Cele două adolescente care au uimit lumea tenisulului la US Open 2021 au avansat pe fiecare jumătate de tablou până în finala care se va disputa sâmbâtă, începând cu ora 23.00 şi va fi:

Emma Răducanu (150 WTA) [Q]Leylah Fernandez (73)

Palmares direct: 0-0

Ele s-au mai întâlnit la junioare, în turul 2 al Wimbledon 2018, atunci când Emma câştiga: 6-2, 6-4 şi ajungea până în sferturile de finală, unde era învinsă de viitoarea campioană, Iga Swiatek, ulterior şi campioana senioarelor la Roland Garros 2020: 6-0, 6-1.

Fiecare finalistă în parte a avut realizări ieşite din comun şi a stabilit recorduri.

Cele comune sunt:

  • pentru prima dată la un turneu de Grand Slam, în Era Open, două jucătoare necotate printre capii de serie vor disputa finala (valabil şi pentru masculin)
  • pentru prima dată după US Open 1999 şi pentru a 9-a oară în Era Open, două jucătoare mai tinere de 20 de ani se vor întâlni în finală [Credit: @JeuSetMaths]

Credit Foto: @usopen, @wta, @australianopen

Emma Răducanu, care va împlini 19 ani pe 13 noiembrie a devenit:

  • prima jucătoare promovată din calificări din istorie, care va disputa finala unui turneu major (valabil şi pentru masculin)
  • cea mai tânără finalistă la un turneu major, după Maria Sharapova la Wimbledon 2004
  • a 4-a jucătoare care se califică în finala US Open la prima participare [Credit: @TennisMyLife68]

  • prima jucătoare britanică finalistă la un turneu major, după Virginia Wade la Wimbledon 1977

La Wimbledon 2021 – unde intrase în lumea tenisului mare prin calificarea în optimile de finală – fusese invitată pe tabloul principal.
Aici a jucat în calificări, a promovat pe tabloul principal, unde a mai câştigat 6 partide, ajungând astfel la un total de 9 victorii, fără să piardă vreun set, unul singur a avut nevoie de prelungiri, o medie de 2,4 jocuri / set câştigate de adversare.

În cele 6 victorii de pe tabloul principal a eliminat mai întâi o jucătoare din afara top 100, apoi trei din top 50 WTA – prima, a doua şi cea care o învinsese pe favorita principală – pentru ca în continuare să treacă de doi capi de serie: campioana olimpică Belinda Bencic (12) [11] şi în semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului, încheiată joi, la miezul nopţii, după o nouă demonstraţie de forţă: 6-1, 6-4 în 1h24′ cu Maria Sakkari (18 WTA) [17].

În acest ultim meci, Răducanu şi-a câştigat toate jocurile de serviciu. A salvat 3 mingi de break în primul joc şi 4 în al treilea, acestea fiind şi singurele pe care le-a avut de înfruntat. Între timp câştigase la primire în jocul al doilea, iar în al 4-lea a mai făcut un break. De aici, partida a curs lin până la final, britanica a mai câştigat un joc la retur, al treilea din setul doi şi a mai ratat alte 6 ocazii pentru dublu break [videoclip cu momentele importante ale semifinalelor, la sfârşitul articolului].

Ea s-a calificat în prima finală din circuitul principal, înainte de a veni aici o jucase pe singura din circuitul intermediar, la WTA 125 Chicago şi va urca deocamdată, datorită celor 1340 de puncte nete – 1300 pe tabloul principal şi 40 în calificări – acumulate până acum, până pe locul 32.
O eventuală victorie în finală ar duce-o până pe locul 23 (estimare, neoficial).

Dacă la Emma cantitatea, a se citi numărul partidelor câştigate, este formidabil, la “mai vârstnica” ei adversară din finală calitatea, a se citi locul din clasament al celor 6 jucătoare învinse, este ieşit din comun.

Leylah Fernandez, care a împlinit 19 ani pe 6 septembrie – a eliminat trei jucătoare din top 5 WTA: Naomi Osaka (3 WTA) [3]deţinătoarea titlului, campioană şi în 2018, în turul 3 (R32), Elina Svitolina (5) [5], care câştigase ultimele  9 partide şi luna trecută, bronzul olimpic, în sferturile de finală – şi joi pe Aryna Sabalenka (2) [2]. La care trebuie adăugată victoria din optimi (R16) în faţa campioanei de aici din 2016, Angelique Kerber (17) [16].

Ea a avut mult mai mult de muncit în semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului cu jucătoarea din Belarus, dar cu atât mai preţioasă este victoria obţinută: 7-6(3), 4-6, 6-4 după 2h21′.
În manşa întâi, Leylah a egalat de la 1-4 – un break în urmă – dar la 5-6 şi serviciul a trebuit să anuleze o minge de set a Arynei, înainte de a se impune în tie-break, iar în decisiv a fost rândul ei să fie egalată la 4, după ce condusese cu 4-2, dar a încheiat partida în forţă, cu un joc de serviciu câştigat la 15 şi unul de retur, la zero.

Leylah Ferandez (clasament maxim: 66 WTA / iunie 2021) s-a calificat în a treia finală a carierei, anul acesta a câştigat primul titlu al carierei fără să piardă vreun set, la WTA 250 Monterrey 2021, iar anul trecut pierduse prima finală a carierei, la WTA 250 Acapulco 2020 (ambele turnee s-au disputat pe hard).

Graţie celor 1230 de puncte nete acumulate – anul trecut juca în turul 2 (R64)=70 de puncte – are asigurat un progres până pe locul 27, iar o eventuală victorie în finală ar duce-o pe locul 19 (estimare, neoficial).

Ordinea de joc – 10.09 – US Open 2021

US Open 2021: Punctele şi premiile financiare pentru fiecare tur

Galerie videoclipuri (2)


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.