Finala ultimului turneu de Grand Slam al sezonului, US Open 2021 i-a prilejuit lui Daniil Medvedev câştigarea primului titlu major al carierei, după două tentative eşuate în ultimul meci – la US Open 2019 şi Australian Open 2021 – şi după o victorie surprinzător de clară în finală.

Jucătorul rus încheie turneul cu un singur set pierdut în 7 partide, al treilea din meciul cu Botic van de Zandschulp (117) [Q] în sferturile de finală.

Credit Foto: Darren Carrol, Garret Elwood / USTA via usopen.org

Aceasta, şi prin prisma mizei uriaşe care apăsa pe umerii adversarului său: completarea celui de-al doilea Grand Slam calendaristic din Era Open.

Să fi fost tocmai această miză cea care l-a împiedicat pe Novak Djokovic să ofere o replică mai bună? Înfrângerea din semifinalele turneului olimpic, unde pierduse şansa pentru un Golden Slam calendaristic este un argument în acest sens. Oboseala unui sezon în care a câştigat trei turnee majore şi uzura atâtor ani de carieră, ar fi o altă explicaţie.

Dar indiferent de prestaţia finalistului, campionul a adoptat cea mai bună tactică posibilă şi a adaptat-o pe parcurs, interzicându-i adversarului orice tentativă de a reveni pe tabelă.
Chiar şi în finalul partidei, atunci când o parte a publicului l-a ajutat pe Nole – o atitudine profund nesportivă, jenantă – bruindu-l pe Daniil la serviciu, care a comis o dublă greşeală la minge de meci şi imediat încă una, facilitându-i jucătorului sârb singurul break din meci, tot el a fost mai puternic pe plan psihic.
În timp ce Nole a plâns în hohote la schimbarea terenului, mişcat de ajutorul pe care i l-a dat publicul, Daniil a trecut peste adversitatea audienţei şi a închis în următorul joc de serviciu.

O partidă în care Medvedev a servit exemplar, iar Djokovic a venit mult la fileu, încercând să înfrângă astfel rezistenţa adversarului. A avut multe reuşite la fileu, dar nu suficiente pentru a înclina balanţa în favoarea lui sau măcar pentru a o echilibra:

Novak Djokovic (1) [1] – Daniil Medvedev (2) [2] 6-4, 6-4, 6-4 în 2h15′ [galerie videoclipuri, la sfârşitul ştirii]

Statisticile i-au fost favorabile jucătorului rus, cu excepţia punctelor jucate la fileu şi a dublelor greşeli:

  • Medvedev: 4 din 8 mingi de break convertite; Djokovic: 1-6
  • aşi: 16-6, e adevărat 9 duble greşeli Medvedev, doar 3 Djokovic
  • Medvedev: 58% din punctele jucate cu primul serviciu, din care a câştigat 81%; Djokovic: 80 % jucate cu primul, 54% câştigate
  • Medvedev a câştigat 58% cu al doilea serviciu, iar Djokovic doar 40
  • Puncte câştigate la fileu: Medvedev 50% (6/12), iar Djokovic 66% (31/47)
  • Lovituri câştigătoare: 99-83 pentru Medvedev, erori neprovocate: 31-38

Palmaresul direct a devenit acum 5-4 pentru Nole, iar cel pe hard: 4-3.

Medvedev a obţinut a 4-a victorie în faţa unui lider al ierarhiei ATP – precedentele 3 tot în faţa lui Djokovic, în sferturile ATP Masters 1000 Monte Carlo 2019, în semifinalele ATP Masters 1000 Cincinnati 2019, în grupele Turneului Final ATP, Londra 2020 -, a 8-a în faţa unui jucător din top 5 ATP şi a 22-a în faţa unuia din top 10.

Daniil Medvedev (clasat pe cel mai bun loc al carierei, prima dată pe 15 martie 2021, 25 de ani  împliniţi pe 11 februarie) a cucerit al 4-lea titlu al sezonului – după ATP 1000 Toronto, ATP 250 Marsilia şi Mallorca – şi al 13-lea al carierei  [12 pe hard şi unul pe iarbă]:

Dacă în clasamentul ATP publicat astăzi, Daniil a rămas pe locul 2 – iar Novak ocupă lul 1 pentru a 338-a săptămână – în cel al sezonului, “Fed Ex Race to Turin”, Medvedev a urcat pe locul 2, depăşindu-l pe Tsitsipas.

US Open 2021: Punctele şi premiile financiare pentru fiecare tur

Galerie videoclipuri (4)
Momentele importante al finalei. Interviul de pe teren al campionului.
Festivitatea de premiere
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.