..

[2 august]

10 românce vor juca în primul tur, după ce încă 3 au promovat din calificări

Luni, la WTA 125 “BCR Iaşi Open”, a fost recuperată întârzierea cauzată de ploaia de duminică şi s-au disputat ambele runde ale calificărillor.

Pe tabloul principal s-au calificat primii 4 capi de serie [rezultatele celor două runde în tabloul PDF de mai jos]: Yuki Naito (Japonia, 195), Darya Astakhova (Rusia, 256), Cristina Dinu (313) şi Ilona Ghioroaie (360).
De asemenea, au intrat doi lucky loseri:
Lavinia Tănăsie (755) şi Olivia Tjandramulia (Australia, 413), după retragerile Gabrielei Lee (136), din cauza unui deces în familie – ea era prezentă şi pe tabloul de dublu, unde ar fi făcut echipă cu Oana Simion – şi a Laurei Pigossi (106) – învinsa Anei din sferturile WTA 250 Varşovia şi vicecampioană tot anul acesta la WTA 250 Bogota – din cauza unei accidentări la mână.

Dinu, Ghioroaie, Tănăsie, Nato, Astakhova şi Tjandramulia
Credit foto: Cristina Huţu / Creative Fortitude pentru “BCR Iaşi Open”

Ilona Ghioroaie (24 de ani), Lavinia Tănăsie (17 ani) şi Darya Astakhova (20 de ani) vor juca pentru prima dată pe un tablou principal WTA 125 (sau WTA), Cristina Dinu (29 de ani) a mai fost prezentă de trei ori – la WTA 250 Bucureşti 2014 trecea de primul tur -, Yuki Nato (21 de ani) a jucat sferturi la WTA 125 Seul 2021 şi la WTA 250 Cluj-Napoca a pierdut în primul tur, iar Olivia Tjandramulia (25 de ani) a câştigat o partidă pe un tablou principal WTA 125.

Ele au fost repartizate pe tabloul principal [mai jos, poziţiile lor pe tablou], 10 românce urmând să joace în primul tur (R32)  (8, câte erau iniţial + 3 – Gabriela), 8 pe jumătatea superioară şi doar două, pe cea inferioară.

Danilovic

Luni s-au disputat şi două partide din primul tur (R32), primele jucătoare calificate în optimi fiind Olga Danilovic (115) [4] – care acum trei săptămâni juca finala WTA 250 Lausanne – şi Nastasja Schunk (146) – care anul acesta a jucat pe primele tablouri principale de Grand Slam, la Roland Garros şi Wimbledon, fiind învinsă la ambele turnee în primul tur de Simona Halep, respectiv, Mihaela Buzărnescu.

Astăzi se vor disputa alte 13 partide din primul tur (R32) [Ordinea de joc, mai jos], iar a 16-a, în care Ana Bogdan – vicecampioana de săptămâna trecută de la WTA 250 Varşovia [articol actualizat cu fotografii de la festivitatea de premiere] o va întâlni pe Oana Simion – urmând să se joace miercuri, aşa cum era firesc, pentru a-i oferi celei dintâi timp de refacere.

Partidele de pe terenul central sunt transmise de Digi Sport,
astăzi începând cu ora 13.00

Distribuţia pe tabloul principal [în format PDF, mai jos] a capilor de serie – cu 3 dintre ei în top 100, conform noului clasament – şi a româncelor:

Jumătatea superioară

Sfertul 1: Golubic (92) [1] (Tănăsie), Bara (124) [7] (Buzărnescu, Dinu)

Sfertul 2: Bogdan (75) [3] (Simion, Prisăcariu), Gorgodze (147) [8] (Ghioroaie)

Jumătatea inferioară

Sfertul 3: Pigossi (106) [5] Tjandramulia (413) [LL], Danilovic (115) [4]

Sfertul 4: Mladenovic (112) [6] (Ignatik), Udvardy (93) [2] (Szabo)

TENISite.info este partener media oficial al
ATP Challenger “Concord Iaşi Open”

Ordinea de joc 02.08 – WTA 125 Iaşi 2022

Tabloul de Simplu – WTA 125 Iaşi 2022

Tabloul de Dublu – WTA 125 Iaşi 2022

Tabloul Calificărilor – WTA 125 Iaşi 2022

Înapoi la Cuprins

..

[1 august]

Deocamdată, 8 jucătoare din România sunt prezente pe tabloul principal, care a fost tras la sorţi. În calificări nu s-a jucat deloc duminică. 16 jucătoare din România sunt prezente pe tabloul de dublu

Vorbeam astăzi de dimineaţă despre calificările primei ediţii a WTA 125 “BCR Iaşi Open”, care ar fi trebuit să înceapă astăzi. Dar din cauza ploii nu s-a jucat nicio partidă [anunţul oficial, mai jos], astfel că mâine se anunţă o zi extrem de aglomerată pe terenurile bazei Ciric, dar şi alte reprize de ploaie.

Dar tablourile principale au fost trase la sorţi.

Pe cel de simplu – 32 de jucătoare [în format PDF, mai jos] – regăsim – deocamdată, pentru că cel puţin încă o româncă va promova din calificări – 8 jucătoare din România:

  • 2 capi de serie: Ana Bogdan (108) [3] şi Irina Bara (125) [7]
  • 3 acceptate direct: Mihaela Buzărnescu (132), Gabriela Lee (146), Alexandra Cadanţu-Ignatik (154)
  • 3 wild card-uri: Andreea Prisăcariu (342), Oana Simion (450), Briana Szabo (783 – mezina în vârstă de 16 ani)

6 românce sunt prezente pe jumătatea superioară a tabloului – 3 pe primul sfert şi 3 pe al doilea – şi doar două pe cea inferioară, pe al 4-lea sfert.

Al 4-lea wild card a fost acordat croatei Antonia Ruzic (267).

În primul tur avem şi o confruntare între românce, în care vicecampioana de săptămâna acesta la WTA 250 VarşoviaAna Bogdan – o va întâlni pe Oana Simion, care va juca pe cel mai important tablou al carierei.

Dacă pentru moment niciun cap de serie nu este în top 100 WTA, săptămâna viitoare, trei vor avansa în acest interval al clasamentului: Ana Bogdan (75), Viktorija Golubic (92) şi Panna Udvardy (93), iar alte trei se vor clasa în imediata apropiere, Laura Pigossi (106), Kristina Mladenovic (112) şi Olga Danilovic (114) [aceste locuri sunt estimări neoficiale]

Capii de serie au fost repartizaţi astfel pe tablou:

Jumătatea superioară

Sfertul 1: Golubic (103) [1], Bara (125) [7]

Sfertul 2: Bogdan (108) [3], Gorgodze (126) [8]

Jumătatea inferioară

Sfertul 3: Pigossi (113) [5], Danilovic (111) [4]

Sfertul 4: Mladenovic (116) [6], Udvardy (106) [2]

Dacă pe tabloul de simplu, un sfert dintre jucătoare sunt românce, pe cel de dublu, proporţia este de 50%, 16 fiind prezente în 9 echipe.
Irina Bara (57 WTA la dublu) face echipă cu Mihaela  Buzărnescu (444), nu cu Ekaterine Gorgodze (45), care nu s-a înscris la dublu.

Credit Foto copertă: Ana la WTA 250 Varşovia.
Credit Foto: @bnpparisbaspoland open

Tabloul de Simplu – WTA 125 Iaşi 2022

Tabloul de Dublu – WTA 125 Iaşi 2022

Tabloul Calificărilor – WTA 125 Iaşi 2022

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BCR Iasi Open (@bcriasiopen)

Înapoi la Cuprins

..

[31 iulie]

Duminică încep calificările, dar o jucătoare şi-a câştigat deja locul pe tabloul principal. Câteva date despre turneu şi despre un eveniment din marja turneului. Despre înscrierile la turneele din circuitul WTA

Săptămâna viitoare se va disputa prima ediţie a turneului din circuitul intermediar, WTA 125 “BCR Iaşi Open”, care va fi găzduit de baza Ciric şi va fi dotat cu premii financiare în valoare de 115.000 USD, cele obişnuite pentru această categorie de turnee.
Proprietară a turneului este aceeaşi firmă “Concord Service Center”, care a organizat până acum trei ediţii ale ATP Challenger “Concord Iaşi Open”.

Directorul general al firmei, Andrei Oriţa, despre obiectivele pe care şi le propune:

Tenisul din circuitul WTA este cea mai bine plătită disciplină sportivă feminină din lume. Și, fiind cea mai bine plătită profesie, înseamnă că și exigențele sunt foarte mari.
Îmi doresc să ajutăm tinerii jucători de tenis români, în special din regiunea Moldovei. Chiar acum se desfășoară un turneu de precalificare, sunt fazele finale și junioarele din România, aplicând pe site-ul partenerului nostru tehnic FRT, pot să intre în posesia unui wild-card în calificări, care înseamnă 1 punct WTA.
Practic, dacă ești total necunoscut, vii și joci acest turneu, ești urmărit și de o agenție, ți se pune o oglindă și ți se acordă acele șanse care până acum au lipsit.
Din punct de vedere tehnic, turneul oferă în premieră națională un sistem electronic line-calling. Astfel, jucătoarele care sunt nemulțumite de o decizie a arbitrilor au posibilitatea să o conteste, iar un sistem automat va afișa decizia corectă.
Dezideratul nostru este să finanțăm cu ajutorul spectatorilor aproximativ 20 la sută din acest turneu. La băieți am reușit 5% la sută, dar este un pas înainte pentru prima ediție cu spectatori și avem încredere că vom progresa la acest turneu feminin.
Sunt onorat că reușim să avem asemenea parteneri, mulțumesc domnului primar Mihai Chirica și Primăriei Municipiului Iași, partenerului tehnic FRT și Agenției Open Events, BCR și tuturor sponsorilor pentru implicare.

Calificările încep duminică [Ordinea de joc, mai jos], dar sâmbătă s-a jucat un meci de baraj între Oana Simion (450) şi Ilinca Amariei (844), miza fiind care dintre cele două jucătoare moldovence – cea dintâi este născută la Piatra Neamţ, a doua este din Iaşi – urma să primească un wild card pe tabloul principal, învinsa urmând să fie invitată în calificări.
A câştigat Oana: 6-7(3), 6-1, 6-1, aşa că jucătoarea în vârstă de 26 de ani (clasament maxim: 380 WTA / iulie 2021), despre care am tot vorbit în paginile TENISite.info – ultima dată, legat de proba de dublu – va evolua pe cel mai important tablou principal al carierei [videoclip cu interviul ei, mai jos].

Andreea şi Oana la evenimentul de aseară
Credit Foto: @Luca’s Frame

A doua miză a acestei  partide a fost aceea că învingătoarea avea să participe la unul din numeroasele evenimente organizate în marja turneului – s-a desfăşurat aseară, două videoclipuri, mai jos – un meci demonstrativ de mini-tenis, în centrul Iaşiului, cu Andreea Prisăcariu (342), invitată şi pe tabloul principal la turneul din oraşul natal.

Revenind la tabloul calificărilor [în format PDF, mai jos] – compus din 16 jucătoare, după două runde, 4 dintre ele vor promova pe tabloul principal –  în afara Ilincăi Amariei, campioanei naţionale a junioarelor U18 la ediţia 2020, care ieri a împlinit 20 de ani, mai sunt prezente alte 8 jucătoare din România.

De pe sfertul al 3-lea se va califica sigur o româncă şi probabil, încă una de pe al 4-lea, astfel că cel puţin alte două vor fi prezente pe tabloul – care va fi tras la sorţi astăzi – o oportunitate pentru acestea, la fel ca pentru cele invitate direct.

Cap de serie 1 este japoneza Yuki Naito (195), singura prezenţă din top 200 WTA, dar şi nume tari ale tenisului autohton, precum Cristina Dinu (317, fostă 179 WTA / septembrie 2013) [3], Ilona Ghioroaie (362) [4] sau Miriam Bulgaru (408) [8], care acum două săptămâni juca în al doilea sfert de finală ITF W60 al carierei, la Olomouc, după trei partide câştigate.

Din cauza problemelor cu zborurile, destule jucătoare nu au mai ajuns, ultima absentă fiind jucătoarea din Venezuela, Andrea Gamiz (372), astfel că adversara ei a avansat fără să joace, alte jucătoare autohtone nemaifiind prezente on site (la faţa locului).
Aşa că, în afara Laviniei Tănăsie (759, 17 ani), care a primit wild card-ul pentru că a câştigat turneul de precalificare, pe tabloul calificărilor au fost invitate şi finalista – Ştefana Lazăr (-) – dar şi semifinalista Camelia Hristea (-).

De altfel, înscrierea se putea face şi via email, dar se pare că jucătoarele noastre nu cunosc sistemul de înscriere la turneele WTA, ceea ce este regretabil pentru că ar fi putut beneficia de 1 punct WTA şi un premiu financiar de 600 USD.
Ca exemplu, ultima jucătoare admisă pe lista rezervelor este indonezianca Beatrice Gumulya, clasată pe locul 989 WTA.

Ordinea de joc – 31.07 – WTA 125 Iaşi

Tabloul Calificărilor – WTA 125 Iaşi 2022

Galerie videoclipuri (3): Oana, după meciul de baraj şi câteva din mingile schimbate la demonstrativul PrisăcariuSimion

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BCR Iasi Open (@bcriasiopen)

Înapoi la Cuprins

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.