Nick Kyrgios îl învinge din nou pe numărul 1 ATP, Daniil Medvedev, deţinătorul titlului. Schimbare de lider în clasament. Sferturile de pe jumătatea superioară a tabloului

Au fost decise sferturile de finală de pe jumătatea superioară a tabloului US Open 2022.

Embed from Getty Images

Pe primul sfert al tabloului Nick Kyrgios şi-a continuat sezonul remarcabil şi l-a mai învins încă o dată pe liderul ierarhiei ATP, Daniil Medvedev – care era şi deţinătorul titlului – ultima dată, luna trecută, în turul doi la ATP Masters 1000 Montréal.
Australianul a câştigat ieri manşa întâi, la capătul unui tie-break la 11, în care a salvat mai întâi 3 mingi de set – la 5-6, 6-7 şi 7-8 – ca apoi să rateze la rândul lui alte 3 – la 9-8, 10-9 şi 11-10 – înainte de a o converti pe a 4-a. A pierdut setul al doilea, dar a dominat următoarele două, în care a avut de anulat doar o minge de break a adversarului,  a câştigat o dată, respectiv de două ori la retur şi a încheiat partida cu al 21-lea as [rezultatele, în tabloul PDF de mai jos, de asemenea, videoclipuri cu momentele importante ale celor patru partide jucate duminică].

Aceasta a fost a 3-a victorie a lui Nick în faţa unui număr 1 ATP, a 14-a în faţa unui adversar clasat în top 5 ATP şi a 27-a în faţa unuia din top 10:

Credit Info: wikipedia.org

Palmaresul direct a devenit acum 4-1 pentru jucătorul australian, care bifează a doua prezenţă consecutivă în sferturile unui turneu major – la Wimbledon a fost finalist – şi a 4-a în total, la Wimbledon 2014 şi Australian Open 2015, oprindu-se în această fază.

O consecinţă imediată a acestui rezultat este că de azi într-o săptămână se va petrece o schimbare a liderului ierarhiei ATP, jucătorii cu şanse teoretice fiind Rafael Nadal, care conduce acum în clasamentul live, dar şi Carlos Alcaraz – spaniolii joacă astăzi în optimi – şi Casper Ruud, calificat deja în sferturi (vezi mai jos).
Rafa va redobândi locul 1 ATP dacă se va califica în finală sau dacă va pierde fie în semifinale, fie în sferturi şi niciunul din ceilalţi doi nu devine campion sau în optimi, cu condiţia ca nici Alcaraz, nici Ruud să nu se califice în finală.
Carlos şi Casper au nevoie de titlu sau doar de finală, cu condiţia ca acolo să nu fie învinşi de celălalt pretendent şi Rafa să piardă în optimi.

Embed from Getty Images

Nick Kyrgios (25) [23], care şi-a asigurat un progres până în interiorul top 20 ATP (clasament maxim: 13 ATP / octombie 2016) îl va întâlni marţi în sferturile de finală pe un compatriot al lui Daniil Medvedev, Karen Khachanov (31) [27], căruia i-au trebuit 5 seturi pentru a-l elimina pe campionul de la ATP Masters 1000 Montréal, Pablo Carreño Busta (15) [12] şi a duce palmaresul direct la 6-3.

Jucătorul născut la Moscova s-a mai calificat în sferturi la Roland Garros 2019 şi Wimbledon 2021, fiind învins de fiecare dată.

Nick şi Karen se vor întâlni pentru a treia oară, victoriile sunt până acum împărţite şi obţinute la capătul unor meciuri extrem de echilibrate:

Credit Info: atptennis.com

Al doilea sfert al tabloului va fi:

Matteo Berrettini (14) [13]Casper Ruud (7) [5], palmares direct 2-3 (1-0 pe hard, în turul 3 al US Open 2020):

Embed from Getty Images

Italianul a avut mult de furcă înainte de a-l învinge pe Alejandro Davidovich Fokina (39) în 5 seturi şi s-a calificat astfel pentru a doua oară anul acesta în sferturile unui turneu major – semifinale la Australian Open (la Roland Garros şi Wimbledon nu a participat) – şi a 6-a oară în total: finalist la Wimbledon 2021, semifinalist la US Open 2019 şi înfrângeri în această fază la Roland Garros şi US Open 2021.
Aşadar, el este singurul din cei patru sfertfinalişti de pe jumătatea superioară care s-a mai calificat printre ultimii 8 la US Open.

Embed from Getty Images

Aceasta, pentru că jucătorul norvegian – căruia i-au fost necesare doar 4 seturi, înainte de a-l opri pe lucky loser-ul Corentin Moutet (112) – a mai trecut de optimi la un turneu de Grand Slam, doar anul acesta, la Roland Garros, unde a ajuns până în finală.

Credit Foto: @usopen

Astăzi se joacă optimile de pe jumătatea inferioară a tabloului. De asemenea, este programată partida din primul tur (R64) a juniorului nostru, Alexandru Coman, în meciul al doilea, de pe terenul 4, de la ora estimată 19.30.

Ordinea de joc – 05.09 – US Open 2022

@ New York
29 aug - 11 sept 2022
"US Open"
Grand Slam - hard, aer liber
$ 60.100.000

 Galerie videoclipuri (4)


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.