Irina Bara a obţinut astăzi în primul tur (R128) la Roland Garros 2020 o victorie entuziasmantă şi prin prisma jocului prestat în faţa unei adversare redutabile.

Imagini din timpul partidei
Credit foto: Jimmie48 Tennis Photography

Donna Vekic şi-a atins maximul clasamentului, 19 WTA, în noiembrie 2019 şi are în palmares două titluri WTA International şi alte 6 finale jucate, dintre care una la WTA Premier St. Petersburg 2019. La 24 de ani împliniţi în luna iunie a bifat deja 28 de participări la turnee de Grand Slam, dintre care 8 – consecutive – la Roland Garros, cu cel mai bun rezultat sfertul de finală atins la US Open 2019.

Are, de asemenea, 7 victorii în faţa unor jucătoare din top 10 WTA, dintre care 3 în faţa unora din top 5 WTA, cea mai preţioasă obţinută în sferturile turneului Premier St. Petersburg, la Petra Kvitova (2).

Dar astăzi, cineva care nu cunoştea jucătoarele şi ar fi avut palmaresurile în faţă, ar fi ghicit exact invers.
Pentru că Irina Bara, la prima partidă pe un tablou principal de Grand Slam, cu doar 5 partide câştigate pe cele ale turneelor WTA, a fost jucătoarea care a dominat, a greşit mai puţin şi – mai ales – a găsit cele mai inspirate rezolvări în mai toate momentele partidei.
Un joc matur, inteligent, chiar dacă jucătoarea noastră nu are experienţa circuitului principal.
Dar iată că şi cea dobândită în circuitul ITF, privit cu multă îngăduinţă, dacă nu chiar cu dispreţ, de cei obişnuiţi doar cu finale de turnee WTA sau de Grand Slam, cu clasamente situate în top 10, top 20, poate fi utilă.

Până la urmă, diferenţa de valoare între jucătoarele din top 50, să spunem, şi cele clasate până pe locul 200 WTA – din nou o aproximare – nu este deloc mare. Exprimarea în teren şi rezultatul care-i urmează este dată deseori de încrederea în forţele proprii. Un capital sporit de încredere poate inversa oricând previziunile date de locurile în clasament.

Şi astăzi Irina a avut acea încredere şi, cu certitudine, cea mai importantă finală a carierei, în care se califica acum 10 zile la ITF W80 Cagnes-sur-Mer  a avut un rol important. Altfel nu ar fi putut să joace atât de curat, de limpede şi – aducându-mi aminte de loburile sclipitoare peste jucătoarea croată, venită deseori pripit la fileu, într-un exces de agresivitate, menit probabil să-şi intimideze adversara – mă văd nevoit să repet, atât de inteligent.

Cifrele statistice ale partidei stau mărturie pentru această stare de fapt:

Irina a jucat 73% din puncte cu primul serviciu – Donna, 57% -, dintre care românca a câştigat 54% – Donna, 59% -, dar cu al doilea a câştigat 71% din puncte – Donna, doar 33%.
Irina a avut 18 lovituri câştigătoare – Donna, 25, dar jucătoarea noastră a comis 11 erori neforţate şi adversara ei, 34, mărturie a jocului mai îngrijit.

În sfârşit, Irina Bara a câştigat 70 din punctele jucate şi Donna Vekic, 56, încă o dovadă a superiorităţii jucătoarei noastre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.