australia – federaţia – a certificat programul “Australian Summer” – vara australiană, aşa cum îşi denumesc cei de la Antipozi segmentul de circuit pe care îl găzduiesc. În paralel, se vor disputa şi trei turnee în Noua Zeelandă (ATP & WTA) şi India (ATP).
Prima parte a sezonului va avea ca punct culminant Australian Open: 9-12 ianuarie, [calificări], 16-29 [tablourile principale].

Sezonul 2023 începe cu “United Cup”, despre care am vorbit de asemenea, pe larg, şi mai include:

  • în circuitul ATP: două turnee de categoria 250 în Australia – ambele la Adelaide – , unul la Auckland (Noua Zeelandă) şi Pune (India), dar şi un ATP Challenger la Canberra
  • în circuitul WTA, trei turnee în Australia – două de categoria 500, ambele la Adelaide, unul 250, la Hobart – şi unul de categoria 250, la Auckland. La Canberra, în paralel cu turneul ATP Challenger se va disputa un ITF W60

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.