Sorana Cîrstea a câştigat a patra partidă la turneul WTA 1000 (mandatory) “BNP Paribas Open”, care se dispută la Indian Wells şi s-a calificat astfel pentru a 4-a oară în sferturile de finală ale unui turneu din această subcategorie (fostă Premier Mandatory), după Madrid 2016, 2017 şi Beijng 2017.
Dacă la aceste trei turnee nu a depăşit faza sferturilor, la subcategoria WTA 1000 non mandatory – 900 de puncte pentru campioană (fostă Premier 5) a fost vicecampioană la Toronto 2013, după o finală cu Serena Williams (la singura prezenţă în sferturi).

Credit foto: @bnpparibas

Partida din optimile de finală de pe primul sfert al tabloului, disputată miercuri, a fost cea mai bună pe care a făcut-o de foarte mult timp încoace, dacă ţinem cont de locul adversarei, dar şi de forma sportivă a Carolinei Garcia, chiar dacă puţin mai scăzută decât cea cu care încheia sezonul trecut, atunci când devenea campioană la Turneul Final WTA.

Meciul a fost de o calitate înaltă, majoritatea punctelor fiind decise după schimburi palpitante şi încheiate cu realizări tehnice deosebite. Cu un stil de joc asemănător, cele două au fost agresive şi au încercat mereu să aibă iniţiativa, să-şi creeze avantaj, să câştige punctul sau să provoace greşeala adversarei, nu s-o aştepte.


Sorana a compensat superioritatea Carolinei la capitolul loviturilor direct câştigătoare prin mai puţine erori neprovocate, iar binecunoscuta explozie de la serviciu a acesteia,  printr-un al doilea net superior – 62% vs. 44% – şi printr-un joc mai aşezat, mai riguros şi în cele din urmă, semnificativ mai eficient, vezi mai sus diferenţa punctelor câştigate (61-54 la serviciu, 42-39 la retur). 

Dar jucătoarea din România a câştigat bătălia la capitolul psihic. Felul în care a trecut peste momentul în care a pierdut setul al doilea şi peste cel în care a fost egalată în decisiv a fost cu adevărat demn de toată admiraţia. S-a concentrat doar la fiecare punct, a neglijat tabela, dar şi manifestările adversarei – din nou, binecunoscute – care poate ne-au iritat pe noi, fanii Soranei, nu şi pe ea.


Din nou trebuie menţionată galeria românilor, pentru că pe antrenorul ei, Thomas Johansson, l-a omagiat ea la interviul acordat pe teren.

Embed from Getty Images

Imagini din timpul partidei

Sorana Cîrstea (83 WTA) – Caroline Garcia (5) [5] 6-4, 4-6, 7-5

Partida a durat 2h23′.
Meciul a început cu un schimb de break-uri şi alte şanse de a câştiga la retur nu au fost de nicio parte până în al 7-lea game. Acolo, Sorana a făcut break-ul care i-a permis să se desprindă în acest set, pentru că, din nou, ambele le-au câştigat clar pe următoarele trei în care au servit.
Jucătoarea noastră a câştigat prima la retur în al 5-lea game al setului doi şi la 4-3 şi serviciul a condus cu 40-0. Aici a fost momentul crucial al celui de-al doilea set, pentru că jucătoarea franceză a revenit şi a egalat la 4. Dar Sorana şi-a creat trei şanse pentru un nou break şi în următorul game. Le-a ratat pe toate şi Caroline a fost cea care a mai câştigat o dată la retur, în ultimul joc al setului.
Cîrstea a început cum nu se poate mai bine setul decisiv, cu două break-uri pentru 3-0. Avantajul primului l-a pierdut imediat, iar pe al celui de-al doilea, în game-ul 8.
Dar la 5 egal jucătoarea din România nu a mai repetat greşeala din primul set şi a convertit prima şansă de break pe care şi-a creat-o. Apoi a închis la serviciu cu un game câştigat la 15, convertind a doua minge de meci [videoclip, la sfârşitul articolului].

Jucătoarea noastră a câştigat prima partidă în faţa celei franceze, după ce le pierduse pe primele două, tot la capătul unor partide întinse pe durata a trei seturi.
Asta a menţionat Sorana şi la interviul de pe teren şi a adăugat că această victorie înseamnă mult pentru ea.

Aceasta este a 6-a victorie a Soranei în faţa unei adversare clasate în top 5 WTA – prima după mai bine de 5 ani – şi a 17-a în faţa uneia din top 10.
Primele 16 [Credit wikipedia.org]:

Ea acumulează deocamdată 215 puncte WTA – cu 95 mai multe decât cele 120 pentru optimile de finală din 2022 – care îi asigură un progres până pe locul 74 [estimare, neoficial]. Premiul financiar cuvenit pentru prezenţa în sferturi este în valoare de 184.465 USD.

Următorarea ei adversară este liderul clasamentului WTA şi deţinătoarea titlului, Iga Swiatek [1], care a obţinut o nouă victorie categorică, în optimi la Emma Răducanu (77): 6-3, 6-1 în 1h23′, după ce jucătoarea britanică nu a reuşit să ţină pasul decât până la 2-2.

Sorana şi Iga s-au mai întâlnit în optimile de finală ale Australian Open 2022, atunci când jucătoarea noastră câştiga primul set: 5-7, 6-3, 6-3 pentru cea poloneză, clasată atunci pe locul 9 WTA.
Ele s-au şi antrenat împreună înaintea sezonului curent, aşa cum a spus Iga la interviul de pe teren, adăugând că Sorana este o jucătoare care merită să fie în sferturile de finală ale turneului.
Partida se va diputa joi, astăzi fiind programate sferturile de pe jumătatea inferioară a tabloului [vom reveni].

Ordinea de joc – 15.03 – ATP / WTA  Indian Wells 2023

@ Indian Wells
8 - 19 mar 2023
"BNP Paribas Open"
WTA 1000 - hard, aer liber
$ 8.800.000

@ Indian Wells
8 - 19 mar 2023
"BNP Paribas Open"
ATP Masters 1000 - hard, aer liber
$ 8.800.000 / $ 10.143.750

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.