Sezonul 2023 începe în circuitele principale, cu o competiţie despre care am vorbit deja, cea a echipelor mixte “United Cup”. 
Una cât se poate de oficială, gradul de comparaţie nu este forţat, ci face referire la celelalte evenimente pe echipe, unde fie se acordă titlul de campioană mondială, nu şi puncte ATP sau WTA – Davis Cup, Billie Jean King Cup – fie au / aveau un caracter semidemonstrativ, precum Laver Cup sau defuncta Hopman Cup, dar în cazul cărora ATP, respectiv ITF contabilizează (sau o făceau) rezultatele în palmaresul de victorii – înfrângeri al jucătorilor / jucătoarelor.
Singura care acorda puncte ATP este, de asemenea, defuncta ATP Cup, care din diferite cauze nu a rezistat decât timp de trei ediţii, 2020 – 2022.

Locul acesteia din urmă a fost luat în calendar de “United Cup”, care se va disputa în Australia şi unde se vor acorda atât puncte ATP / WTA – până la un maxim de 500 – cât şi premii financiare direct legate de rezultate, în valoare totală de 15 milioane USD.
Formatul competiţiei care se va disputa între 29 decembrie şi 8 ianuarie, în formatul  6 grupe a câte 3 echipe, câte două în trei oraşe: Perth, Brisbane şi Sydney. Câştigătoarele celor două grupe din fiecare oraş, se vor întâlni pentru un loc în semifinalele care se vor disputa în arena Ken Rosewall din Sydney. A 4-a echipă va fi cea mai bine clasată din grupe.
Formatul întâlnirilor este de 2 partide ATP, două WTA şi una de dublu mixt.

Echipele participante au fost desemnate, ultimele două – Bulgaria şi Kazahstan, ieri – iar ordinea de joc a competiţiei a fost publicată: 

Credit: unitedcup.com

Cele 18 echipe au fost admise astfel [aici, loturile complete, cu precizarea că locurile jucătorilor, care au stat la baza aceptării, nu mai sunt în fiecare caz de actualitate]: 

  • 6 pe baza celor mai bine clasaţi jucători în ierarhia ATP: Spania – Nadal, Germania – Zverev, Grecia – Tsitsipas, Norvegia – Ruud, Marea Britanie – Norrie, Bulgaria – Dimitrov
    După cum observăm imediat, absenţele lui Djokovic, Auger-Aliassime, Shapovalov nu au permis calificarea naţiunilor respective.
  • 6 pe baza celor mai bine clasate jucătoare în ierarhia WTA: Polonia – Swiatek, SUA – Pegula, Franţa – Garcia, Elveţia – Bencic, Brazilia – Haddad Maia, Cehia – Kvitova
  • 6 pe baza celui mai bun clasament combinat al jucătorului şi jucătoarei: Italia – Berrettini şi Trevisan, Australia – Kyrgios şi Tomljanovic, Argentina – Schwartzman şi Podoroska, Croaţia – Coric şi Martic, Belgia – Goffin şi Mertens, Kazahstan – Bublik şi Putintseva

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.