Se apropie sfârşitul unei ere. Roger Federer şi Serena Williams nu mai apar în clasamentele respective.
Novak Djokovic, campion la Wimbledon a coborât pe locul 7 ATP

Sigur, poate este impropriu spus “era Federer”, pentru că el nu a dominat singur în ultimele două decenii, aşa cum am văzut şi în articolul de azi dimineaţă, dar oricum, amprenta lăsată de rezultatele sale, de jocul lui, la limita genialităţii, a sportivităţii aproape fără cusur, au fost emblematice pentru această perioadă.

Nu, Roger nu s-a retras – va mai juca oricum încă o dată la ATP 500 Basel – dar începând de astăzi – când s-au scăzut punctele de la Wimbledon 2021 – el nu mai apare în clasamentul ATP, în care apărea pentru prima dată pe 22 septembrie 1997 –  locul 803.
Pe 11 octombrie 1999 intra pentru prima dată în top 100 ATP, pe care nu l-a mai părăsit de atunci, adică timp de 1.188 de săptămâni.
În 310 dintre acestea s-a clasat pe locul 1 ATP (în 8 serii).

Tot în 1997, cu o lună mai târziu – pe 20 octombrie – Serena Williams era luată pentru prima dată în calcul în clasamentul WTA – locul 453.
319 săptămâni a fost numărul 1. Dar astăzi, nici legendara jucătoare americană, care a dominat cu autoritate tenisul feminin pentru îndelungate perioade, nu mai are nici ea clasament.
Nici ea nu s-a retras, tocmai a jucat în primul tur la Wimbledon, ba şi-a manifestat intenţia de a participa la US Open.

Revenind la clasamentul ATP, pe care îl putem studia aici, aceleaşi puţine cuvinte pe care le spuneam mai devreme despre cel WTA, rămân în totalitate valabile şi în acest caz.

După ce vedem că Novak Djokovic, campion la  Wimbledon 2022, ocupă locul 7 ATP (dacă s-ar fi acordat puncte, ar fi fost pe 4 ATP)  – cel mai slab după 13 august 2018 încoace – nu ar mai fi prea multe de adăugat. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.