Duminică încep calificările, dar o jucătoare şi-a câştigat deja locul pe tabloul principal. Câteva date despre turneu şi despre un eveniment din marja turneului. Despre înscrierile la turneele din circuitul WTA

Săptămâna viitoare se va disputa prima ediţie a turneului din circuitul intermediar, WTA 125 “BCR Iaşi Open”, care va fi găzduit de baza Ciric şi va fi dotat cu premii financiare în valoare de 115.000 USD, cele obişnuite pentru această categorie de turnee.
Proprietară a turneului este aceeaşi firmă “Concord Service Center”, care a organizat până acum trei ediţii ale ATP Challenger “Concord Iaşi Open”.

Directorul general al firmei, Andrei Oriţa, despre obiectivele pe care şi le propune:

Tenisul din circuitul WTA este cea mai bine plătită disciplină sportivă feminină din lume. Și, fiind cea mai bine plătită profesie, înseamnă că și exigențele sunt foarte mari.
Îmi doresc să ajutăm tinerii jucători de tenis români, în special din regiunea Moldovei. Chiar acum se desfășoară un turneu de precalificare, sunt fazele finale și junioarele din România, aplicând pe site-ul partenerului nostru tehnic FRT, pot să intre în posesia unui wild-card în calificări, care înseamnă 1 punct WTA.
Practic, dacă ești total necunoscut, vii și joci acest turneu, ești urmărit și de o agenție, ți se pune o oglindă și ți se acordă acele șanse care până acum au lipsit.
Din punct de vedere tehnic, turneul oferă în premieră națională un sistem electronic line-calling. Astfel, jucătoarele care sunt nemulțumite de o decizie a arbitrilor au posibilitatea să o conteste, iar un sistem automat va afișa decizia corectă.
Dezideratul nostru este să finanțăm cu ajutorul spectatorilor aproximativ 20 la sută din acest turneu. La băieți am reușit 5% la sută, dar este un pas înainte pentru prima ediție cu spectatori și avem încredere că vom progresa la acest turneu feminin.
Sunt onorat că reușim să avem asemenea parteneri, mulțumesc domnului primar Mihai Chirica și Primăriei Municipiului Iași, partenerului tehnic FRT și Agenției Open Events, BCR și tuturor sponsorilor pentru implicare.

Calificările încep duminică [Ordinea de joc, mai jos], dar sâmbătă s-a jucat un meci de baraj între Oana Simion (450) şi Ilinca Amariei (844), miza fiind care dintre cele două jucătoare moldovence – cea dintâi este născută la Piatra Neamţ, a doua este din Iaşi – urma să primească un wild card pe tabloul principal, învinsa urmând să fie invitată în calificări.
A câştigat Oana: 6-7(3), 6-1, 6-1, aşa că jucătoarea în vârstă de 26 de ani (clasament maxim: 380 WTA / iulie 2021), despre care am tot vorbit în paginile TENISite.info – ultima dată, legat de proba de dublu – va evolua pe cel mai important tablou principal al carierei [videoclip cu interviul ei, mai jos].

Andreea şi Oana la evenimentul de aseară
Credit Foto: @Luca’s Frame

A doua miză a acestei  partide a fost aceea că învingătoarea avea să participe la unul din numeroasele evenimente organizate în marja turneului – s-a desfăşurat aseară, două videoclipuri, mai jos – un meci demonstrativ de mini-tenis, în centrul Iaşiului, cu Andreea Prisăcariu (342), invitată şi pe tabloul principal la turneul din oraşul natal.

Revenind la tabloul calificărilor [în format PDF, mai jos] – compus din 16 jucătoare, după două runde, 4 dintre ele vor promova pe tabloul principal –  în afara Ilincăi Amariei, campioanei naţionale a junioarelor U18 la ediţia 2020, care ieri a împlinit 20 de ani, mai sunt prezente alte 8 jucătoare din România.

De pe sfertul al 3-lea se va califica sigur o româncă şi probabil, încă una de pe al 4-lea, astfel că cel puţin alte două vor fi prezente pe tabloul – care va fi tras la sorţi astăzi – o oportunitate pentru acestea, la fel ca pentru cele invitate direct.

Cap de serie 1 este japoneza Yuki Naito (195), singura prezenţă din top 200 WTA, dar şi nume tari ale tenisului autohton, precum Cristina Dinu (317, fostă 179 WTA / septembrie 2013) [3], Ilona Ghioroaie (362) [4] sau Miriam Bulgaru (408) [8], care acum două săptămâni juca în al doilea sfert de finală ITF W60 al carierei, la Olomouc, după trei partide câştigate.

Din cauza problemelor cu zborurile, destule jucătoare nu au mai ajuns, ultima absentă fiind jucătoarea din Venezuela, Andrea Gamiz (372), astfel că adversara ei a avansat fără să joace, alte jucătoare autohtone nemaifiind prezente on site (la faţa locului).
Aşa că, în afara Laviniei Tănăsie (759, 17 ani), care a primit wild card-ul pentru că a câştigat turneul de precalificare, pe tabloul calificărilor au fost invitate şi finalista – Ştefana Lazăr (-) – dar şi semifinalista Camelia Hristea (-).

De altfel, înscrierea se putea face şi via email, dar se pare că jucătoarele noastre nu cunosc sistemul de înscriere la turneele WTA, ceea ce este regretabil pentru că ar fi putut beneficia de 1 punct WTA şi un premiu financiar de 600 USD.
Ca exemplu, ultima jucătoare admisă pe lista rezervelor este indonezianca Beatrice Gumulya, clasată pe locul 989 WTA.

Ordinea de joc – 31.07 – WTA 125 Iaşi

Tabloul Calificărilor – WTA 125 Iaşi 2022

Galerie videoclipuri (3): Oana, după meciul de baraj şi câteva din mingile schimbate la demonstrativul PrisăcariuSimion

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BCR Iasi Open (@bcriasiopen)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.