Krejcikova este prima care o învinge în acest sezon pe Sabalenka. În semifinale, urmează Pegula, care nu a jucat ieri şi care îşi serbează astăzi ziua de naştere. Gauff îi va da replica lui Swiatek, căreia nu i-a luat set până acum. Niculescu / Zimmermann au pierdut

La 6-0 şi 3-1 pentru Aryna Sabalenka (2) [2] – în sferturile de finală ale WTA 1000 „Dubai Duty Free Championships” –  se părea nu numai că jucătoarea născută la Minsk îşi va adăuga încă o victorie celor 13 cu care venise la meci, inclusiv 7 pentru titlul de la Australian Open – din tot atâtea jucate în 2023 – dar şi că a luat obiceiul celei care o precede în clasament, în ce priveşte scorul cu care se impune. Mai ales, că în primul set câştigase 27 din cele 40 de puncte jucate, e drept, salvase şi două mingi de break la 4-0.

Credit Foto: Jimmie48 Tennis Photography

N-a fost aşa pentru că Barbora Krejcikova (30) a fost autoarea unei reveniri spectaculoase: mai întâi a recuperat break-ul – pentru 2-3 -, apoi a stabilizat partida, până în tie-break niciuna nu şi-a mai creat vreo şansă de a câştiga la retur şi niciun joc nu a fost decis la avantaje.
Pentru ca apoi să preia definitiv iniţiativa: a dominat categoric tie-break-ul, iar în decisiv s-a desprins de la 1-1 cu două game-uri câştigate la retur – unul dintre acestea, la zero –  fără să aibă de înfruntat vreo minge de break. Doar ultimul al meciului a fost ceva mai echilibrat, Sabalenka salvând primele două mingi de meci: 0-6, 7-6(2), 6-1 în [rezumatul video, mai jos].
Krejcikova a devenit astfel prima jucătoare care câştigă un sfert de finală WTA 1000, după ce a pierdut primul set la zero, de la Timea Bacsinszky la Beijing 2015, în faţa Sarei Errani.

Aceasta este a doua victorie ca importanţă pentru campioana de la Roland Garros 2021 – după cea în faţa Igăi Swiatek (1) din finala WTA 500 Ostrava 2022 -, a 4-a în faţa unei adversare clasate în top 5 WTA, a 9-a în faţa uneia din top 10 [Credit Info wikipedia.org]:

Pentru Barbora Krejcikova (clasament maxim: 2 WTA / februarie 2022, 27 de ani împliniţi pe 18 decembrie) aceasta va fi a doua semifinală WTA 1000 a carierei, prima tot aici în 2021. Ea şi-a asigurat deja un progres de 6 locuri în ierarhie.

Adversară în semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului îi va fi Jessica Pegula (3) [3], care nu a trebuit să joace în sferturi, deoarece Karolina Muchova (112) [SR: 22 WTA] s-a retras din turneu, urmare a unei accidentări în zona abdominală.
Jucătoarea din SUA – care astăzi împlineşte 29 de ani, clasată pe cel mai bun loc al carierei – era prezentă ultima dată  în această fază la un turneu WTA, în luna octombrie la Guadalajara, turneu pe care avea să-l câştige. Săptămâna trecută juca în prima semifinală a sezonului la WTA 500 Doha, unde avea să devină vicecampioană.
Ea nu-şi poate îmbunătăţi locul actual, chiar dacă va câştiga turneul, dar se poate apropia de Aryna Sabalenka.

Jessica şi Barbora se vor întâlni pentru a doua oară, prima dată tot anul acesta, în optimile Australian Open, atunci când cea dintâi câştiga: 7-5, 6-2.

În semifinala de pe jumătatea superioară, cea care va încerca marea cu degetul – ţinând cont şi de palmaresul direct (vezi mai jos) adică să-i pună probleme Igăi Swiatek (1) [1] – va fi Coco Gauff (6) [5], care a câştigat sfertul american cu Madison Keys (23) – 6-2, 7-5 în 1h21′ [rezumatul video, mai jos] – şi a înclinat astfel balanţa palmaresului direct în favoarea ei: 2-1.

Pentru Coco Gauff (clasament maxim: 4 WTA / octombrie 2022, va împlini 19 ani pe 13 martie), aceasta este prima semifinală pe hard la un turneu WTA 1000 şi a doua în total după Roma 2021. La un nivel superior, a mai fost semifinalistă la Roland Garros 2022, unde a devenit vicecampioană.
Ea a devenit astfel prima jucătoare care se califică în două semifinale WTA 1000 la turnee diferite, înainte de a împlini 19 ani.
Iar indiferent de categorie, ea va juca în 10-a semifinală din circuitul principal, a doua a sezonului, după cea de la WTA 250 Auckland, unde câştiga titlul.
Ea nu-şi poate îmbunătăţi locul actual, chiar dacă va câştiga turneul, dar se poate apropia de ocupanta locului 5, Caroline Garcia.

Până acum, Iga a învins-o de 5 ori pe Coco – de fiecare dată în două seturi – de 3 ori pe hard, de două ori pe hard outdoor [Credit Info itftennis.com]:

Credit Foto: @ddftenis

Vineri se va disputa mai întâi semifinala de pe jumătatea superioară – cel mai devreme de la ora 15.00, apoi cea de pe jumătatea inferioară, cel mai devreme de la ora 17.00.

Într-unul din sferturile de finală ale probei de dublu:

Desirae Krawczyk (SUA, 13 WTA la dublu) / Demi Schuurs (Ţările de Jos, 14) [3] – Monica Niculescu (41 WTA la dublu) / Kimberley Zimmermann (Belgia, 39) 6-0, 6-4 în 1h1′, după ce echipa româno-belgiană a intervenit pe tabelă, când scorul era 0-9, în al 5-lea game au reuşit re-break-ul pentru 2-3, în al 7-lea au irosit alte trei şanse de a câştiga la retur şi în al 10-lea şi-au mai pierdut încă o dată serviciul. 

Punctele şi premiile financiare, în tabloul PDF de mai jos.
Suport statistic: @OptaAce

Ordinea de joc – 24.02 – WTA Dubai 2023

WTA - Turneele Săptămânii (rezultate actualizate)
@ Monterrey
27 feb - 5 mar 2023
"Abierto GNP Seguros"
WTA 250 - hard, aer liber
$ 259.303

@ Austin
27 feb - 5 mar 2023
"ATX Open"
WTA 250 - hard, aer liber
$ 259.303

Galerie videoclipuri (2). Rezumatele celor două sferturi de finală disputate joi:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.